Ελλάδα: Με περικοπή μισθού θα “τιμωρούνται” οι… απεργοί δικαστές

Με κόψιμο των χρημάτων τους θα τιμωρούνται οι δικαστές που απέχουν των καθηκόντων τους και κατεβαίνουν από τις έδρες σε στάσεις εργασίας.

Τη ριζική…λύση για περικοπές μισθών αποφάσισανν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ο αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου που με παραγγελία τους προς τους εισαγγελείς εφέτες και τους προϊσταμένους των εφετείων και των πρωτοδικείων, ζητούν να εφαρμοστεί ο κώδικας δικαστηρίων για όσους «υπαιτίως» προχωρούν σε διακοπές και αναβολές δικών ή αναστέλλουν την έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Η σχετική διάταξη, πάντως, του Οργανισμού των Δικαστηρίων δεν είναι άμεσης εφαρμογής, καθώς προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία εκτέλεσης. Δηλαδή, ο «υπαίτιος» δικαστής ή  εισαγγελέας θα καλείται σε εξηγήσεις από τον διευθύνοντα το δικαστήριο ή τον εισαγγελέα Εφετών, αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που επιβληθεί περικοπή αποδοχών σε δικαστή, αυτός έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και να ζητήσει να κρίνει εκείνο εάν σωστά επιβλήθηκε ή όχι το μέτρο της περικοπής των αποδοχών.