Εισβολή στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά το το Iron Dome του Ισραήλ (Video)

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την Κυριακή από το Ισραήλ να «κάνει μια επιλογή» υποστηρίζοντας στην πράξη την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια βιντεοκλήσης ενώπιον των βουλευτών της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου.

Το Ισραήλ θα πρέπει να ζήσει με τις επιλογές που κάνει ως προς το αν θα βοηθήσει στην προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε. «Η Ουκρανία έκανε την επιλογή της πριν από 80 χρόνια και έχουμε Δίκαιους που έκρυψαν Εβραίους, ήρθε η ώρα το Ισραήλ να κάνει την επιλογή του… η αδιαφορία σκοτώνει, οι υπολογισμοί σκοτώνουν», δήλωσε ο Ζελένσκι, ποντάροντας στις εβραϊκές του ρίζες, σε ομιλία του στα ουκρανικά που μεταφράστηκε στα εβραϊκά για τους Ισραηλινούς βουλευτές.

Κάνοντας συγκρίσεις μεταξύ της ρωσικής επίθεσης και της «τελικής λύσης» -το σχέδιο της ναζιστικής Γερμανίας για την εξόντωση των Εβραίων – ο Ζελένσκι αμφισβήτησε την απροθυμία του Ισραήλ να πουλήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούν Θόλος (Iron Dome) στην Ουκρανία. «Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα… και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων», δήλωσε.

«Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας, αδέρφια και αδερφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας».

«Είναι δυνατό να κάνετε τη διαμεσολάβηση μεταξύ των χωρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού», πρόσθεσε, καθώς το εβραϊκό κράτος υιοθέτησε μια προσεκτική στάση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, επικαλούμενο τους προνομιακούς του δεσμούς με τις δύο χώρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ προσπάθησε να ξεκινήσει μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ταξιδεύοντας στη Μόσχα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λίγο μετά την έναρξη της εισβολής και αυξάνοντας τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι. «Αναρωτιόμαστε γιατί το κράτος του Ισραήλ δεν μας δίνει όπλα», διερωτήθηκε ο Ζελένσκι.Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Μπένετ έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια.

Σε αυτή την ομιλία, που μεταδόθηκε επίσης σε γιγαντοοθόνη σε μια μεγάλη πλατεία της ισραηλινής μητρόπολης Τελ Αβίβ, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια τραγωδία για τους «Εβραίους και ολόκληρο τον κόσμο». Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Τι είναι ο «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome)

O «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) είναι η ομπρέλα προστασίας του Ισραήλ από επιθέσεις που μπορεί να δέχεται με ρουκέτες και βρίσκεται σε επιχειρησιακή λειτουργία από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία από το 2011.

Το πλέον εξελιγμένο και «έξυπνο» σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, μπορεί να υπολογίζει ποιο ακριβώς σημείο θα πλήξει η εχθρική ρουκέτα. Εάν εκτιμηθεί πως θα πλήξει καίριας σημασίας στόχο (κρίσιμες εγκαταστάσεις, κατοικημένη περιοχή), εκτοξεύει πύραυλο να την αναχαιτίσει.

Κατασκευάστρια εταιρεία του Iron Dome είναι η δημόσια επιχείρηση «Rafael Defense Systems» με έδρα τη Χάιφα. Γενικότερα, το «Iron Dome» αποτελεί ένα από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που προστατεύουν το Ισραήλ, απαρτίζοντας μία αντιπυραυλική «ομπρέλα» αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κάθε πυροβολαρχία θεωρείται πως είναι ικανή να προστατέψει μία αστική περιοχή έκτασης περίπου 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Περίπου εκατό άτομα -χειριστές, τεχνικοί και προσωπικό ασφαλείας- επανδρώνουν κάθε πυροβολαρχία. Μία πυροβολαρχία αποτελείται από μία μονάδα ραντάρ και τρεις εκτοξευτήρες, με τον κάθε εκτοξευτήρα να περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης.

Το «Iron Dome» μπορεί να ανιχνεύσει μια επίθεση από τέσσερα έως 70 χιλιόμετρα μακριά και έπειτα, αφού πρώτα διαγνώσει την πορεία της ρουκέτας και την «κλειδώσει» στο σύστημα, εκτοξεύει έναν πύραυλο αναχαίτισης που εξολοθρεύει τις ρουκέτες στον αέρα, όπως μεταδίδει το CNN.

Ένα σύστημα «Iron Dome» αποτελείται από τρία βασικά τμήματα: το σύστημα ραντάρ, το σύστημα ελέγχου πυρός και τη μονάδα εκτόξευσης πυραύλων, από όπου εκτοξεύονται τα βλήματα που κατασκευάζει η «Rafael».

Όταν ανιχνευθεί ένας πύραυλος, το ραντάρ παρακολουθεί την πορεία και την ταχύτητά του και μεταδίδει τα δεδομένα στο σύστημα ελέγχου πυρός μέσω του οποίου προσδιορίζεται το πιθανό σημείο πρόσκρουσης.

Τις τελευταίες ώρες, το Τελ Αβίβ έγινε στόχος «βροχής» ρουκετών, που εκτόξευσε από τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς. Χθες, λίγο πριν τις 9 το βράδυ, η παλαιστινιακή, ισλαμιστική οργάνωση προειδοποίησε ότι θα έπληττε «σοβαρά» το Ισραήλ, με αφορμή τον βομβαρδισμό, νωρίτερα, ενός πολυώροφου κτιρίου, στη Γάζα, όπου στεγάζονταν μεταξύ άλλων και τα γραφεία στελεχών της. Το κτίριο αυτό κατέρρευσε.

Πάνω από 1.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα στο Ισραήλ από τη Δευτέρα έως και σήμερα. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές δεν πέτυχαν τον στόχο τους καθώς ανέλαβε δράση ο «Σιδηρούς Θόλος» («Iron Dome»).

Περίπου 850 ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το «Iron Dome» ενώ περίπου 200 ρουκέτες έπεσαν στην πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Τζόναθαν Κονρίκους σύμφωνα με την «Jerusalem Post».

Το «Kippat Barzel» («Iron Dome»), όπως ονομάζεται το σύστημα στα Εβραϊκά, χρησιμοποιείται για περισσότερα από δέκα χρόνια και προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ από εισερχόμενες ρουκέτες. O «Σιδηρούς Θόλος» δημιουργήθηκε το 2006, στη διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο νότιο Λίβανο.

Τότε η Χεζμπολάχ προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σκότωσε δεκάδες Ισραηλινούς με τις μαζικές εκτοξεύσεις ρουκετών της (εκτιμάται πως έφτασαν τις τέσσερις χιλιάδες) με αποτέλεσμα, ένα χρόνο μετά, να ανατεθεί στη «Rafael Advanced Defense Systems» η ανάπτυξη ενός συστήματος αντιπυραυλικής προστασίας.

Το «Iron Dome» ανέλαβε επισήμως καθήκοντα στις αρχές του 2011, και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του ίδιου έτους, αναχαιτίζοντας έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε κατά της Μπιρσίμπα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένες από τις επιδόσεις του, καθώς κάνουν λόγο για επιτυχείς αναχαιτίσεις στο 90% των επιθέσεων.