Το ενδιαφέρον για την εφαρμογή των Ενοποιημένων Επικοινωνιών ήταν ιδιαίτερα αυξημένο το 2020
Του Χρήστου Κονταργύρη*
Πέρα από τις αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν επηρεάσει και τον τομέα της απασχόλησης, με νέα μοντέλα εργασίας να αναδύονται και να κερδίζουν έδαφος.
Η συζήτηση γύρω από τις ευέλικτες μορφές εργασίας δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, καθώς τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων και της οικονομικής κρίσης σε ΗΠΑ και ΕΕ, εξεταζόταν το ενδεχόμενο συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι φοιτητές, οι έγκυες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να μπορούν να επιλέγουν το πού και πότε θα εργάζονται, ώστε να μπορούν να συνδυάζουν την εργασία με την ανατροφή των παιδιών, το διάβασμα και διάφορες θεραπείες.
Η πανδημία, ωστόσο, ανάγκασε την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να περάσει από τη θεωρία στην πράξη, υιοθετώντας σχεδόν εν μια νυκτί το μοντέλο της απομακρυσμένης εργασίας, μια εξέλιξη η οποία φάνταζε να ανήκει στο μακρινό μέλλον, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου.
Η μετάβαση από το γραφείο στο σπίτι δεν ήταν απλή υπόθεση, ειδικά για μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό πέραν των 10 ατόμων, οι οποίες έπρεπε να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη επικοινωνία των μελών του προσωπικού τους, αλλά και την επικοινωνία τους με τους συνεργάτες και τους πελάτες τους, κάτι το οποίο προϋποθέτει μία άριστη τεχνολογική υποδομή.
Ως εκ τούτου, εντός του 2020, το ενδιαφέρον για την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων όπως οι Ενοποιημένες Επικοινωνίες (Unified Communications), ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Ο όρος αναφέρεται στη διαδικασία με την οποία ενσωματώνονται όλες οι μέθοδοι, οι συσκευές και τα μέσα επικοινωνίας που έχει ο χρήστης στη διάθεσή του σε μία πλατφόρμα, επιτρέποντάς του να απολαμβάνει μια αναβαθμισμένη εμπειρία επικοινωνίας. Η εφαρμογή των Ενοποιημένων Επικοινωνιών στην εργασία μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε μία επιχείρηση, όπως η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του άγχους και τα μειωμένα λειτουργικά κόστη.
Μια από τις πιο αναγνωρισμένες διεθνώς επαγγελματικές πλατφόρμες επικοινωνίας είναι το Rainbow της Alcatel-Lucent Enterprise, ένα σύστημα που συνδυάζει υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους (Cloud) και την αλληλεπίδραση συσκευών μέσω του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT). Συγκεκριμένα, παρέχει τη δυνατότητα για διενέργεια τηλεδιασκέψεων και τηλεφωνικών κλήσεων μέσω διαδικτύου, στιγμιαία ανταλλαγή μηνυμάτων (instant messaging), κοινή χρήση της οθόνης (screen sharing) και ανταλλαγή μεγάλου μεγέθους εγγράφων, αρχείων (video, ηχητικών) και εικόνων μέσω κάθε συσκευής (desktop, tablets, smartphones) που ο χρήστης έχει στη διάθεσή του.
Για παράδειγμα, εάν το τηλεφωνικό σύστημα μίας επιχείρησης συνδεθεί με το Rainbow, οποιοσδήποτε υπάλληλος έχει προφίλ στο Rainbow μπορεί να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις μέσω του υπολογιστή του, να λάβει μηνύματα από τον προσωπικό του τηλεφωνητή μέσω email και να στείλει αρχεία κατά τη διάρκεια της κλήσης.
Στην Κύπρο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας, εντός του 2020 το 34,6% των επιχειρήσεων με δέκα ή περισσότερους υπαλλήλους δήλωσαν ότι αγόρασαν υπηρεσίες Υπολογιστικού Νέφους (Cloud). Αύξηση κατέγραψε και η χρήση του IoT, με το 19,8% των επιχειρήσεων να δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν συσκευές ή συστήματα που μπορούν να ελέγχονται μέσω διαδικτύου.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για τεχνολογίες Ενοποιημένων Επικοινωνιών αυξήθηκε κατά 86% μετά την εκδήλωση της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Avant Research & Analytics, ενώ ο ετήσιος κύκλος εργασιών των Ενοποιημένων Επικοινωνιών ανήλθε στα 36.91 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε μια εποχή που η τεχνολογία έχει γίνει απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι εταιρείες που αγκαλιάζουν την αλλαγή και την τεχνολογική εξέλιξη, αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
* Ειδικευμένος εμπειρογνώμονας και σύμβουλος της NEDECOElectronics Ltd για λύσεις Contact Centers