Εκβιάζεται ο Λίλλης; Για όνομα του Θεού…

Πολλά και διάφορα ακούστηκαν σήμερα κατά την αντεξέταση  από την Κατηγορούσα Αρχή, του Αντώνη Ιωακείμ, 8ου κατηγορουμένου στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.

Σε υποβολή της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Ελλης ότι ο Αντώνης Ιωακείμ έβαλε το σπίτι του υποθήκη και ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις υποθέσεις του Νίκου Λίλλη, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι «εδώκαμεν του εμπιστοσύνη. Γινήκαμε ένα με τον Λίλλη, ερχόταν σπίτι μου, είχαμε συνδεθεί. Είναι ο μόνος άνθρωπος εκτός οικογένειας που δέχθηκα να παραστεί στο στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου μας δέντρου που είναι θεσμός στην οικογένειά μου» είπε.

Είπε ακόμα ότι «του δείξαμε εμπιστοσύνη ως ένα σημείο, η οικογένεια μου τον αγάπησε, μας έπεισε και κάναμε δάνειο 2,8 εκατομμυρίων ευρώ για δουλειές και έβαλα τη κκελλέ μου κάτω και εγώ και η οικογένεια μου. Εγώ δεν πήρα ούτε σεντ από το δάνειο. Κατασπατάλησε τα λεφτά της εταιρείας πάνω στις παλικαριές και στη μεγαλοζωή του. Δυστυχώς εφκύκε… σκάρτος. Είμαι εδώ και τραβώ αυτό το μαρτύριο εγώ και η οικογένεια μου για οκτώ μήνες με τα ψέματά του. Το ξέρετε κι εσείς ότι λέει ψέματα και ότι δεν μπορούσα να εκβιάζω αυτό τον άνθρωπο. Εκβιάζεται ο Λίλλης; Για όνομα του Θεού» κατέληξε.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της Κ. Αρχής ο κατηγορούμενος είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2010 το χωράφι στη Δρομολαξιά ήταν πάνω στο όνομα του Νίκου Λίλλη . Διερωτήθηκε μάλιστα πως ήταν δυνατό να εκβίαζε το Λίλλη για να εξοφλήσει χρέη παραγόντων της ΑΛΚΗΣ όταν όφειλε στον ίδιο (Ιωακείμ) λεφτά από τη συμφωνία που έκαναν προκειμένου να αποχωρήσει ο Αντώνης Ιωακείμ από την Glarisano στην οποία έγιναν συνέταιροι για την ανάπτυξη του έργου Aero Centre.

Διερωτήθηκε μάλιστα «πως γίνεται εγώ, ο εκβιαστής να δέχομαι να με παζαρεύει ο Λίλλης για τα χρήματα που μου όφειλε», πρόσθεσε ότι «θα ήταν παράλογο να εκβίαζα ο ίδιος ότι θα σταματούσα το έργο στην Δρομολαξιά αν δεν εξοφλούσε τα χρέη της Αλκής ο Λίλλης αφού είχα να παίρνω και εγώ από τον Λίλλη. Εμένα μου χρωστούσε χρήματα, θα δεχόμουν να πληρώσει ξένα χρέη; Δεν είχα δυνατότητα να σταματήσω το έργο Aero Centre. Αν σταματούσε το έργο, πώς θα έπαιρνα τα χρήματα της οικογένειάς μου; Είναι δυνατόν να μην έχω ως πρώτο μέλημά μου τα χρήματα της εταιρείας μου;» διερωτήθηκε προσθέτοντας πως «τα ρεζιλίκια τα προκάλεσε ο ίδιος ο Λίλλης του φίλου του, του αρφού του, του συνεταίρου του, εμένα. Εγώ δεν προκάλεσα τέτοια ρεζιλίκια» είπε.

Στη συνέχεια η κ. Παπαγαπίου παρουσίασε στον κατηγορούμενο επιστολή που έστειλε δια του δικηγόρου του Κυριάκου Μούσκου στον Νίκο Λίλλη απαιτώντας να τηρήσει τη συμφωνία του για εκχώρηση εισπράξεων από το Ταμείο Συντάξεων έναντι των χρημάτων που όφειλε ο Λίλλης για την αποχώρηση του Ιωακείμ από την εταιρεία τους.

