Δ. Συλλούρης: “Στόχος μας ένα ευρω-κυπριακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη” (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνέντευξη Δημήτρη Συλλούρη στη Laimitomos.com

Για τη μάχη που θα δώσει από τα έδρανα της Ευρωβουλής, εφόσον εκλεγεί στις ευρωεκλογές της 25η Μαΐου, τόσο για την αξιοποίηση προγραμμάτων εργασίας και ανάπτυξης, όσο και για το Κυπριακό μιλά στη laimitomos.com ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Δημήτρης Συλλούρης.

Παράλληλα, απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκε με αφορμή την δημοσιοποίηση της έρευνας της Επιτροπής Θεσμών τονίζοντας ότι “δικαίως τα κατεστημένα θίχτηκαν και αντέδρασαν λέγοντας πράγματα τα οποία παρασύρουν κόσμο”, όμως όπως επισημαίνει ο χρόνος δημοσιοποίησης της έρευνας δεν εξαρτάται από τον ίδιο, αλλά από την Επιτροπή Θεσμών.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση, όπως λέει ο κ. Συλλούρης πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια στα λάθη των Κυπραίων πολιτικών και μετά να επιρρίπτονται ευθύνες στους άλλους. “Να ξεκινήσουμε από τα δικά μας τα λάθη, τα δικά μου προσωπικά λάθη, τα λάθη της πολιτικής ηγεσία, τα λάθη της λειτουργίας των τραπεζών μας, τα λάθη λειτουργίας των εποπτικών αρχών, τα λάθη της λειτουργίας των θεσμών μας και της κρατικής μηχανής, τα λάθη της νοοτροπίας του κάθε πολίτη ή και όλων μαζί και μετά να τα φορτώνουμε στους άλλους” τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης.

httpv://www.youtube.com/watch?v=vBO1mFKVDg0

Κ. Συλλούρη είσαστε υποψήφιος Ευρωβουλευτής και σε αυτές τις ευρωεκλογές ζητάτε την ψήφο και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών σας. Το ερώτημα όμως που θέτουν οι Κύπριοι είναι “γιατί να σας ψηφίσουν”;

Καταρχήν να πω ότι η αποχή δεν είναι διεκδίκηση, είναι παραίτηση. Από κει και πέρα έχουν δύο επιλογές. Την επιλογή όλων αυτών των κομμάτων που δεν προτείνουν τίποτα, απλώς κάνουν κριτική, κριτική για τα αποτελέσματα των δικών τους πολιτικών και η δική μας η πολιτική προσέγγισή η οποία προτείνει μια συγκεκριμένη στρατηγική σχεδιασμών μέσα στην Ευρώπη. Έναν σχεδιασμό που να μπορέσει να φέρει ένα ευρω-κυπριακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη στην Κύπρο. Ένα σχεδιασμό που να μπορεί να αναστηλώσει τους χαμένους θεσμούς της Κύπρου. Και σίγουρα χρειαζόμαστε μέσα στα πλαίσια της αναστήλωσης των θεσμών να δούμε και τον τρόπο λειτουργίας του δικαιακού συστήματος για να αποδίδεται δικαιοσύνη.

Θεωρώ σε προσωπικό επίπεδο πως όλα αυτά, και με την πείρα και με τα χαρακτηριστικά της πολιτικής μου πρακτικής όλα αυτά τα χρόνια και με τις προσεγγίσεις μου και με την πίστη που έχω στην Ευρώπη και με τις σχέσεις μου, μπορώ να τα διεκδικήσω τεκμηριωμένα και με σωστά επιχειρήματα.

Όσον αφορά την απόδοση δικαιοσύνης και την τιμωρία νομίζω ότι έχω δώσει δείγματα γραφής.
Οπότε η εμπειρία μετράει σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Ο καθένας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Και εγώ τα δικά μου. Δεν θέλω να πω για τον πιο χρήσιμο ή τον περισσότερο χρήσιμο, αλλά είναι σύνθεση διαφόρων χαρακτηριστικών, τα οποία είναι χρήσιμα για να αποδώσουν στην πολιτική γενικά είτε πολιτεύεσαι στην Κύπρο, είτε στην Ευρώπη. Εγώ έχω πέντε πενταετίες μέσα στη Βουλή. Ο κόσμος γνωρίζει τον τρόπο που λειτουργώ, βλέπει και το θάρρος με τον οποίο αντιμετώπισα και τα κατεστημένα. Κατεστημένα υπάρχουν και στην Ευρώπη.
Πρέπει να πέσουν τα κατεστημένα, πρέπει να γίνει η αλλαγή;

Νομίζω ότι αποκαλύφθηκαν τα κατεστημένα μέσα από την έκθεση μας. Έχουμε συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρέπει να προχωρήσουμε πάνω σε δύο κατευθύνσεις: την απόδοση της δικαιοσύνης που αναμένεται σύσκεψη σε πολιτικό επίπεδο πλέον για να σχεδιαστεί και δεύτερον, έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να διορθωθεί ή παθογένεια του συστήματος, να γίνουν νέοι νόμοι, να εκσυγχρονιστεί το σύστημα.

