Ελλάδα – Πλεύρης: Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ για αύξηση κρουσμάτων τον Σεπτέμβριο

Την πεποίθηση ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για την πανδημία που πιθανότατα θα προκύψουν τον Σεπτέμβριο εξέφρασε ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός είπε αρχικά ότι «τον Σεπτέμβριο και το χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση ακόμα και με το θετικό σενάριο των υφιστάμενων μεταλλάξεων», ενώ ερωτηθείς για τυχόν μέτρα τόνισε ότι «έχουμε ολόκληρα μοντέλα ενεργοποίησης για το πώς θα ενεργήσουμε για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ».

Σε πλήρη ετοιμότητα το φθινόπωρο
Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι σε αυτή τη φάση, και όπως όλα δείχνουν και το φθινόπωρο, δεν χρειάζονται άλλα μέτρα. «Το σύστημα “κρασάρει” όταν έχουμε νοσηλείες ΜΕΘ, γιατί δεν είναι απεριόριστες. Το μοντέλο που τρέχουμε εστιάζει στο ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές, και ιδιωτικές. Γιατί οι ιδιωτικές τη Δέλτα δεν μπορούσαν να τη διαχειριστούν, όμως πλέον οι λοιμώξεις χρειάζονται απλές κλίνες» σημείωσε.

Όπως εξήγησε, η «συνταγή» για να ελεγχθεί η πανδημία το φθινόπωρο έχει τρία βασικά υλικά:

«Θέλουμε να έχουμε πολλές κλίνες απλές, ενώ έχουμε αντιικά φάρμακα και μια εμβολιαστική κάλυψη που θα επικαιροποιηθεί. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πέρυσι»

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει μια μείωση στα κρούσματα της τάξης του 5% με 10%, πως σε ΜΕΘ νοσηλεύονται περίπου 110 άνθρωποι και σε απλές κλίνες κάτω από 2.000.

ΕΔΕ για τον θάνατο 49χρονου έξω από νοσοκομείο στην Πάτρα
Για το περιστατικό του θανάτου ενός 49χρονου στην Πάτρα έξω από το νοσοκομείο, το οποίο δεν εφημέρευε, ο κ. Πλεύρης είπε ότι βάσει της προκαταρκτικής έρευνας διατάχθηκε ΕΔΕ. Η άποψη ότι όταν ένα νοσοκομείο δεν εφημερεύει είναι «κλειστό» δεν ισχύει, είπε και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν κλειστά νοσοκομεία στη χώρα».

Όπως εξήγησε, αν ένας άνθρωπος βρεθεί σε νοσοκομείο που δεν εφημερεύει η διάγνωση πρέπει να γίνει από γιατρό. «Άπαξ και ένα περιστατικό πάει σε κάποιο νοσοκομείο, είναι περιστατικό του νοσοκομείου και οφείλουν να το διαχειριστούν.»

Μάλιστα, πριν από τον 49χρονο, εφαρμόστηκε σωστά το πρωτόκολλο, όταν πήγε ένας ασθενής και η ίδια νοσηλεύτρια κάλεσε τον γιατρό για διάγνωση και τον έστειλαν στο νοσοκομείο που εφημέρευε.
Τον 49χρονο δεν τον είδε γιατρός και η εκτίμηση έγινε από τη νοσηλεύτρια, που σε εκείνη την περίπτωση δεν εφάρμοσε το πρωτόκολλο όπως προηγουμένως. Σχετικά με το να τεθούν κάποιοι εργαζόμενοι σε αργία, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει το πειθαρχικό όργανο που κάνει τον έλεγχο.

Τέλος, για το νομοσχέδιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός είπε ότι «δίνουμε τη δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν κρυοσυντήρηση και χωρίς ιατρικό λόγο». Επίσης, διαμορφώνεται μια μονάδα στο Αττικό Νοσοκομείο για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ατόμων με HIV.