Διαφωνία για την ανοχή του Υπουργείου Παιδείας να επιτρέπει την πρόσβαση στα σχολεία ΜΚΟ, όπως ο Όμιλος λεγόμενου «Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας», εξέφρασε η ΕΔΕΚ σε γραπτή ανακοίνωση.
Η ΕΔΕΚ εκφράζει τη διαφωνία της για την ανοχή του Υπουργείου Παιδείας να επιτρέπει την πρόσβαση στα σχολεία μη – κυβερνητικών οργανώσεων, όπως ο Όμιλος λεγόμενου «Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας», του οποίου οι προθέσεις είναι αμφίβολες και επικίνδυνες.
Η διοργάνωση «εκδρομών» μαθητών στην κατεχόμενη γη μας, δίδει επιπλέον «όπλα» στην επιχειρηματολογία των εκπροσώπων της κατοχής, όπως ο Ερσίν Τατάρ, να ισχυρίζονται ότι η μαζική επίσκεψη στα κατεχόμενα, με επίδειξη εγγράφων (διαβατήριο ή ταυτότητα), αποτελεί αναγνώριση κρατικής οντότητας του κατοχικού καθεστώτος από τους Ελληνοκύπριους.
Η ΕΔΕΚ, η οποία διαφώνησε με τη διάνοιξη οδοφραγμάτων, διαφωνεί με την μετάβαση στα κατεχόμενα ως επισκέπτες, ως τουρίστες ή και ως αγοραστές καταναλωτικών προϊόντων. Η οποιαδήποτε διακίνηση θα πρέπει να γίνεται ως ελεύθεροι πολίτες σε μια ελεύθερη Κύπρο.
Επίσης, η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι μία ΜΚΟ έχει ανάμιξη στην εκπαίδευση για διδασκαλία της ιστορίας, πολύ περισσότερο μία ΜΚΟ της οποίας τα πεπραγμένα έδειξαν ότι δεν εξυπηρετεί την ιστορική αλήθεια, αλλά την αποδοχή της «πραγματικότητας» της κατοχής της πατρίδας μας και μέσα από τις δράσεις της επιχειρεί να παραποιήσει την ιστορία.
Η διδασκαλία της ιστορίας είναι αρμοδιότητα και καθήκον του συντεταγμένου κράτους και όχι των ΜΚΟ ή ακόμα και των οποιωνδήποτε πρεσβειών.