Δίαυλο συνομιλιών με τη Ρωσία φαίνεται ότι έχει αποκτήσει η Κούβα. Οι δύο χώρες έχουν ενισχύσει τους εμπορικούς τους δεσμούς, την ώρα που η διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αυξήσει τους περιορισμούς στο γειτονικό κομμουνιστικό κράτος.
Μέχρι στιγμής, ένας αριθμός κρατικών ρωσικών εταιρειών βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Αβάνα, καλύπτοντας το κενό που άφησαν άλλοι εμπορικοί σύμμαχοι. Πάντως, ο κύριος εμπορικός εταίρος της Κούβας παραμένει η Κίνα.
Η ενίσχυση των σχέσεων με την Ρωσία έρχεται σε μία περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανατρέψει την πολιτική της διακυβέρνησης Ομπάμα που επιδίωξε την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, η Ρωσία επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της στη Λατινική Αμερική. Το τελευταίο έτος, οι εξαγωγές της προς την Αβάνα αυξήθηκαν κατά 81%. Τον επόμενο μήνα, περίπου 300 νέα αυτοκίνητα Lada, με χώρα κατασκευής τη Ρωσία θα παραδοθούν στην Κούβα, αντικαθιστώντας ορισμένα από τα παλαιά οχήματα της Σοβιετικής εποχής που κυριαρχούν στους δρόμους της χώρας.
Πέραν του κλάδου κατασκευής αυτοκινήτων, την περασμένη εβδομάδα στην Κούβα βρέθηκε ο Ιγκόρ Σεχίν, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft. Ο Σεχίν συναντήθηκε με τον Ραούλ Κάστρο, με τον οποίο πιθανότατα συζήτησε μια νέα ενεργειακή συμφωνία για την Αβάνα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βενεζουέλα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Σε διαπραγματεύσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο βρίσκεται και η εταιρεία ρωσικών σιδηροδρόμων, προκειμένου να αναβαθμίσει τις υποδομές και να κατασκευάσει νέα γραμμή.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν ξένα μέσα, πολλές ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κούβα λαμβάνουν χρηματοδότηση από τη Μόσχα, που επιδιώκει την ενίσχυση των συμμάχων της στη Λατινική Αμερική.
Διαφορετικές είναι οι σχέσεις της Κούβας με τις ΗΠΑ. ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα είχε άρει το εμπάργκο, η παρούσα διοίκηση των Ρεπουμπλικανών έχει επαναφέρει τους περιορισμούς, περιγράφοντας την Κούβα ως “βάναυσο καθεστώς”.