Σε ερώτηση της Κ. Αρχής «κατά πόσον δεν είναι καθαρός εκβιασμός» σημείο της επιστολής σύμφωνα με το οποίο υπήρχε προειδοποίηση για χρήση της ακάλυπτης επιταγής που είχε δώσει ο Λίλλης στον Ιωακείμ, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «είχα μια επιταγή του Λίλλη που δεν πληρωνόταν. Τι πιο νόμιμο να πάω μέσω της νόμιμης διαδικασίας για να πληρωθώ; Δηλαδή, τι έπρεπε να κάνω. Να πάω στον υπόκοσμο για να εισπράξω τα λεφτά μου, όπως κάνουν πολλοί; Πόσες φορές να με περιπαίξει και ν’ αθετήσει την υπογραφή του; Πού είναι ο εκβιασμός; Εγώ δεν ήθελα να φτάσουμε στα δικαστήρια» είπε προσθέτοντας πως «είναι οι ενέργειες του Λίλλη που προκάλεσαν αυτά τα ρεζιλίκια».

Ερωτηθείς αν έχασε χρήματα από την συγκεκριμένη υπόθεση, ο κ. Ιωακείμ απάντησε πως «από τη δουλειά έχασα δέκα χρόνια από τη ζωή μου εγώ και η οικογένεια μου. Εξοίκκοσου που πήγα να κάνω μια δουλειά και φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο. Ο Λίλλης τι έβαλε και πήρε 16 εκατομμύρια 800 χιλιάδες από τη CYTA και άλλα 2 εκατομμύρια 800 χιλιάδες από το δάνειο της Clarisano» διερωτήθηκε.

Σε παρατήρηση της κ. Παπαγαπίου ότι «εσύ ήσουν ο κερδισμένος από αυτή την υπόθεση, έβγαλες κέρδος από την ιστορία με το Ταμείο Συντάξεων» ο κ. Ιωακείμ είπε πως «έβγαλα καθαρά 540 χιλιάδες ευρώ. Εγώ επένδυσα σ’ αυτή την ιστορία και έβαλα λεφτά, φαντάσου ο Λίλλης που έβαλε μόνο 5 χιλιάδες ευρώ ως προκαταβολή τι χρήματα πήρε».

Σε άλλες ερωτήσεις της Κ. Αρχής ο κατηγορούμενος επανέλαβε πως «ο Λίλλης πλήρωσε ξένα χρέη, παραγόντων της ΑΛΚΗΣ και εμένα δεν με πλήρωσε. Κατάντησα θκιακονητής, επαίτης για να πάρω τα λεφτά μου και σημασία για μένα ήταν να πάρω τα λεφτά της οικογένειας μου, τα χρωστούμενα».

Είπε ακόμα ότι «του τελευταίου ανθρώπου που θα έδινε επιταγές ο Λίλλης ήταν εμένα, ούτε θα τολμούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ημουν σίγουρος ότι είχα να κάνω με ένα φίλο, ένα συνεργάτη, ένα αδερφάκι γι’αυτό έκανα την επένδυση με το Λίλλη. Ρίσκαρα πάνω στο όνομα του Λίλλη» ανέφερε σημειώνοντας πως «δεν ξέρω ούτε το Βάσο Γεωργίου στο Προεδρικό, ούτε το Συλικιώτη, ούτε τη Μαίρη Λάμπρου στο ΥΠΕΣ, ούτε λάδωσα τους αστυνομικούς. Εγώ δεν είχα καμία σχέση με αυτούς ούτε εκείνοι με ήξεραν» σημείωσε.

Σε υποβολή της κυρίας Παπαγαπίου ότι όσα ανέφερε ο Νίκος Λίλλης στο Δικαστήριο είναι αλήθεια, ο κατηγορούμενος είπε πως έφερε χαρτιά και εξήγησε τα πάντα στο Δικαστήριο. «Ο Λίλλης που δεν λέει ποτέ του ψέματα ξεγέλασε 4 άτομα ή εταιρείες και τους πούλησε με διάφορους τρόπους το ίδιο χωράφι στη Δρομολαξιά, δηλαδή τη CYTA, τους Σαουδάραβες, το Τάκη Παλάοντα και τον επιχειρηματία Λίγκη».

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε στο Κακουργιοδικείο φωτογραφίες από διακοπές του Νίκου Λίλλη στο Ντουμπάι την περίοδο που υποστηρίζει ότι δεχόταν εκβιασμούς και πιέσεις για να εξοφλήσει τα δάνεια παραγόντων της ΑΛΚΗΣ. Οι φωτογραφίες λήφθηκαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Νίκου Λίλλη στο facebook στις οποίες αποτυπώνουν το Λίλλη σε aquarium, αγκαλιά με δελφίνι.

