Στροφή στις απόψεις και τη στάση που κρατούσε μέχρι τώρα, κάνει η Ολλανδία. Η σκληρή και απόλυτα ενταγμένη στα γερμανικά πρότυπα, στάση της κυβέρνησης, φαίνεται να αλλάζει τις τελευταίες μέρες μετά και την θετική δήλωση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε προς την Ελλάδα. Σε σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ ο Ολλανδός πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να επιτρέπεται σε μια χώρα να φύγει από την ευρωζώνη, αν το επιθυμεί, χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψει και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
“Θέλουμε να επιτρέψουμε σε μια χώρα να μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αν επιθυμεί να το κάνει. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν υπάρχει. Μια χώρα μπορεί μόνο να φύγει από το ευρώ αν φύγει και από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, υποστήριξε ο Ρούτε, λέγοντας πως «θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις συνθήκες για να το αλλάξουμε. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό”.
Στην υπάρχουσα συνθήκη της ΕΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για να βγει μια χώρα από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας τόνισε επίσης πως “έχει ζωτική σημασία για την επιβίωση (του ευρώ) όλες οι χώρες της ευρωζώνης να τιμήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν όταν εντάχθηκαν σ’ αυτή. Μόνον έτσι μπορεί το νόμισμα να είναι αξιόπιστο”.
Στο μεταξύ μεγάλο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει την Ευρωζώνη η«βραδυφλεγής βόμβα» στα θεμέλια της καθώς η Ολλανδία, μία από τις λίγες χώρες του ευρώ που διατηρούν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ είναι έτοιμη να “εκραγεί”.
Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό κύριο θέμα της, η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» υποστηρίζοντας ότι «το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος της χώρας, η τρομακτική «φούσκα» ακινήτων και οι τεράστιες τραπεζικές επισφάλειες προκαλούν ταχυκαρδίες στις Βρυξέλλες που αποφάσισαν να ερευνήσουν τις επιπτώσεις πιθανών κινδύνων που προκύπτουν από το εκρηκτικό αυτό «κοκτέιλ».
Όπως επίσημα ανακοινώθηκε, η ολλανδική οικονομία μπαίνει εφεξής στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο.
Το κατά κεφαλήν χρέος για στεγαστικά δάνεια στην Ολλανδία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και προσεγγίζει το 130%
του ΑΕΠ, ενώ η πτώση 15% που έχουν σημειώσει οι τιμές των κατοικιών από το 2008 έχει επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση και την ανάπτυξη.