Εκδίκαση προσφυγών για την απόφαση του Eurogroup

Συνεχίζεται από τις 10 το πρωί στο Ανώτατο Δικαστήριο η εκδίκαση των προσφυγών που αφορούν στο διάταγμα για το κούρεμα των καταθέσεων και το διαχωρισμό και τη μεταβίβαση μέρους της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής δικάσιμου προχωρεί η διαδικασία εξέτασης προσφυγής που αφορά στη Λαϊκή αφού, χθες, ως αποτέλεσμα της έλλειψης συνεννόησης μεταξύ των δικηγόρων για κατηγοριοποίηση των προσφυγών, η Ολομέλεια αποφάσισε όπως προχωρήσει με τη σειρά στην εξέταση των προσφυγών, οι οποίες αριθμούν περίπου 50.

Οι συνήγοροι στις αγορεύσεις τους απαντούν στη χθεσινή τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα κατά πόσο η απόφαση του Eurogroup συνιστά Κανονιστική Διοικητική Πράξη ή Ατομική και κατ’ επέκταση κυβερνητική πράξη.

Οι συνήγοροι υποστηρίζουν ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί «πράξη Κυβερνήσεως» ότι το Eurogroup δεν είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ και ως εκ τούτου οι συμφωνίες που επέρχονται σε επίπεδό του δεν είναι δεσμευτικές.

Παράλληλα, επικαλούνται πρόνοια του Συντάγματος με βάση την οποία η εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup προϋποθέτει την ψήφιση νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις που έθεσε ο Προεδρεύων του Ανωτάτου Δημήτριος Χατζηχαμπής διερωτήθηκε κατά πόσο η Ατομική Διοικητική Πράξη δεν αφορά τους καταθέτες της Λαϊκής, αλλά την ίδια τη Λαϊκή και ως εκ τούτου ότι θα μπορούσε να εξεταστεί σε επίπεδο Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Χθες, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε επιχειρηματολογήσει εκτενώς ως προς το γιατί το διάταγμα δεν είναι Κανονιστική Διοικητική Πράξη, αλλά Ατομική Διοικητική Πράξη. Είπε ακόμη ότι το διάταγμα ήταν αποτέλεσμα καθαρά πολιτικής απόφασης για την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της Κύπρου, αυτής του Eurogroup, και αποτελούσε προϋπόθεση για να συνομολογηθούν το Μνημόνιο Συναντίληψης και η Δανειακή Σύμβαση, οι οποίες είναι διεθνείς συμφωνίες. Ως εκ τούτου, είχε πει, αποτελεί επέκταση  “πράξης κυβερνήσεως”  και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα ελέγχου του Ανωτάτου.