Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις τιμές για τις πωλήσεις πετρελαίου στην Ασία και τις ΗΠΑ για τις αποστολές Οκτωβρίου, σε μια ένδειξη ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο αισθάνεται ότι η ζήτηση καυσίμων υποχωρεί εν μέσω νέων εξάρσεων στα κρούσματα του κορωνοϊού.
Ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου Saudi Aramco μειώνει την τιμή του αργού Arab Light περισσότερο από το περισσότερο αναμενόμενο για αγοραστές στην Ασία. Είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας εκπτώσεων στα βαρέλια με προορισμό την Ασία. Η Aramco θα μειώσει επίσης τις τιμές για τη βορειοδυτική Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου.
Η Aramco μειώνει τις τιμές στην Ασία για αποστολές Οκτωβρίου της ποικιλίας Light κατά 1,40 $ το βαρέλι, ή 50 σεντ κάτω από την τιμή αναφοράς. Η εταιρεία αναμενόταν να μειώσει τις τιμές κατά 1 $ το βαρέλι, ή 10 σεντ χαμηλότερα από την τιμή αναφοράς, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οκτώ εμπόρους και διυλιστήρια.
Η ζήτηση πετρελαίου έπεσε φέτος καθώς η πανδημία ανάγκασε τις κυβερνήσεις να κλείσουν τις οικονομίες, τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν τους αγώνες και τους εργαζόμενους να μείνουν στο σπίτι.
Η Σαουδική Αραβία συνεργάστηκε με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς του συνασπισμού του ΟΠΕΚ + για να πραγματοποιήσει περικοπές ρεκόρ στην παραγωγή, αποσύροντας περίπου το δέκατο της παγκόσμιας προσφοράς από την αγορά.
Οι τιμές του αργού έχουν υπερδιπλασιαστεί από τον Απρίλιο σε περίπου 45 $ το βαρέλι, αλλά εξακολουθούν να 30% χαμηλότερες από την Πρωτοχρονιά.
Οι Σαουδάραβες είχαν στηρίξει στο παρελθόν το ράλι αυξάνοντας τις τιμές κάθε μήνα από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Ωστόσο, η ζήτηση από τα διυλιστήρια έχει μειωθεί λόγω των χαμηλών κερδών από τη μετατροπή του αργού σε βενζίνη και άλλα καύσιμα.
Ακόμη και όταν οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν, τα ενισχυμένα αποθέματα – και όχι η προμήθεια φρέσκου αργού – ήταν αυτά που ικανοποίησαν μεγάλο μέρος της αύξησης της ζήτησης.
Η Σαουδική Αραβία συνήθως είναι εκείνη που καθορίζει τις τιμές και επηρρεάζει και τους άλλους προμηθευτές της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του δεύτερου και τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού στον Οργανισμό Χωρών Εξαγωγής Πετρελαίου.