Η κυρία Παπαγαπίου παραδέχθηκε ότι ο Λίλλης πήγε διακοπές με την οικογένεια του στο Ντουμπάϊ αλλά ο Αντώνης Ιωακείμ διερωτήθηκε «πως είναι δυνατόν ένα άνθρωπος που αντιμετώπιζε προβλήματα και εκβιασμούς να έκανε διακοπές. Οι συνεργάτες του ήταν απλήρωτοι, το έργο στη Δρομολαξιά σταμάτησε κι αυτός έκανε διακοπές στο Ντουμπάι με την οικογένεια του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν οι καταθέσεις του Ευάγγελου Αγαπίου, της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις αιτήσεις εγγραφής και διαγραφής Λεσχών. Ο κ. Αγαπίου κατέθεσε επιστολή που λήφθηκε στο γραφείο του στις 2/7/14 με τις υπογραφές του Νίκου Λίλλη και του Δώρου Φαντούση, με την οποία ενημέρωνε ότι η Γενική Συνέλευση των μελών της ΑΛΚΗΣ είχε αποφασίσει τη διαγραφή της Λέσχης ΑΛΚΗ από το Μητρώο των Λεσχών.

Πρόσθεσε ότι στο γραφείο του Επάρχου λήφθηκε επίσης επιστολή εκ μέρους μελών της Λέσχης οι οποίοι διαφωνούσαν με αυτή την ενέργεια. Η Επαρχιακή Διοίκηση θεώρησε ότι δεν υπήρχε ουσιαστικά αίτημα για διάλυση της Λέσχης και δεν προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια. Ωστόσο είπε, εκκρεμεί η ανανέωση της άδειας λειτουργίας της Λέσχης ΑΛΚΗ.

Σήμερα κατέθεσε επίσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και πρώην Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Μωϋσέως ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της διάλυσης της Λέσχης ΑΛΚΗ, σημειώνοντας ότι ουδέποτε λήφθηκε απόφαση από τη Γενική Συνέλευση για κάτι τέτοιο. Ανέφερε ακόμα ότι οι Νίκος Λίλλης και Δώρος Φαντούσης ζήτησαν τη διαγραφή της Λέσχης ΑΛΚΗ «για να πάρουν, σύμφωνα με τις φήμες, τις 40 χιλιάδες ευρώ που ήταν κατατεθειμένα ως εγγύηση στην ΚΟΠ».

Ο κ. Μωϋσέως αναφέρθηκε ακόμα σε Γενική Συνέλευση που έγινε στο Σωματείο, στην οποία προήδρευε ο ίδιος. Πρόσθεσε πως η Συνέλευση είχε διακοπεί βίαια όπως είπε «μετά που ο Μίμης Φαντούσης καταφέρθηκε εναντίον μερίδας μελών του Σωματείου. Όταν εγώ είπα ότι δεν μπορώ να προεδρεύω μιας τέτοιας σύσκεψης, ο Φαντούσης βγήκε κυριολεκτικά από τα ρούχα του και άρχισε να με βρίζει, ήταν έτοιμος να με κατασπαράξει, με απειλούσε ότι θα με χτυπήσει, καταφερόταν και έβριζε εμένα, τη μητέρα μου, τη ράτσα μου ακόμα και τον 83χρονο πατέρα μου». Είπε επίσης ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό υπήρχαν 80 περίπου μάρτυρες και σημείωσε ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει διάλυση της Λέσχης εκτός και αν γίνει κανονική Γενική Συνέλευση των μελών».

Σήμερα κατέθεσε επίσης η Φωτεινή Λάρκου, Πρωτοκολλητής στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας , η οποία κατέθεσε 4 αναστολές ποινικής δίωξης του Νίκου Λίλλη, υπογεγραμμένες από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

Μία από τις αναστολές αυτές που καταχωρήθηκε στις 29/4/2014, αφορούσε απαλλαγή του από τις κατηγορίες στις οποίες ο Λίλλης παραδέχθηκε ότι «λάδωσε αστυνομικούς».

Άλλη ποινική υπόθεση που αναστάληκε αφορούσε τον Βλαδίμηρο (Μίμη) Φαντούση. Στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνταν πέντε άτομα για παράλειψη πληρωμής μεγάλου ποσού στον ΦΠΑ και ο Φαντούσης καταζητείτο για εκτέλεση εντάλματος σύλληψης του για 9 περίπου μήνες.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ανέστειλε την υπόθεση μόνο εναντίον του Μίμη Φαντούση στις 20/11/2013.

Επίσης κατατέθηκε ποινική υπόθεση εναντίον του Νίκου Λίλλη από οικογένεια από τη Σαουδική Αραβία, στην οποία έδωσε ακάλυπτη επιταγή ύψους 400 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο η συγκεκριμένη υπόθεση διευθετήθηκε στις 6/10/14.

Η Φωτεινή Λάρκου κατέθεσε επίσης καταδικαστική απόφαση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εναντίον του Βάσου Κυριάκου άλλως Κοκκινή, μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση Aero Centre, ο οποίος αντιμετώπιζε συνολικά 24 κατηγορίες μεταξύ των οποίων απλήρωτο ΦΠΑ, Κοινωνικές Ασφαλίσεις και Φόρος Εισοδήματος.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Τρίτη 14 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.