Όπως αναφέρουν οι New York Times οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είχαν ζητήσει λύτρα για να απελευθερώσουν τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, οι τζιχαντιστές όχι μόνο ζήτησαν χρήματα για να αφήσουν τον δημοσιογράφο, αλλά και την απελευθέρωση κάποιον κρατουμένων από τις ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε και όπως έγινε γνωστό έστησε μία επιχείρηση για να καταφέρει να τον αποδεσμεύσει, όπως και τους υπόλοιπους Αμερικανούς, αλλά δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος ζήτησε ένα ποσό κοντά στα 100 εκ. δολάρια.
«Εγινε αποδιοπομπαίος τράγος, είχε πολύ κακή μεταχείριση»
Ο Ντιντιέ Φρανσουά ένας βετεράνος γάλλος πολεμικός ανταποκριτής που κρατήθηκε μαζί με τον Φόλεϊ και απελευθερώθηκε μαζί με άλλους τρεις γάλλους ομήρους τον Απρίλιο, είπε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ο Φόλεϊ ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους ή των θυγατρικών του ομάδων καθόλη την ομηρία του. «Ο τύπος που τον σκότωσε τον είναι ο τύπος που τον κρατούσε από την αρχή» είπε ο Φρανσουά στο Ρόιτερς. Ο γάλλος πολεμικός ανταποκριτής είπε ότι ήταν μαζί με τον Φόλεϊ από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τον Απρίλιο και ότι ήταν επίσης μαζί με τον άλλο αμερικανό δημοσιογράφο που εμφανίστηκε στο βίντεο τον Στίβεν Σότλοφ για περίπου εννέα μήνες.
«Ήταν ένα εξαιρετικό άτομο με ένα ισχυρό χαρακτήρα. Ήταν μια ευχάριστη συντροφιά στις ώρες της ομηρίας μας επειδή ήταν σταθερός και συλλογικός. Ποτέ δεν ενέδωσε στην πίεση και τη βία των απαγωγέων» είπε για τον Φόλεϊ ο Φρανσουά. Ο γάλλος πολεμικός ανταποκριτής είπε ότι μοιράστηκε με τον Φόλεϊ ένα κελί στις αρχές Οκτωβρίου και σημείωσε ότι σιωπούσε χωρίς να λέει λέξη για τον Σότλοφ ή τον Φόλεϊ, επειδή οι απαγωγείς απείλησαν να σκοτώσουν τους υπόλοιπους ομήρους αν το έκανε.
Ένα άλλος γάλλος πρώην όμηρος που επίσης απελευθερώθηκε τον περασμένο Απρίλιο ο Νικολά Ενά δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό Express ότι στον Φόλεϊ οι απαγωγείς συμπεριφέρονταν χειρότερα από ότι στους άλλους ομήρους καθώς οι τζιχαντιστές ψάχνοντας τον υπολογιστή του είχαν ανακαλύψει ότι ο αδελφός του ήταν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος και επίσης επειδή ήταν αμερικανός είχε πολύ κακή μεταχείριση. Εκείνος είχε γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για τους δεσμοφύλακες του αλλά παρέμενε αδιάλλακτος» είπε ο Ενά στο περιοδικό.
Απέτυχε προσπάθεια διάσωσης από κομάντο των ΗΠΑ
Οι αμερικανικές δυνάμεις “πρόσφατα” είχαν διεξάγει μια επιχείρηση για τη διάσωση αμερικανών ομήρων που κρατούνται από τους τζιχανιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλά απέτυχαν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη μετάδοση του σοκαριστικού βίντεο που δείχνει την εκτέλεση δια αποκεφαλισμού του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ ο οποίος απήχθη στη Συρία τον Νοέμβριο του 2012.
«Η επιχείρηση αυτή με εναέρια και επίγεια μέσα επικεντρώθηκε σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο απαγωγέων του ISIL» ανέφερε η δήλωση του Πενταγώνου με τις αμερικανικές αρχές να χρησιμοποιούν το προγενέστερο όνομα της οργάνωσης των τζιχανιστών αυτό του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ISIL) και όχι αυτό με το οποίο αυτοαποκαλούνται πλέον οι τζιχανιστές δηλαδή Ισλαμικό Κράτος.
Στην ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διευκρινίζει την ταυτότητα ή τον αριθμό των ομήρων που οι αμερικανικές δυνάμεις προσπάθησαν να διασώσουν. «Δυστυχώς, η αποστολή δεν ήταν επιτυχής, διότι οι όμηροι δεν ήταν παρόντες στη στοχευμένη τοποθεσία» ανέφερε το Πεντάγωνο αποδίδοντας σε αυτό τον λόγο την αποτυχία της αποστολής.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την συγκεκριμένη αποστολή «νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι» ανέφερε επίσης ανακοίνωση της Λίζα Μόνακο κορυφαίας συμβούλου για θέματα αντιτρομοκρατίας του αμερικανού προέδρου.
Το χρονικό των επαφών
Τον Νοέμβριο του 2013, η οικογένεια του Τζέιμς Φόλεϊ έλαβε το πρώτο μήνυμα μέσω e-mail από τους απαγωγείς του δημοσιογράφου, οι οποίοι απαιτούσαν λύτρα και έδιναν αποδείξεις ότι ήταν ζωντανός, όπως είπε ο Φίλιπ Μπαλμπόνι διευθύνων σύμβουλος της GlobalPost για λογαριασμό της οποίας εργαζόταν ο Τζέιμς Φόλεϊ. Η ανταλλαγή μηνυμάτων δεν κράτησε πολύ. «Πολύ λίγα μηνύματα έφτασαν», είπε ο ίδιος. «Δεν ήταν φλύαροι. Απλώς έστειλαν τα αιτήματά τους» συμπλήρωσε, χωρίς να διευκρινίζει το ύψος του ποσού που ζητούσαν οι τζιχανιστές.
