Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η διαδικασία ανάθεσης σε διεθνή οίκο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου που διενήργησε η PIMCO στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι λόγοι της εμπλοκής που προκάλεσαν την καθυστέρηση δεν έχουν γίνει γνωστοί. Ήταν όμως θέμα μείζονος σημασίας να γίνει η ανάθεση, δεδομένου ότι είχε ανακοινωθεί πως ένας από τους όρους του συμβολαίου του οίκου αξιολόγησης θα ήταν να υποβάλει την έκθεσή του πριν από την υποβολή της οριστικής έκθεσης της PIMCO, που αναμένεται στις 14 Ιανουαρίου.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, με γραπτή ανακοίνωση της εκπρόσωπου Τύπου, Αλίκης Στυλιανού, ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ανακοινωθεί και το όνομα του συμβουλευτικού οίκου που θα επιλεγεί.
Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η Συντονιστική Επιτροπή που παρακολουθούσε το έργο της PIMCO και η οποία αποτελείται από πέντε εκπροσώπους των κυπριακών αρχών και πέντε της τρόικας, θα ολοκλήρωνε την αξιολόγηση την Παρασκευή και η ανακοίνωση για τον οίκο που θα επέλεγε θα γινόταν την ίδια ημέρα.
Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας στο γιατί γιατί χρειάζεται ένας δεύτερος οίκος για να αναλύσει τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της PIMCO, ανέφερε ότι και οι κεντρικές τραπεζικές αρχές άλλων χωρών που είχαν ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Τρόικα και των οποίων τα τραπεζικά συστήματα έτυχαν παρόμοιας αξιολόγησης για καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών τους, ζήτησαν επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων από τρίτους συμβουλευτικούς οίκους, με ειδίκευση στο αντικείμενο.
Με δεύτερη ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα κατήγγειλε «απελπισμένη πολιτικοποίηση της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κοινού», με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τα οποία, τον περασμένο Μάιο άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή ένα συνωμοτικό σχέδιο σπίλωσης του καλού ονόματος των τραπεζών, με στόχο το τεχνητό φούσκωμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα.
«Μια μικρή ομάδα ατόμων προσπαθεί να παραπληροφορήσει το κοινό, εμφανιζόμενη ως υπερασπιστής των τραπεζιτών του παρελθόντος… προβάλλει μια εξωπραγματική και παραπλανητική εικόνα, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα μέχρι το τέλος Απριλίου 2012, ότι όλα ήταν ορθά προγραμματισμένα, με τις ορθές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα».
Η Κεντρική Τράπεζα τονίζει ότι ο τραπεζικός τομέας πρέπει απαραίτητα να εξυγιανθεί, να αναδιαρθρωθεί και να ανακεφαλαιοποιηθεί, για να επανακτήσει την ευρωστία του και να διαδραματίσει ξανά τον αναπτυξιακό ρόλο του.
«Είναι φανερό ότι κάποιοι επηρεαζόμενοι άρχισαν από τώρα να ανησυχούν για τα πορίσματα των δύο ερευνών» καταλήγει η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.