Με ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ δηλώνει πως διαφωνεί με οποιαδήποτε μορφή κουρέματος: “Τρομερές πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν στο νέο Υπουργό Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup, με στόχο να υπάρξει δέσμευση μας όσον αφορά τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους”.
“Οποιασδήποτε μορφής «κούρεμα» είναι εκτός συζήτησης και χαιρετίζουμε την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Αυτό που -ωστόσο- προκαλεί ανησυχία και απαιτεί σωστή στρατηγική αντιμετώπιση είναι το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων” τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η ΕΔΕΚ εκτιμά επίσης ότι είναι ξεκάθαρο από τους όρους του Μνημονίου Συναντίληψης που συμφωνήθηκαν, ότι σε περίπτωση μη βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους, θα υπάρξει άμεσα συζήτηση για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών. Επιπλέον, επισημαίνει ότι στο Μνημόνιο Συναντίληψης πρέπει μέχρι το τρίτο τρίμηνο, να καταρτιστεί κατάλογος των στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης ακίνητης ιδιοκτησίας, που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση, στους δήμους και στις επαρχιακές διοικήσεις, με προοπτική πιθανής εκποίησης και αναδιοργάνωσης. “Γίνεται, δηλαδή, ξεκάθαρο ότι για την Τρόικα, πέραν των ημικρατικών οργανισμών, οποιαδήποτε κρατική περιουσία είναι προς πώληση” σημειώνει.
Το θέμα της αποκρατικοποίησης ημικρατικών οργανισμών είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα με οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις, και θα πρέπει να κρατηθεί μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές αντιπαραθέσεις που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Πρέπει κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να απευθυνθούν με ειλικρίνεια και σαφήνεια στον κυπριακό λαό, ώστε και ο κυπριακός λαός να γνωρίζει τι θα γίνει η δημόσια περιουσία, που είναι δική του περιουσία, αλλά και ποια είναι η γραμμή μας σε σχέση με την Τρόικα, αναφέρει η ΕΔΕΚ.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι “η ξεκάθαρη θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης σημαντικών ημικρατικών οργανισμών και για λόγους χρονικής συγκυρίας, αλλά και για λόγους ουσίας. Οι οποιεσδήποτε μετοχοποιήσεις δεν μπορούν να γίνονται σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, όπως είναι η παρούσα περίοδος. Απαιτείται επίσης ο σωστός στρατηγικός σχεδιασμός, ώστε να διασφαλίζονται τα σωστά οικονομικά ανταλλάγματα, οι θέσεις εργασίας, η διατήρηση του ανταγωνισμού και η πρόσβαση όλων των κατοίκων σε κοινωνικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, οι επικοινωνίες, το νερό. Επιπρόσθετα, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων για οργανισμούς οι οποίοι είτε είναι φυσικά μονοπώλια, είτε έχουν στρατηγική αναπτυξιακή σημασία, είτε είναι σημαντικοί για κοινωνικούς λόγους και για λόγους εθνικής ασφάλειας”.
Σημειώνει επίσης ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί που λειτουργούν μέσα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να ενισχυθούν, κυρίως με την αλλαγή και βελτίωση του θεσμικού πλαισίου τους και τον εκσυγχρονισμό της δομής και της λειτουργίας τους, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν ένα αποτελεσματικό ρόλο ως δημόσιοι οργανισμοί. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εξεταστεί πιθανή μετοχοποίηση συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών, με συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών να παραχωρείται σε στρατηγικό επενδυτή, στους εργαζόμενους και στο ευρύτερο κοινό, αλλά σε κάθε περίπτωση το πλειοψηφικό πακέτο και ο έλεγχος να παραμένουν στο δημόσιο.
“Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να πείσουμε τους πιστωτές μας για αλλαγή στη στάση τους. Μπορεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υπήρξαν αποκρατικοποιήσεις, όμως, η Κύπρος έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είμαστε ένα νησί υπό τουρκική κατοχή, όπου υπάρχουν σημαντικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, άμεση ιδιωτικοποίηση πιθανότατα να δημιουργήσει ιδιωτικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια πλήττοντας το κοινωνικό σύνολο” προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι παρόλο ότι βρισκόμαστε πολύ μακριά από τους στόχους που τέθηκαν, τα αποτελέσματα Ιανουαρίου με το πλεόνασμα των €61 εκ. καταδεικνύουν ότι η Κύπρος εφάρμοσε μέτρα του Μνημονίου, τα οποία αποδίδουν, πριν καν η χώρα υπογράψει δανειακή σύμβαση. Αυτό αποτελεί σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, υπογραμμίζει η ΕΔΕΚ.
Καταλήγοντας το κόμμα τονίζει την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, να επανέλθει η σταθερότητα στην οικονομία και να αναπτυχθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. “Μόνον έτσι και μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανεργία που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο” σημειώνεται.