ΕΚΤ: Αγορές ομολόγων στις 9 Μαρτίου

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης τύπου ανακοίνωσε ότι οι  αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές με ρυθμό €60 δις μηνιαίως αρχίζει στις 9 Μαρτίου

«Σε συνέχεια των αποφάσεων στις 22 Ιανουαρίου, στις 9 Μαρτίου θα αρχίσουμε τις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές», ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρία του ΔΣ τςη ΕΚΤ που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

Είπε επίσης ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και των ABS.

Ανέφερε ακόμα ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν μέχρι να διαπιστώσουμε μια διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να συνάδει με το στόχο επίτευξης ρυθμό πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Ανέφερε ότι ακόμη ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Πιθανώς με ανοικτό τέλος το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καταληκτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, ωστόσο ο κ. Ντράγκι, στις δηλώσεις του, άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως αυτό να συνεχιστεί περαιτέρω, αν χρειαστεί.

«Σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστούν (οι αγορές) μέχρι να διαπιστώσουμε μια διατηρήσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού που να συνάδει με στόχο επίτευξης ρυθμό πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημείωσε.

Πλαισιούμενος από την Διοικητή της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάτσιο, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η σημαντική περαιτέρω χαλάρωση της κατεύθυνσης της νομισματικής μας πολιτικής στηρίζει και ενισχύει την εμφάνιση περισσότερο ευνοϊκών εξελίξεων για την οικονομία της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, «σε ένα περιβάλλον βελτιουμένων προσδοκιών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, η μετάδοση των μέτρων μας στην πραγματική οικονομία θα ενισχυθεί, συμβάλλοντας σε περαιτέρω βελτίωση των προοπτικών για την οικονομική ανάπτυξη και υποχώρηση της υποτονικότητας της οικονομίας».

Να μην υποχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, κάτι που θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

«Για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που αποφασίσαμε τον Ιανουάριο αλλά και τα προηγούμενα, χρειαζόμαστε πρώτα απ` όλα σθεναρές διαρθρωτικές αλλαγές», υπέδειξε.

«Διαφορετικά,» συνέχισε, «μπορούμε να παρέχουμε όση περισσότερο πίστωση μπορούμε, μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε το τραπεζικό σύστημα έτσι ώστε να δανείζουν με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο, αλλά αν οι διαρθρωτικές προϋποθέσεις δεν είναι εκεί θα υπάρχει πολύ λίγο κίνητρο για αξιοποίηση αυτής της πίστωσης. Δεν λέω ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά, λέω ότι η αποτελεσματικότητά τους θα είναι χαμηλότερη και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να πετύχουμε το στόχο της σταθερότητας των τιμών».

Σε σχέση με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ο κ. Ντράγκι είπε ότι με βάση τις σημερινές πληροφορίες και τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τις τιμές του πετρελαίου, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να παραμείνει σε πολύ χαμηλά ή αρνητικά επίπεδα τους επόμενους μήνες.

Σημείωσε όμως ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχύνει σταδιακά αργότερα στη διάρκεια του 2015, με τις μακροοικονομικές προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ να κάνουν λόγο για μηδενικό πληθωρισμό το 2015, στο 1,5% το 2016 και στο 1,8% το 2017.

Οι όροι του προγράμματος

Εξάλλου με βάση τις λεπτομέρειες του προγράμματος που έχουν ανακοινωθεί, οι αγορές θα γίνονται σε τίτλους δημοσίου τομέα εκδομένους σε ευρώ που να αξιολογούνται στην επενδυτική κατηγορία ενώ ειδικές προϋποθέσεις θα εφαρμόζονται στην περίπτωση κρατών-μελών υπό πρόγραμμα σταθερότητας. Κάθε Εθνική Τράπεζα θα μπορεί να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα της χώρας της από τη δευτερογενή αγορά, αναλαμβάνοντας 80% του ρίσκου με το υπόλοιπο 20% να κατανέμεται στην ΕΚΤ. Τα ομόλογα που θα αγοράζονται θα είναι διάρκειας από δύο έτη στα τριάντα έτη.

Όπως και στην περίπτωση των άμεσων νομισματικών συναλλαγών (OMT) και του προγράμματος αγοράς τίτλων που εκδόθηκαν έναντι περιουσιακών στοιχείων (asset-backed securities) ισχύει η οροφή του 25% για κάθε έκδοση ομολόγων και του 33% για το συνολικό εκδομένο χρέος.