Ανδρέας Θεοδούλου: Ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Οι φόβοι και οι ανησυχίες που εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι η ελευθεροποίηση του ωραρίου, χωρίς τη λήψη προληπτικών διορθωτικών μέτρων, θα οδηγούσε σε καταστροφή τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, επιβεβαιώθηκαν πιο γρήγορα και από τις δικές μας προβλέψεις. Μόνο στο δικό μας κλάδο (περίπτερα και καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης) τους τελευταίους δύο μήνες –σύμφωνα με στοιχεία του Πρακτορείου Διανομής Τύπου– έβαλαν λουκέτο γύρω στις 70 επιχειρήσεις, στέλνοντας στην ανεργία περισσότερους από 200 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Παρόμοια κατάσταση είμαστε βέβαιοι ότι επικρατεί και στους άλλους κλάδους του λιανικού εμπορίου (φούρνους, καταστήματα ειδών ένδυσης και υπόδησης κ.α.).
Την ίδια στιγμή, κάποιοι υπερηφανεύονται ότι με το συγκεκριμένο μέτρο δόθηκε εργασία σε 460 ανέργους. Δεν υποτιμούμε τη σημασία της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Όμως οι πολίτες και οι αρμόδιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μερική απασχόληση ελαχίστων ωρών εβδομαδιαίως, οι οποίες συμποσούμενες αντιστοιχούν μόλις σε 50 με 60 θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, δηλώνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστημάτων Διαρκούς Εξυπηρέτησης Ανδρέας Θεοδούλου.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει εν μία νυκτί, χωρίς οποιαδήποτε μελέτη επιπτώσεων, όλη σχεδόν την Κύπρο σε τουριστική ζώνη, τίναξε στον αέρα τα θεμέλια του υγιούς ανταγωνισμού και της νομοθεσίας που ρύθμιζε την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Το όφελος στο επίπεδο της απασχόλησης είναι ελάχιστο, ενώ οι απώλειες είναι τεράστιες. Η κατανάλωση συνεχίζει να μειώνεται και το μόνο που πέτυχε το συγκεκριμένο μέτρο ήταν να αφαιρέσει εργασία από τους μικρούς παίκτες της αγοράς και να την προσφέρει στους 4-5 μεγάλους οι οποίοι εδώ και χρόνια –και σίγουρα πολύ πριν την κρίση– αγωνίζονται για να κερδίσουν το ωράριο με στόχο να εξαφανίσουν από την αγορά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Πιστεύουμε, τονίζει ο κ. Θεοδούλου, ότι σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να υπάρξουν δραστικές διορθωτικές κινήσεις, γιατί εκατοντάδες ακόμη μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται προ του κινδύνου κατάρρευσης. «Καλούμε τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει και να διορθώσει την αδικία που προκαλείται. Εάν ο Πρόεδρος πιστεύει πράγματι όσα κατά καιρούς διακηρύσσουν οι Υπουργοί του, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας, τώρα είναι η ώρα να το αποδείξει».