«Ναι» στο παλαιστινιακό αίτημα για αναβάθμιση της Παλαιστίνης σε καθεστώς κράτους μη μέλους-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, είπαν η Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Δανία και Νορβηγία. “Η Ισπανία θα ψηφίσει αύριο ‘ναι’ στο παλαιστινιακό αίτημα, μένοντας πιστή στην ιστορία της και γιατί πιστεύουμε πως αυτή είναι η πιο κατάλληλη λύση για να προσεγγίσουμε την ειρήνη”, τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο.
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η ανακοίνωση της Ελβετίας, Νορβηγίας και Δανίας δια στόματος των υπουργών εξωτερικών τους.
Το παλαιστινιακό αίτημα θα υποβληθεί επίσημα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αύριο Πέμπτη και αναμένεται να εγκριθεί.
Έντονη, ωστόσο παραμένει η αντίδραση του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ καταγγέλλει ότι η εκχώρηση του σχετικού καθεστώτος, θα προσφέρει στους Παλαιστίνιους, εκτός από μια μεγάλη διπλωματική νίκη, το μέσο για να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και κυρίως στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), ώστε να διεξάγουν εκεί ένα νομικό ανταρτοπόλεμο εναντίον του Ισραήλ.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, ακολούθησαν την τακτική της απειλής λέγοντας ότι θα μπλοκάρουν την αποδέσμευση των 200 εκατ. δολαρίων βοήθειας που έχει υποσχεθεί η Ουάσινγκτον στην Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη
δημοσιονομική κρίση από τη δημιουργία της, το 1993.
Η Ουάσινγκτον σταμάτησε επίσης όλες τις χρηματοδοτήσεις προς την UNESCO όταν η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έκανε δεκτή την
Παλαιστίνη, τον Οκτώβριο του 2011. Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ δέχεται τους Παλαιστίνιους ως πλήρες μέλος.
Επιπλέον, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως αν η απόφαση περάσει, δεν θα πρέπει “να λογαριάζει κανείς σε μια θετική απάντηση του Κογκρέσου”.