Ελλάδα: Σημαντική πτώση της παραγωγής στη βιομηχανία έκδοσης εφημερίδων

Περαιτέρω σημαντική πτώση της παραγωγής της, που εμποδίζει την επαναφορά της σε θετικά λειτουργικά αποτελέσματα, καταγράφει φέτος η βιομηχανία έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών, η οποία το 2012 περιόρισε δραστικά τις ζημιές της, αλλά δεν μπόρεσε να αντιστρέψει τη συνεχή κατά την τελευταία πενταετία κάμψη των εσόδων της.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο όγκος των εκτυπώσεων εφημερίδων το πρώτο εξάμηνο του 2013 συρρικνώθηκε κατά 26%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012, προφανώς κυρίως λόγω της μειωμένης ύλης των εκδοτικών προϊόντων και της πτώσης της συνολικής κυκλοφορίας τους, μετά και την παύση των εργασιών σειράς επιχειρήσεων του τομέα.

Επίσης, ο όγκος των εκτυπώσεων άλλων εντύπων, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών, παρουσίασε μείωση της τάξεως του 6%. Ο τομέας της έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών, όπως αυτός εκφράζεται πλέον από τις επιχειρήσεις του που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, εμφάνισε το 2012, σε σύγκριση με το 2011, μειωμένες κατά 70% περίπου ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (-31,1 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία), ίσες προς το -7% των συνολικών εσόδων του (-22,8% το 2011), σε συνθήκες πτώσης των εσόδων του κατά 10% περίπου σε συγκρίσιμη βάση και βελτίωσης του μεικτού περιθωρίου κέρδους του κατά 3,3 εκατοστιαίες μονάδες (33,2% το 2012, από 29,9% το 2011).

Η συμπίεση των λειτουργικών ζημιών, που οδήγησε τελικώς σε μειωμένες καθαρές ζημιές (77,8 εκατ. ευρώ), οφείλεται εξίσου, πρώτον στο δραστικό περιορισμό των δαπανών εμπορικής και διοικητικής λειτουργίας, δεύτερον στη συρρίκνωση του κόστους εργασίας και τη βελτίωση του μεικτού περιθωρίου και, τρίτον, στην καταγραφή μειωμένων απομειώσεων στοιχείων του ενεργητικού, που το 2011 είχαν εκτινάξει σε υψηλά επίπεδα τις συνολικές ζημιές του τομέα.

Τα συνολικά έσοδα 74 ΑΕ και ΕΠΕ έκδοσης εφημερίδων και περιοδικών, μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων έχουν γίνει γνωστά, ανήλθαν το 2012 σε 442,3 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 36,3 εκατ. ευρώ (-8%). Ωστόσο σε συγκρίσιμη βάση, δεδομένου ότι ορισμένες επιχειρήσεις διαφοροποίησαν την εταιρική δομή τους, η πτώση των πωλήσεων ανέρχεται σε περίπου 10%, ενώ είναι σημαντικά μεγαλύτερη αν συνυπολογιστούν εκείνες των επιχειρήσεων που τέθηκαν εκτός αγοράς.

Μείωση των πωλήσεων παρουσίασαν οι 55 από τις 74 επιχειρήσεις (74% του συνόλου), καθώς οι υπόλοιπες 23 (70%) τις αύξησαν. Σε συγκρίσιμη βάση, μείωση των πωλήσεων παρουσίασαν οι 59 από τις 74 επιχειρήσεις (80% του συνόλου).

Οι 74 αυτές εναπομείνασες εκδοτικές εταιρείες στις 31.12.2012 διέθεταν πάγια και κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 620 εκατ. ευρώ.