Ο πρόεδρός της Επιτροπής θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, εξέφρασε σήμερα την πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να εξετάσει το θέμα των 8.5000 ελλειπουσών οικιακών βοηθών.
Σε δήλωσή του έπειτα από συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας της Επιτροπής Θεσμών να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για αποδοτικότερη λειτουργία της κρατικής μηχανής αυτή συζήτησε τη λειτουργία του Τμήματος Εργασίας.
Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας, το Τμήμα Εργασίας έχει εργαστεί για να βοηθήσει την αγορά εργασίας να λειτουργήσει και να απορροφήσει ανέργους.
Συνεχίζοντας ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι μέσα από τις προσπάθειες του Τμήματος και τα προγράμματα επιμόρφωσης – εκπαίδευσης ανέργων κατέστη δυνατή η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας στο 6,5-7%.
Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών εκπαίδευσης ανέργων και να εφαρμοστούν αποτελεσματικά κίνητρα εργοδότησης ώστε οι μακροχρόνια άνεργοι να μπορέσουν να μείνουν στην αγορά εργασίας.
Διαπίστωση της Επιτροπής είναι πως με τα προγράμματα που ανέπτυξε και εφάρμοσε η ΑνΑΔ υπήρξαν καλά αποτελέσματα στους ανέργους πτυχιούχους, όχι όμως καλά αποτελέσματα στους αποφοίτους τεχνικών σχολών και τους ανειδίκευτους ανέργους.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης ότι διαπιστώθηκε βραδυπορία στη σφράγιση εγγράφων αλλοδαπών, οι οποίοι κυρίως έρχονται για να εργαστούν στη γεωργία και ότι επιβάλλεται ευκολότερη πρόσβαση στην εργασία των αλλοδαπών.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου χρήζει επαναπροσδιορισμού ο εκούσιος άνεργος, ειδικότερα για τους λήπτες ΕΕΕ ώστε να αποστέλλονται σε εργασίες τις οποίες μπορούν να αποδεχτούν και όχι και απλά για να τις απορρίψουν και να τους αποκόπτεται το ΕΕΕ.
Συνεχίζοντας είπε πως διαπιστώθηκε αδιαφάνεια στις προσλήψεις ωρομισθίων στον δημόσιο τομέα και πρόσθεσε πως το Τμήμα επεξεργάζεται σύστημα ανάρτησης του καταλόγου των εγγεγραμμένων αιτητών θέσης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμα πως ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να δούμε σε προσεχή συνεδρία είναι 8.500 ελλείπουσες οικιακές βοηθοί.
Ανέφερε επίσης ότι χρήζει ρύθμισης και η νοοτροπία να φέρνω εργαζόμενο από το εξωτερικό και μετά από δύο μέρες να ζητά άσυλο.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη σε δήλωση είπε το Μέτωπο τοποθετούμενο επί της αναφοράς για μείωση της ανεργίας, δηλώνει ότι δεν θεωρεί ανάπτυξη και υγιή αγορά εργασίας τους μισθούς δουλείας των 700 ευρώ το μήνα και των 3 ευρώ την ώρα.
Πρόσθεσε πως η ανεργία μειώθηκε επειδή πολλοί δεν εγγράφονται πλέον ως άνεργοι και επειδή πολλοί νέοι επέλεξαν την μετανάστευση αντί την ανεργία.
Περαιτέρω είπε πως προκαλεί σοκ η αναφορά ενώπιον της Επιτροπής ότι οι παράνομοι αλλοδαποί στην Κύπρο φθάνουν τις 100.000, η καταγγελία ότι υπάρχει κύκλωμα διακίνησης του και ότι πολλοί ξένοι εργάτες που φθάνουν στην Κύπρο και αμέσως ζητούν άσυλο.
Ο κ. Γεάδης είπε πως πρέπει να συνεκτιμηθεί η αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών ότι οι αιτητές που είναι 1,8% του πληθυσμού σήμερα στο απώτερο μέλλον θα φθάσουν το 3,5% του πληθυσμού. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Κύπρος σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών της ΕΕ, είπε ο κ. Γεάδη.