Ο Πρόεδρος της Βουλής στον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη που τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, υπογράμμισε πως χρέος μας προς την αγέραστη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη είναι η συνέχιση του αγώνα για δίκαιη λύση εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Έκκληση για ενότητα «όχι ως άχρωμη ευχή, αλλά ως συνειδητή συσπείρωση δυνάμεων για επιδίωξη λύσης που θα αποτρέπει τους κινδύνους επιβολής άδικης και καταστροφικής λύσης στο Κυπριακό» απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, κάνοντας παράλληλα λόγο για την αναγκαιότητα απεγκλωβισμού από συμφωνίες που παρέχουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να προωθεί τους σχεδιασμούς της, και τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να επιμείνει στην άρνησή της να αποδεχτεί δύο κράτη και λεγόμενο νέο συνεταιρισμό, a priori νομιμοποίηση του εποικισμού και εγγυητικά δικαιώματα.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως στα δεκαπέντε χρόνια απουσίας του Γιάννου Κρανιδιώτη που έφυγε τόσο πρόωρα και τόσο τραγικά από τη ζωή, η απουσία του επιβεβαιώνει το μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς ο Γιάννος Κρανιδιώτης, σημείωσε, υπήρξε ο συνδετικός κρίκος Ελλάδας-Κύπρου με βαθιά γνώση της ιστορικής διαδρομής του Κυπριακού, ειδικές ευαισθησίες και συνεχή επαγρύπνηση.
Τόνισε παράλληλα ότι η παρουσία του Κρανιδιώτη στην ελληνική πολιτική κονίστρα, με τις ιδιότητες του συμβούλου του Αντρέα Παπανδρέου στην αρχή και αργότερα του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του Υφυπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, υπήρξε ευλογία για την Κύπρο.
«Ο Γιάννος Κρανιδιώτης δεν υπήρξε απλώς ο ακούραστος αγωνιστής των δικαίων του Ελληνισμού, της Ελλάδα και της Κύπρου. Δεν ήταν μόνο ο κορυφαίος μαχητής και πρωταγωνιστής για το Κυπριακό μέσα στον ελλαδικό χώρο και ακούραστος εργάτης για την εκπλήρωση του μεγάλου οράματος για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Κρανιδιώτης ήταν κυρίως ο οραματιστής των μεγάλων αλμάτων και των ανοικτών οριζόντων για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων. Με το πάθος του ιδεολόγου, τη μεθοδικότητα του ικανού πολιτικού, με επίγνωση των δυνατοτήτων και των πραγματικών ορίων μιας πολιτικής. Σύγχρονος πολιτικός που πίστευε στην ανάπλαση και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου βίου, που απεχθανόταν την αγοραία πολιτική διαδικασία και πίστευε με πάθος στο διάλογο, τα επιχειρήματα και τη δύναμη των ιδεών. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης είχε ένα μοναδικό τρόπο να θέτει στα διεθνή βήματα το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και τις ευθύνες της Τουρκίας κατά τρόπο πειστικό και αποτελεσματικό», πρόσθεσε.
«Άριστος γνώστης των εθνικών μας υποθέσεων, αλλά και των ευρωπαϊκών ζητημάτων, αντιμετώπιζε πάντα τα προβλήματα με την εξαιρετική διεισδυτική ικανότητα της παρέμβασης στις εξελίξεις. Εξοπλισμένος με την ιώβεια υπομονή ενός έμπειρου διπλωμάτη γνώριζε την τέχνη της βολιδοσκόπησης των προθέσεων και με μεθοδικότητα και συστηματική δουλειά κέρδιζε κρίσιμες μάχες» συμπλήρωσε.
Σημειώνοντας πως ο μεγάλος του καημός, η πρώτη του έγνοια, το συνεχές του μέλημα ήταν η διασφάλιση των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και πως ο ίδιος ήταν ευτυχής γιατί ένα όνειρο που το μετέτρεψε σε καθημερινό του βίωμα, είχε αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι ακριβώς ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε ο θεμελιωτής της μεγαλόπνοης πολιτικής για ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακολούθως πως κάποιοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν διαστρεβλωτικά τη μετριοπάθεια και την ευελιξία του Κρανιδιώτη, για να δικαιολογήσουν εκτροπές και υποχωρήσεις, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για προσβολή της μνήμης του, «γιατί ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήξερε να διαχωρίζει τις κινήσεις τακτικής από τη σταθερή προσήλωση σε αρχές».
Σημείωσε στη συνέχεια πως σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά το θάνατό του Γιάννου Κρανιδιώτη, βρισκόμαστε μπροστά σε κινδύνους για το εθνικό μας μέλλον. «Μπροστά στον κίνδυνο αναβίωσης σχεδίων, όπως το σχέδιο Ανάν, με άλλη ονομασία, αλλά με παρόμοιο περιεχόμενο» όπως ανέφερε.
«Είχαμε όλοι δεσμευθεί στο Εθνικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου του 2009 ότι θα εργαστούμε για λύση που θα διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας και των θεσμών, που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες και περιουσίας τους και θα απαλλάσσει από κηδεμονίες, ξένη στρατιωτική παρουσία και εποίκους» σημείωσε.
«Επιθυμούμε λύση το συντομότερο. Αντιλαμβανόμαστε ότι εγκυμονούνται κίνδυνοι από την εκκρεμότητα» συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι «οι κίνδυνοι δεν αποτρέπονται με την αποδοχή λύσεων που θα νομιμοποιούν τα τετελεσμένα της εισβολής» και πως «οι τουρκικές προτάσεις και απαιτήσεις, όπως τις επαναδιατύπωσε ο Ερτογάν κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο, ισοδυναμούν με ανακοπή της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού στην Κύπρο».
«Δύο λαοί, δύο κράτη, παρθενογένεση, νέος συνεταιρισμός, μόνιμη κηδεμονία της Τουρκίας και μόνιμη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δηλαδή διχοτόμηση και τουρκική επικυριαρχία στις σήμερα ελεύθερες περιοχές» όπως εξήγησε.
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε πως είναι επιτακτική αναγκαιότητα να υπάρξει ανασκευή λανθασμένων χειρισμών και υποχωρήσεων και «απεγκλωβισμός από συμφωνίες που παρέχουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να προωθεί τους σχεδιασμούς της».
«Να διακηρύξουμε και να εμμείνουμε στην άρνησή μας να αποδεχθούμε δύο κράτη και λεγόμενο νέο συνεταιρισμό. Την a priori νομιμοποίηση του εποικισμού που αποτελεί έγκλημα πολέμου. Την απόρριψε εγγυητικών, κηδεμονευτικών δικαιωμάτων» τόνισε.
Απηύθυνε παράλληλα έκκληση για ενότητα, «όχι ως άχρωμη ευχή, αλλά ως συνειδητή συσπείρωση δυνάμεων για επιδίωξη λύσης που θα αποτρέπει τους κινδύνους επιβολής άδικης και καταστροφικής λύσης».