Το κανάλι επικοινωνίας σύντομα κόπηκε και μέχρι την περασμένη Τετάρτη, δεν υπήρχαν άλλα μηνύματα προς την οικογένεια καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια σταθερή πολιτική να μην πληρώνουν λύτρα σε περιπτώσεις απαγωγής, ή να ενθαρρύνουν τρίτους να το πράξουν, μια πολιτική που διαφέρει όμως από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Το βράδυ της 13ης Αυγούστου, η οικογένειά του έλαβε ένα τελευταίο ανατριχιαστικό μήνυμα… «Ο Φόλεϊ θα εκτελεστεί σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους», που είχαν ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 8 Αυγούστου. «Δεν το κοινοποιήσαμε δημόσια αλλά υπήρχε ένα μήνυμα μετά από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών το οποίο στάλθηκε στην οικογένεια λέγοντας ότι ο Τζέιμς θα εκτελεστεί» επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της GlobalPost.
Η οικογένεια κοινοποίησε το μήνυμα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. «Ελπίζαμε και προσευχήθηκε ότι αυτό δεν θα συμβεί και κάναμε ότι μπορούσαμε για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με τους απαγωγείς ώστε να τους πούμε ότι ο Τζέιμς ήταν απλώς ένας αθώος δημοσιογράφος που αγαπούσε το λαό της Συρίας και ήθελε μόνο να μεταφέρει την ιστορία του συριακού λαού » είπε ο Μπαλμπόνι.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το οποίο χειρίζεται υποθέσεις που αφορούν απαχθέντες αμερικανούς πολίτες, βοήθησε την οικογένεια ώστε να σταλεί στους τζιχαντιστές μια απάντηση με την οποία ικέτευαν για έλεος, δήλωσε ο Φιλ Μπαλμπόνι. «Ήταν μια έκκληση για έλεος. Η οικογένεια και οι φίλοι του ήλπιζαν ότι οι τζιχαντιστές μπλόφαραν και ήθελαν λύτρα», ανέφερε ο ίδιος.
Έξι ημέρες αργότερα, την Τρίτη, το Ισλαμικό Κράτος μετέδωσε το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Φόλεϊ.
«Οι επιδρομές … σφράγισαν τη μοίρα του»
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών και της δολοφονίας του Φόλεϊ ο Μπαλμπόνι είπε, «ότι οι επιδρομές ξεκίνησαν, με σύνεση από την κυβέρνησή μας, είναι όμως ίσως αυτές, που σφράγισαν τη μοίρα του Τζιμ ». Ωστόσο, τόνισε ότι η οικογένεια δεν θεωρεί υπεύθυνη για το θάνατο του γιου τους την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ξεκινήσουν αυτές οι επιθέσεις.
Αγωνία για το Σότλοφ και τους άλλους ομήρους
Ο Φίλιπ Μπαλμπόνι σημείωσε ότι η οικογένεια του δημοσιογράφου επικεντρώνεται τώρα στην τύχη των υπόλοιπων ομήρων, των οποίων η ζωή απειλείται αν συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές.
Στο βίντεο όπου οι τζιχαντιστές φαίνεται να εκτελούν τον Τζέιμς Φόλεϊ υπάρχει και ένας ακόμη δημοσιογράφος ο Στίβεν Σότλοφ τον οποίο απειλούν να σκοτώσουν σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει 84 αεροπορικές επιχειρήσεις ενάντια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους από τις 8 Αυγούστου στο βόρειο Ιράκ, με την πλειοψηφία των επιδρομών να γίνονται για την προστασία του στρατηγικού φράγματος της Μοσούλης.
Ομηροι πολλοί δημοσιογράφοι
Ο Φόλεϊ ήταν ένας από τις δεκάδες δημοσιογράφους που απήχθησαν στη Συρία κατά τη διάρκεια των τρεισήμισι ετών του εμφυλίου πολέμου. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα όλων των απαχθέντων, είτε γιατί αυτό ζήτησαν οι οικογένειές τους είτε οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί για τους οποίους εργάζονται. Μεταξύ των δημοσιογράφων ομήρων είναι ο Στίβεν Σότλοφ και ο Όστιν Τάις ο οποίος εξαφανίστηκε κοντά στη Δαμασκό τον Αύγουστο του 2012. Για τον Τάις δεν έχει ακουστεί εδώ και καιρό τίποτε εκτός από ένα σύντομο βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2012.
Η επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη είπε ότι έχει τεκμηριώσει πλέον ότι 80 δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί στη Συρία από το 2011, εκ των οποίων οι 65 μόνο τον τελευταίο χρόνο. Πολλοί από αυτούς είναι ιθαγενείς Σύροι, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής Ρόμπερτ Μαχόνεϊ.
«Ποτέ δεν είχαμε τεκμηριώσει τόσες πολλές απαγωγές σε μία μόνο πολεμική σύγκρουση, όπως έχουμε τώρα στη Συρία» είπε ο Μαχόνεϊ. Μέχρι τη δολοφονία του Φόλεϊ οι τζιχαντιστές είχαν κρατήσει τους περισσότερους ξένους ομήρους ζωντανούς με την ελπίδα της εξασφάλισης λύτρων ή πολιτικό κέρδος, όπως είπε ο επικεφαλής της επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων.