Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 67,000 αιτήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) από τις οποίες οι 17,000 αιτήσεις είναι από ανθρώπους που δεν έπαιρναν ποτέ κανένα επίδομα και πρόσθεσε ότι γίνονται όλες οι αναγκαίες προσπάθειες έτσι ώστε μέσα του Νοεμβρίου να σταλούν όλα τα εμβάσματα.
Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως η προσπάθεια για κοινωνική μεταρρύθμιση του ΕΕΕ, είναι πραγματικά να μειωθεί η φτώχεια και στην Κυπριακή Δημοκρατία.
“Συνεχίζουμε καθημερινώς την αξιολόγηση των αιτήσεων. Δεν είναι κάτι το εύκολο. Πρέπει να κάνουμε μια σωστή αξιολόγηση, έγκριση. Αρα αυτοί που δεν έπαιρναν κανένα επίδομα θα παίρνουν επίδομα επομένως πρέπει να κάνουμε σωστά την δουλειά μας για να δώσουμε σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη”, σημείωσε.
Για αυτούς που δεν έπαιρναν ποτέ κανένα επίδομα, ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, έχουμε δώσει και έχουμε ιεραρχήσει ως πρώτον την εξέταση αυτών των αιτήσεων. Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα είμαστε σε θέση σε αυτή την ομάδα των ανθρώπων που δεν έπαιρναν κανένα επίδομα από το κράτος, να στείλουμε τα εμβάσματα τα οποία έχουν τόσο ανάγκη.
Είπε ότι ένας αριθμός περίπου 600 νοικοκυριών μέχρι την Δευτέρα, θα πάρουν τα εμβάσματά τους.
Η Υπουργός ανέφερε ότι περίπου 400 αιτήσεις την ημέρα θα εγκρίνονται ώστε να παίρνουν τα εμβάσματα εκείνοι που εγκρίνονται.
“Δεν είναι εύκολη εργασία, εδώ πρέπει να εξετάσουμε όλα τα στοιχεία. Οι περισσότερες αιτήσεις δεν είναι ορθά συμπληρωμένες”, πρόσθεσε .
Συγχάρηκε τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων “γιατί κάνουν αξιόλογη εργασία, τηλεφωνούν για να συμπληρωθεί σωστά η αίτηση, να γίνουν όλοι οι έλεγχοι, δεν είναι κάτι απλό αλλά γιατί γνωρίζουμε πόσο υποφέρει ο κόσμος και λόγω ανεργίας και λόγω φτώχειας και λόγω όλων των προβλημάτων δίνουν αυτοί οι λειτουργοί όλες τους τις δυνάμεις για να μπορέσουν να βοηθήσουν αυτόν τον κόσμο”, σημείωσε.
Ανέφερε ότι είναι δύσκολη η όλη διαδικασία επειδή “δεν είναι σωστά συμπληρωμένες οι αιτήσεις, πρέπει να πάρουμε στοιχεία από διάφορες υπηρεσίες από τραπεζιτικούς οργανισμούς, από διάφορα άλλα κυβερνητικά τμήματα και δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνεται σε μια ημέρα”.
“Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι οποιαδήποτε επιδόματα τα οποία θα δώσουμε θα τα πάρουν εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη. Το πιο εύκολο για εμάς ήταν να πούμε ότι υποβλήθηκαν 17 χιλ. από ανθρώπους που δεν έπαιρναν επιδόματα και να στείλουμε επιταγές. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη να πάρουν τα επιδόματα”, επεσήμανε.
Κληθείσα να σχολιάσει ότι οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος δεν έχουν όλοι συμπληρώσει αιτήσεις για το ΕΕΕ, διευκρίνισε ότι “δεν είναι μεγάλο το ποσοστό, από τις 22 χιλ. έχουν υποβάλει αιτήσεις για ΕΕΕ γύρω στις 20,500 άρα είναι 1,500 νοικοκυριά που δεν έχουν υποβάλει αίτηση”.
Το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας, ανέφερε η κ. Αιμιλιανίδου, με τις οδηγίες της Διευθύντριας του έχει ελέγξει μια-μια την περίπτωση γιατί δεν υποβλήθηκε αίτηση και είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιοι θέλουν να μην υποβάλουν αίτηση για τους δικούς τους λόγους, ποιοι είχαν πρόβλημα και δεν συμπλήρωσαν αίτηση και αυτοί αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.
Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, η Υπουργός ανέφερε ότι ένας αριθμός 9 χιλ. νοικοκυριών δεν έχει υποβάλει αίτηση. “Σήμερα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι δεν υπόβαλαν αίτηση. Θα διαχωριστούν σε κατηγορίες έτσι ώστε να εξετάσουμε την κάθε περίπτωση τους λόγους που δεν υπέβαλαν αίτηση”, σημείωσε.
Εδωσε ως παράδειγμα ένα ηλικιωμένο ο οποίος βρίσκεται σε ίδρυμα, δεν έχει συγγενείς και δεν υπέβαλε αίτηση. “Θα τους αντιμετωπίσουμε μέσα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και σε συνεννόηση με την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής θα το χειριστούμε ώστε να μην αδικηθεί κανένας”, συμπλήρωσε η Υπουργός.