Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, θα αποστείλει επιστολή στη Γενική Εισαγγελία, με την οποία θα ζητά ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε σχέση με ενδεχόμενη διάπραξη απάτης και κατάχρησης κοινοτικών και εθνικών πόρων αναφορικά με πρόγραμμα της ΕΕ.
Το εν λόγω πρόγραμμα χρονολογείται από το Γενάρη του 2009 όταν εγκρίθηκε από την ΕΕ πρόγραμμα για διακρατική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας που αφορούσε την προώθηση τυροκομικών προϊόντων σε Ρωσία και Ουκρανία. Στην επιστολή της η Επιτροπή ζητά επίσης, αν δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε ενέργειες, να πληροφορηθεί γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γεώργιος Γεωργίου είπε ότι ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2003 και είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός ο οποίος δεν υπάγεται σε οποιοδήποτε τμήμα ή Υπουργείο της Κυβέρνησης.
«Ο σκοπός του Οργανισμού ήταν και εξακολουθεί να είναι για σκοπούς εκταμίευσης και διαχείρισης των κονδυλίων που έχουν κατανεμηθεί στην Κύπρο από τα γεωργικά ταμεία της ΕΕ με σκοπό να δοθούν σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, και άλλες παραγωγικές τάξεις. Περαιτέρω σκοπός του Οργανισμού είναι η πάταξη των ατασθαλιών σε σχέση με τις πιστώσεις αυτές και η ανάκτηση ποσών που προέρχονται από τις πιστώσεις αυτές, οι οποίες χάθηκαν ή δόθηκαν κατά λάθος», πρόσθεσε.
Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε ένα διαχρονικό θέμα ενδεχόμενης διάπραξης απάτης και κατάχρησης κοινοτικών και εθνικών πόρων που χρονολογείται από τον Γενάρη του 2009, όταν εγκρίθηκε από την ΕΕ πρόγραμμα για διακρατική συνεργασία μεταξύ των χωρών Κύπρου και Βουλγαρίας που αφορούσε την προώθηση τυροκομικών προϊόντων σε Ρωσία και Ουκρανία.
«Υπάρχουν εύλογες και γνήσιες υποψίες ότι υπάρχουν ποντίκια που ροκάνιζαν το πρόγραμμα προώθησης των τυροκομικών αυτών προϊόντων. Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτέλεσης του προγράμματος αυτού ήταν της τάξης των 4,9 εκατομμύριων ευρώ.
Το θέμα οδηγήθηκε στη Γενική Εισαγγελία και από εκεί στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
Ανεστάλη η εκδίκαση της υπόθεσης στις 12 Μαρτίου 2012 για λόγους ύπαρξης κενών στη μαρτυρία που συλλέγηκε για σκοπούς απόδειξης των αδικημάτων. Είναι προς τιμή του Υπουργείου Εμπορίου και Ενέργειας που με σχετικές επιστολές τους στις 18 Δεκεμβρίου 2012 και στις 9 Ιανουαρίου 2013 ζητά πληροφόρηση σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αστυνομική έρευνα που διατάχθηκε για την ολοκλήρωση της μαρτυρίας που απαιτείται προς στοιχειοθέτηση των αδικημάτων που φαίνεται να διαπράχθηκαν στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος αυτού», συμπλήρωσε.
Το πρόγραμμα αυτό, συνέχισε, διακόπηκε από το Υπουργείο Γεωργίας και τον ΚΟΑΠ ενώ βρισκόταν στη δεύτερη φάση της υλοποίησης του.
«Με σχετική επιστολή με την οποία και η Επιτροπή Ελέγχου θα στείλει σήμερα στη Γενική Εισαγγελία ζητάμε ακριβώς να μας πληροφορήσουν το συντομότερο δυνατό τι ενέργειες έχουν γίνει και αν δεν έχουν γίνει, ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της καθυστέρησης, όταν από το Μάρτη του 2012 δόθηκαν οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας να προχωρήσει για να πάρει όλες εκείνες τις καταθέσεις από πρόσωπα που ενδεχομένως να ήταν και εκτός Κύπρου, κάτοικοι άλλων χωρών, στην προσπάθεια κάλυψης των κενών της μαρτυρίας που υπολειπόταν.
Θεωρούμε ότι ο χρόνος που διέρρευσε – αν δεν έχουν γίνει αυτές οι ενέργειες που έχουν ζητηθεί ρητώς από τον Αρχηγό Αστυνομίας -ήταν χρόνος ο οποίος θα οδηγούσε, εάν δεν υπήρχε η ανταπόκριση από το Υπουργείο Εμπορίου τον περασμένο Δεκέμβρη και τον Γενάρη του 2013, σε κουκούλωμα αυτής της σοβαρής υπόθεσης. Αναμένουμε τις απαντήσεις και επί της ουσίας του θέματος θα το επαναφέρουμε για συζήτηση μόλις πάρουμε τις σχετικές απαντήσεις», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι από το πρόγραμμα αυτό, που στο σύνολό του είναι γύρω στα 5 εκατομμύρια, έχουν απορροφηθεί πέραν των 3,5 εκατ., με βάση στοιχεία που έχει δώσει ο Έφορος του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών.
«Ζητήσαμε να μας δώσουν πλήρη έκθεση αναφορικά με το ποσό το οποίο απαιτείται από αυτούς οι οποίοι ανέλαβαν την υλοποίηση του προγράμματος. Μας λέχτηκε ότι ήδη έχουν προχωρήσει σε αγωγές προς όλους για τη λήψη αυτού του ποσού. Υπάρχουν ανταγωγές από τους ενδιαφερόμενους, από αυτούς οι οποίοι ανέλαβαν και εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση.
Αυτό είναι το αστικό μέρος της υπόθεσης, το οποίο αναμφίβολα μας ενδιαφέρει. Πλην όμως αυτό το οποίο πρωτίστως θα πρέπει να πληροφορηθούμε είναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η υπόθεση όσον αφορά τον επανακαθορισμό της πλέον ενώπιον των δικαστηρίων για εκδίκαση. Είναι εις γνώση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το τι ο ΚΟΑΠ διεκδικεί», κατέληξε.