Την κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών για περιουσιακά στοιχεία μέχρι 800.000 ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, κατά την εξειδίκευση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να προχωρά σε διευκρινίσεις.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, από 1η Οκτωβρίου 2021 αυξάνεται το αφορολόγητο στις 800.000 ευρώ, για κάθε γονέα ξεχωριστά, αφορά όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού (συζύγους, παιδιά, παππούδες εγγόνια και γονείς) και εφαρμόζεται τόσο σε μεταβίβαση ακίνητης όσο και κινητής περιουσίας, όπως χρηματικές δωρεές και μετοχές.
«Σήμερα οι χρηματικές δωρεές από γονείς και παππούδες στα παιδιά επιβαρύνονται με φόρο 10% από το πρώτο ευρώ, άρα σε μια δωρεά 200.000 ευρώ ο φόρος φτάνει τα 20.000 ευρώ. Από την πρώτη Οκτωβρίου μηδέν», ανέφερε.
Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και τις δωρεές από συγγενείς α’ βαθμού τόσο για ακίνητη, όσο και για κινητή περιουσία, παρουσιάστηκαν τρία παραδείγματα:
*Για γονική παροχή γονέα σε τέκνο αξίας 300.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 1.500 ευρώ και θα μηδενιστεί.
*Για δωρεά παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 16.500 ευρώ και θα μηδενιστεί.
*Για χρηματική παροχή γονέα σε παιδί ύψους 200.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 20.000 ευρώ και θα μηδενιστεί.
«Η κατάργηση του φόρου για γονική παροχή, αποτελεί ένα αναπτυξιακό μέτρο και ως στόχο έχει την στήριξη της νέας γενιάς, αλλά και της κτηματαγοράς που τόσο πολύ έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Ως γονική παροχή λογίζονται τόσο τα ακίνητα, όσο και τα μετρητά και οι μετοχές», τόνισαν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, εξηγώντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από αιτήματα γονέων, αλλά και παππούδων που θέλουν να στηρίξουν παιδιά και εγγόνια, χωρίς να αναγκαστούν να πληρώσουν υψηλό φόρο.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι τα αιτήματα αυτά έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την ανάγκη κάποιων να δώσουν άμεσα στην επόμενη γενιά, είτε μετρητά, είτε μετοχές προκειμένου να ξεκινήσουν κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημειώνεται μάλιστα ότι η ελάφρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Για παράδειγμα, για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ ο φόρος που αναλογεί είναι 1.500 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδενικός.
Για ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ ο φόρος είναι 16.500 ευρώ, ενώ για γονική παροχή μετρητών ύψους 800.000 ευρώ προβλέπονταν φόρος ύψος 80.000 ευρώ και πλέον θα είναι μηδενικός. Σημειώνεται ότι από το ύψος των 800.000 ευρώ και πάνω θα ισχύει ότι ίσχυε.
Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται κάτι ανάλογο για τον φόρο κληρονομιάς και αυτό διότι, η κληρονομιά συνήθως αφορά μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που αποκτούν περιουσιακά στοιχεία και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το μέτρο ως αναπτυξιακό. Σημειώνουν επίσης ότι γονική παροχή και κληρονομιά είναι δύο διακριτά πράγματα παντού στην Ευρώπη και δεν τυγχάνουν της ίδια αντιμετώπισης.