Ελεύθερος ο Τούρκος στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ

Ο στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Παρασκευής από τη φυλακή όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει την αβεβαιότητα σχετικά με μια σειρά αποφάσεων της τουρκικής δικαιοσύνης όσον αφορά τις καταγγελθείσες συνωμοσίες με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δίνει τροφή στη σεναριολογία περί «εκεχειρίας» κι επαναπροσέγγισης ανάμεσα στους στρατηγούς και στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η απελευθέρωση του στρατηγού έγινε μία ημέρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας που έκρινε ότι η φυλάκιση του Μπασμπούγ για το ρόλο που φέρεται να είχε διαδραματίσει στην συνωμοσία που έγινε γνωστή με την ονομασία «Εργκενεκόν» παραβίασε τα δικαιώματά του.

Η υπόθεση Εργκενεκόν, καθώς και άλλη μία παρόμοια, η υπόθεση «Βαριοπούλα», συνέβαλαν καθοριστικά να περιοριστεί η δυνατότητα του —άλλοτε πανίσχυρου— τουρκικού στρατού να επεμβαίνει στην τουρκική πολιτική ζωή.

Ο στρατηγός ε.α. Μπασμπούγ βγήκε απόψε από τη φυλακή στο Σιλιβρί (Σηλυβρία), κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμενε έγκλειστος επί 26 μήνες.

Μιλώντας έξω από τη φυλακή στους δημοσιογράφους, μπροστά σε δεκάδες υποστηρικτές του, οι οποίοι ανέμιζαν τουρκικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα, ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός εμφανίστηκε συγκινημένος και οργισμένος.

«Εκείνοι που ενήργησαν κινούμενοι με ελατήριο το μίσος και την εκδίκηση μας κράτησαν εδώ επί 26 μήνες. Έκλεψαν 26 μήνες από τη ζωή μου», είπε. «Τα χέρια μας είναι καθαρά. Δεν έχουμε παρά μία και μόνη απαίτηση: (να αποδοθεί) δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Μπασμπούγ, 71 ετών. «Ο τουρκικός λαός κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι δεν είχαμε κανένα συμφέρον να προχωρήσουμε σε ένα πραξικόπημα», συνέχισε, τονίζοντας πως «είναι απαράδεκτο να κατηγορείται ένας στρατηγός ως μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο Μπασμπούγ, ο οποίος έκανε δηλώσεις επί 20 λεπτά, κάλεσε τις αρχές της Τουρκίας να δώσουν εντολή για την αναψηλάφηση της υπόθεσης. «Αν η Τουρκική Δημοκρατία θέλει να γίνει ένα κράτος δικαίου, πρέπει να δοθεί μια απάντηση. . . όσοι απεργάστηκαν αυτό το σχέδιο πρέπει να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων και να έχουν μια δίκαιη δίκη», είπε, και υποσχέθηκε να συνεχίσει τον «αγώνα του» ώσπου «να απελευθερωθούν όλοι» όσοι καταδικάστηκαν «άδικα».

Η απελευθέρωση του στρατηγού Μπασμπούγ εκτιμάται πως θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο για τους 200 και πλέον άλλους κατηγορούμενους που έχουν φυλακιστεί για τις υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα.