Δυστυχώς οι σημερινές αναφορές του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα Αθανάσιου Ορφανίδη στην Ερευνητική για την οικονομία καταδεικνύουν την αναβλητικότητα , την ασυνεννοησία, τις λογικές του εύκολου κέρδους και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες που κυριάρχησαν, οδηγώντας την Κυπριακή οικονομία στο Μηχανισμό.
Οι χιλιάδες άνεργοι, τα εκατοντάδες νοικοκυριά που δοκιμάζονται καθημερινά απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Όταν κινδυνεύει η χώρα, και ειδικότερα η οικονομία, και επηρεάζονται τόσο οι τωρινές όσο και οι επόμενες γενεές κανένας δε δικαιούται να κρύβεται πίσω από επιστολές ή το γράμμα του νόμου που δεν του επιτρέπει να παρέμβει. Θα πρέπει ευθαρσώς να αναδεικνύει τα προβλήματα με τέτοιο τρόπο ώστε να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα την ώρα που πρέπει.
Αναμένουμε να διευκρινιστούν οι λόγοι που δεν υπήρχε καμία διαβούλευση και συνεννόηση μεταξύ των αρμόδιων φορέων πριν τις αποφάσεις για τις απομειώσεις του Ελληνικού χρέους. Δεν ήταν σε θέση οι αρμόδιοι να αντιληφθούν το μέγεθος της ζημιάς ή ακόμη χειρότερα δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν τι ήταν η απομείωση;
Είναι ξεκάθαρο ότι όταν κλείνει η μια συστημική τράπεζα της χώρας και μετατρέπονται οι καταθέσεις σε μετοχές στην άλλη και υπάρχουν ανάγκες άντλησης κεφαλαίων από Μνημόνιο, είτε λόγω αύξησης των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους είτε λόγω ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης, υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν.
Υπάρχουν ευθύνες για τη δίχως όρια πιστωτική επέκταση, τις αμφιβόλου ποιότητας επενδύσεις , τις ύποπτες διαδρομές κεφαλαίων, τα χαριστικά δάνεια και τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως ευθύνες υπάρχουν για τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων, την ευκαιριακή βραχυπρόθεσμη στρατηγική όσον αφορά το δημόσιο χρέος και την εκτόξευση των ελλειμμάτων.
Το εποπτικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα και οι κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να είναι τέτοιοι που να αντιμετωπίζουν τα οποιαδήποτε προβλήματα εν τη γενέσει τους. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε στην περίπτωση της Κύπρου.
Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σήμερα όπου οι ρόλοι δε γίνονται διακριτοί, και ο επόπτης εμφανίζεται και ως εποπτευόμενος.
Η θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι ξεκάθαρη. Διαφάνεια και άπλετο φως στις ευθύνες που υπάρχουν. Ο κυπριακός λαός περνά μια τις μεγαλύτερες δοκιμασίες και το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι η τιμωρία των υπευθύνων.