Στο σύνολο των υπηρεσιών του ευρύτερο δημόσιου τομέα επεκτείνεται από το 2013 το μέτρο της διαθεσιμότητας. Οι δημοτικοί υπάλληλοι, 2.000 στον αριθμό, ήταν μόνο η αρχή. Η τρόικα όχι μόνο ζητάει την «απομάκρυνση» άλλων 25.000 υπαλλήλων, αλλά και ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει «παραθυράκι» για επιστροφή τους.
Η αξιολόγηση θα γίνει από τον ΑΣΕΠ και ομάδες εργασίας κρατικών υπαλλήλων, κατά την προτεινόμενη διαδικασία από την Ομάδα Δράσης (Task Force), υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ. Στο στόχαστρο αρχικά οι μεγάλοι δήμοι της χώρας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη , όπου οι υπεράριθμοι υπολογίζονται σε 10.000, και μετά στην περιφέρεια.
Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου τελειώνουν για τα Πανεπιστήμια, όπως και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τεράστιο θα είναι το πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και παρά ταύτα ζητούνται και νέες απομακρύνσεις.
Από αξιολόγηση θα περάσουν και οι εργαζόμενοι στα υπουργεία. Από τους συνολικά 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας υπολογίζεται πως μόνο 5.000 θα προέλθουν από οργανισμούς που είτε συγχωνεύονται, είτε καταργούνται.