Ελλάδα – Καύσιμα: Στα 2,5 ευρώ το λίτρο η βενζίνη μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε όλη τη χώρα πλέον έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο, το diesel ήδη κατά μ.ο. βρίσκεται στο 1,8 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης από σήμερα θα διατίθενται με μέση τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα στο 1,5 ευρώ. Πέντε λεπτά ακριβότερα απ’ ότι χθες! Στην περίπτωση των νησιών, όπως πάντα, η κατάσταση ακόμα χειρότερη…

Την εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έκανε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο Γιώργος Ασμάτογλου, τις τελευταίες μέρες οι τιμές της βενζίνης μεταβάλλονται συνεχώς, έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 2 ευρώ και «οδεύουν» προς τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο.

Εξήγησε, πάντως ότι, στην περίπτωση που υπάρξει μείωση στα καύσιμα, θα φανεί αμέσως στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης.

Στα ύψη το αέριο

Μια τολμηρή πρόταση-πλαίσιο για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση στο εκτινασσόμενο κόστος ενέργειας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απέστειλε χθες σχετική επιστολή στην Κομισιόν, με το βλέμμα και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βερσαλλίες την Πέμπτη.

Οι αυξήσεις «φωτιά» στα καύσιμα πυροδοτούν νέο ντόμινο

Απ’ τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου ως και χθες οι τιμές των καυσίμων κατά μ.ο. έχουν αυξηθεί περίπου 20 λεπτά ακολουθώντας το ράλι των διεθνών τιμών. Χθες το brent έφθασε ως τα 132 δολ. το βαρέλι λίγο μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ειδικά τις τελευταίες ημέρες η κλιμάκωση των τιμών σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού φθάνοντας ως τον καταναλωτή είναι ραγδαία.

«Είναι θέμα ημερών να πιάσει και το 1,60 ευρώ», λέει για το πετρέλαιο θέρμανσης στο newmoney ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) κ. Θέμης Κιουρτζής. «Αυτό που ζούμε σήμερα είναι κάτι πρωτόγνωρο. Οι αυξήσεις όχι μόνο είναι ραγδαίες και γίνονται καθημερινά, όμως δεν φαίνεται και το τέλος», σπεύδει να προσθέσει. Ο κ. Κιουρτζής θέτει ευθέως ερωτηματικά για την εμπορική πολιτική των δύο διυλιστηρίων της χώρας.

«Κάθε μέρα υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής. Όσο ανεβάζουν τις τιμές τα διυλιστήρια, τόσο θα ακολουθεί και η υπόλοιπη αλυσίδα φθάνοντας ως τον καταναλωτή», εξηγεί. Υποστηρίζει μάλιστα πως οι τιμές στη λιανική θα ήταν ακόμη πιο μεγάλες με βάση το ρυθμό αύξησης που επιβάλουν τα διυλιστήρια, εάν δεν υπήρχαν πρατήρια με αποθέματα να συγκρατήσουν τις τιμές.

«Σήμερα με βάση τα στοιχεία που έχω θα δούμε τη μέση τιμή διάθεσης του diesel στη λιανική στο νομό Θεσσαλονίκης να είναι χαμηλότερη κι απ’ αυτή που θα χρεώσει το διυλιστήριο στη χονδρική!», λέει χαρακτηριστικά.

Χθες η τιμή χονδρικής προς τις εταιρείες εμπορίας που χρέωναν τα ΕΛΠΕ για την απλή (95 οκτανίων) αμόλυβδη βενζίνη ήταν 1,573 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ και η Motor Oil 1,572 ευρώ. Συμπεριλαμβάνοντας το ΦΠΑ η τιμή πλέον πάει στο 1,95 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το υπόλοιπο ποσό που αναγράφεται στις ταμπέλες των πρατηρίων επιμερίζεται στις εταιρείες εμπορίας, τους βυτιοφορείς και τα ίδια τα πρατήρια!

Σε ό,τι αφορά το Diesel, το οποίο σημειώνει μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αμόλυβδη, η τιμή διάθεσης του απλού απ’ τα ΕΛΠΕ χθες ήταν στα 1,446 ευρώ και απ’ τη Motor Oil 1,445 ευρώ.

«Σεισμό» στην παγκόσμια οικονομία φέρνει το εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Το ‘πε και το ‘κανε ο Τζo Μπάιντεν. Όπως είχε ήδη προειδοποιήσει, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ρωσικό πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στις εισαγωγές άνθρακα. «Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν». Ως αποτέλεσμα, οι ήδη τσουχτερές τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης αναμένεται να φτάσουν στα ύψη.

Να θυμίσουμε ότι όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος το 2014 είχε βιώσει ακόμα μία ενεργειακή κρίση και τότε, εξαιτίας της Ουκρανία με την προσάρτηση της Κριμαίας και την απόσχιση του Ντονμπάς. Σήμερα, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης, υπάρχουν προβλέψεις που εμφανίζουν το brent να φτάνει τα 180-200 δολάρια το βαρέλι. Να θυμίσουμε ότι μονάχα οι ανακοινώσεις των προβλέψεων των τελευταιων ημερών είχαν οδηγήσει την τιμή του West Texas Intermediate (WTI), του αμερικανικού αργού πετρελαίου αναφοράς να εκτιναχθεί πάνω από 9%. Το αργό Brent εκτινάχθηκε στα 140 δολάρια το βαρέλι, διπλάσια από την τιμή την 1η Δεκεμβρίου, πριν πέσει στα 123 δολάρια στις 7 Μαρτίου.

Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται τόσο αποφασισμένη να πλήξει τη Μόσχα που φτάνει μέχρι και να επαναπροσεγγίσει τη μέχρι χθες μισητή Βενεζουέλα του Νικολά Μαδούρο. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε διατεθειμένος να αυξήσει τη δική του παραγωγή πετρελαίου εάν αποκλειστούν οι ροές από τη Ρωσία. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές, με αξιωματούχους της Ουάσινγκτον να επισκέπτονται τη Βενεζουέλα. Κάποιοι αναρωτιούνται αν και το Ιράν θα αρπάξει την ευκαιρία, βγαίνοντας ξανά στην αγορά…

Από την πλευρά της, η Ευρώπη δεν ακολουθεί το καθολικό εμπάργκο των ΗΠΑ και της Αγγλίας, η οποία επίσης ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας “Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο” για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η εξαρτησιακή σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία δεν συγκρίνεται με αυτή της Αμερικής. Η Ρωσία παρέχει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης. Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες, μία έμμεση αναφορά στην στάση ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Βουλγαρία κτλ) που είναι απρόθυμες να προχωρήσουν σε ενεργειακό εμπάργκο κατά της Μόσχας. Και η Ευρώπη, όμως προχωρά σε σχέδιο απεξάρτησης κατά 80% από το φυσικό αέριο για το 2022. Για να το επιτύχει αυτό θα στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας.

Όπως είναι αναμενόμενο, η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει τεράστια δοκιμασία, με μαζικές εκροές από το χρηματιστήριο της Μόσχας και κατολίσθηση του νομίσματός της. Κλυδωνισμοί αναμένονται και στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, καταναλωτές και επιχειρήσεις θα πληρώσουν τη λυπητερή. Εκτός φυσικά από τη ενέργεια, στα ύψη αναμένεται να οδηγηθούν και οι τιμές των τροφίμων.