Σύμφωνα με το μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ Γκας Μπιλιράκη πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Μπιλιράκης και ακόμη δύο συνάδελφοί του ο Τζακ Κίνγκστον και ο Γκρέγκορι Μικς είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου στο πλαίσιο επίσκεψής τους στην Κύπρο.
«Είμαστε δίπλα σας» είπε μιλώντας ελληνικά ο Αμερικανός Βουλευτής Ελληνικής καταγωγής, ο οποίος προέβηκε στις υπόλοιπες δηλώσεις του στα αγγλικά.
Αναμφίβολα, σημείωσε, «είμαι πολύ θερμός υποστηρικτής της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι «δεν θα επαναπαυτούμε ώσπου να επανενωθεί η Κύπρος». Έκανε προσωπική αναφορά στον ξάδελφο του πατέρα του Σταύρο Συριώτη, ο οποίος ζούσε στην περιοχή Αμμοχώστου με την Κύπρια σύζυγό του και έχασε τα πάντα από την Τουρκική εισβολή του 1974.
Εις μνήμην του και εκ μέρους των εκλογέων μου «δεν θα επαναπαυτώ ώσπου να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση», ανέφερε.
Στο θέμα της ΑΟΖ, είπε, «στεκόμαστε δίπλα σας, ενωμένοι. Είναι εδώ ακόμη δύο μέλη (του Κογκρέσου) και συμφωνούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί, είναι παράνομο, να παρεμβαίνει στην ΑΟΖ της Κύπρου».
Ανέφερε ακόμη ότι πριν από περίπου τέσσερα χρόνια είχε θέσει ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών ερώτημα στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών κατά πόσο Κύπρος και Ισραήλ ως δύο κυρίαρχα κράτη έχουν το δικαίωμα στην ΑΟΖ τους χωρίς τουρκικές παρεμβάσεις, προσθέτοντας ότι η απάντηση ήταν «φυσικά και έχουν».
«Αυτή είναι η θέση των ΗΠΑ και ως μέλη του Κογκρέσου πιστεύουμε το ίδιο, πάρα πολύ έντονα, ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στην Τουρκία», είπε, προσθέτοντας ότι «προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να ασκήσουμε λίγο περισσότερη πίεση στην Τουρκία σ` αυτό το θέμα».
Πολύ εποικοδομητική ήταν η συνάντηση σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, κατά την οποία, όπως είπε, «συζητήσαμε ασφαλώς την πολύ ανησυχητική κατάσταση στην περιοχή, το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως μια χώρα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας και διαμόρφωσης συνθηκών ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και την ανάγκη, βέβαια, να εξαλειφθούν οι εστίες έντασης όπως σήμερα εκδηλώνονται στη Συρία, στο Ιράκ και όχι μόνο».
Συνέχισε λέγοντας ότι «και βέβαια έχω πληροφορήσει τους αγαπητούς συναδέλφους για το ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια μιας παγκόσμιας, διεθνούς προσπάθειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας στην περιοχή μας».
Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι ενημέρωσε τους Αμερικανούς επισκέπτες του «για τις παραβιάσεις, τις συστηματικές, της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα την τελευταία προκλητική ενέργεια εισόδου στην ΑΟΖ της Κύπρου και τη διατύπωση απροκάλυπτων απειλών που στοχεύουν προφανώς στο να ματαιώσουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το κυριαρχικό να εκμεταλλεύεται τον φυσικό της πλούτο».
Πρόσθεσε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τις εξελίξεις στο Κυπριακό με την επανέναρξη των συνομιλιών και την απόφαση που λήφθηκε για αναστολή της συμμετοχής της ε/κ πλευράς σ` αυτές τις συνομιλίες υπό το φως των αφόρητων προκλήσεων που η Τουρκία εκδηλώνει εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά θεμελιώνονται στην διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Χαίρομαι να πω ότι οι αγαπητοί συνάδελφοι έχουν επιδείξει απόλυτη κατανόηση στις θέσεις που εξέφρασα που είναι οι θέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Κυπριακής Δημοκρατίας ευρύτερα», είπε, προσθέτοντας ότι οι θέσεις τους «είναι θέσεις συνηγορίας υπέρ των θέσεων μας, δηλαδή υπέρ των αρχών του διεθνούς δικαίου».
Πρόσθεσε ότι «μείναμε σύμφωνοι να μείνουμε σε επαφή γιατί ασφαλώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως η υπερδύναμη, μια μεγάλη δύναμη στον κόσμο, μπορεί να διαδραματίσει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την αποκατάσταση ευρύτερα στην περιοχή μας συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας, αλλά και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, μια λύση του κυπριακού προβλήματος που να είναι συμβατή και με τις αποφάσεις τις επανειλημμένες του ΟΗΕ και με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ στην οποία ανήκουμε».