Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε σήμερα ότι οι έρευνες της Γενικής Εισαγγελίας θα πρέπει να επεκταθούν στο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ αλλά και στη διερεύνηση των υπολοίπων 47 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να διαφανεί ποιοι κατά έμμεσο ή άμεσο τρόπο έχουν δωροδοκηθεί ή χρηματιστεί και ποια ανταλλάγματα έδωσαν στην εταιρεία Focus.
Ο κ. Σιζόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τη Γενική Εισαγγελία να καλεί τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια ως ΓΓ του ΑΚΕΛ για να καταθέσουν αναφορικά με την υπόθεση της εταιρείας Focus.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «από την πρώτη στιγμή είχαμε κατά τρόπο ξεκάθαρο τονίσει την αναγκαιότητα αυτή η έρευνα να προχωρήσει μέχρι το τέλος και να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα. Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρέπει οι ανακρίσεις να προεκταθούν και στα αντίστοιχα κόμματα, για να διευκολυνθεί και να διαλευκανθεί εάν και πόσο είχαν οποιοδήποτε χρηματισμό».
Ταυτόχρονα, συνέχισε, «αναμένουμε από τη Γενική Εισαγγελία ότι θα προχωρήσει και στη διερεύνηση των υπολοίπων 47 εκατομμυρίων ευρώ που μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί ποιοι τα έχουν πάρει και θα πρέπει την ίδια στιγμή να επιβεβαιωθεί εάν όσοι έλαβαν χρήματα και κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο έχουν χρηματιστεί ή έχουν δωροδοκηθεί τι ανταλλάγματα έδωσαν προς τη συγκεκριμένη εταιρεία και κυρίως εάν αυτή η δωροδοκία έχει οποιαδήποτε σχέση με το μεγάλο τραπεζικό και οικονομικό σκάνδαλο που προέκυψε στην πατρίδα μας και που οδήγησε στη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα ο λαός μας».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” σύμφωνα με τις οποίες οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα επαναρχίσουν το Μάιο, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως «από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε πως η επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να γίνει μόνο εφ’ όσον αρθούν οι λόγοι για τους οποίους η Κυπριακή Δημοκρατία αποσύρθηκε από τις συνομιλίες».
Αναμένουμε, συνέχισε, «ότι ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και τα Ηνωμένα Εθνη θα ασκήσουν τις απαραίτητες και τις κατάλληλες πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να συμμορφωθεί προς τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως να σταματήσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρούμε ότι η επιστροφή στις συνομιλίες θα είναι άνευ αντικειμένου και απλά η Τουρκία επιτυγχάνει ακόμα ένα από τους στόχους της».
Ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Έιντε «θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο ρόλος του δεν είναι απλά και μόνο ρόλος υποβοήθησης της τουρκικής πολιτικής ή όπως από την πρώτη στιγμή έπραξε, να θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών το θέμα της συνδιαχειρησης ή και της συνεκμετάλλευσης με άμεσο ή έμμεσο τρόπο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ευθύνη και αποστολή του είναι να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και κυρίως τον τερματισμό της κατοχής, τον τερματισμό του εποικισμού και την κατάργηση όλων των διαιρετικών προσπαθειών που καταβάλλει η τουρκική πλευρά».