Οπότε πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές και να ψηφίσει ο κόσμος πιο σοφά σε αυτές τις εκλογές;

Ο κόσμος σε αυτές τις εκλογές πρέπει να ψηφίσει περισσότερο με λογική επιλογή, παρά συναισθηματική ή παραδοσιακή. Για αυτό και η δική μου υποψηφιότητα είναι υποψηφιότητα που δίνει το δικαίωμα και τη δυνατότητα μιας οριζόντιας επιλογής. Ο κόσμος ήθελε την οριζόντια ψήφο, δεν την είχε. Νομίζω ότι το δικό μας ψηφοδέλτιο δίδει αυτή την επιλογή. Για όσους νοιώθουν ότι έχουν κορεστεί με το τι ψήφιζαν στο παρελθόν, η δική μου η πρόταση είναι μια επιλογή.

Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι με αφορμή την οικονομική κρίση, έχει δημιουργηθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες που με τη σειρά της σιγά -σιγά οδηγεί και σε μια πολιτική κρίση, ο λαός χάνει την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που έχετε με τον κόσμο εισπράττετε αυτό αίσθημα ανασφάλειας και αγανάκτησης;

Βέβαια. Και το μεγαλύτερο αίτημα του κόσμου είναι η απόδοση δικαιοσύνης και η τιμωρία των ενόχων. Και θεωρώ ότι για αυτό έχω βάλει τις βάσεις, έχω βάλει το πλαίσιο, έχω κατονομάσει τους ενόχους. Επίσης έχω περιγράψει και τον τρόπο της απάτης σε πολλά επίπεδα. Και αυτό ο κόσμο το εκτιμά.

Υπάρχει περίπτωση να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτικών προσώπων;

Βεβαίως και υπάρχει. Με δύο τρόπους. Πρώτον με μια διαλεκτική σχέση τον κόσμο και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, να εγκαταλείψει την προσέγγιση της ισοπέδωσης και του σακουλόματος ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δεύτερον με το να δώσουμε έμπρακτα παραδείγματα μιας διαφορετικής προσέγγισης. Έτσι, πιστεύω ότι η δική μου συμπεριφορά είναι έμπρακτο δείγμα το οποίο έχει πάρα πολλούς πολίτες και ιδιαίτερα νέους που το καταλαβαίνουν.

Ο μόνος τρόπος για να ακουστεί η “φωνή του λαού” στην Ευρώπη είναι οι ευρωβουλευτές του, πιστεύεται ότι με την εκλογή σας η “φωνή” αυτή του κυπριακού λαού θα φτάσει στα κατάλληλα ώτα;

Από την Ευρώπη έχω αρκετή εμπειρία. Ήμουν αντιπρόεδρος της μεικτής επιτροπής Κύπρου ευρωπαϊκής ένωσης που έχει κάνει όλες τις επαφές με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την ένταξη. Ήμουν πρόεδρος της επιτροπής των Ευρωπαϊκών υποθέσεων, όπου εκεί συζητήθηκαν όλα τα νομοσχέδια και ήμουν και παρατηρητής βουλευτής.

Η Ευρώπη είναι ένας χώρος στον οποίον όταν λειτουργήσει ένα άτομο σωστά και αποτελεσματικά μπορεί να φέρει αποτελέσματα περισσότερα από όσα μπορεί να φέρει μια ολόκληρη διπλωματία μιας χώρας.

Υπάρχει όμως μια γενικευμένη δυσαρέσκεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κόσμος δεν πιστεύει στην ενιαία Ευρώπη, μάλιστα, θεωρούν ότι υπάρχει η Ευρώπη του Νότου που πλήττεται από την κρίση και η Ευρώπη της ευημερίας στον Βορρά. Όλο αυτό το κλίμα κάνει πιο δύσκολο το έργο σας;

Βεβαίως, αλλά αν δεν είχαμε Ευρώπη έχετε την εντύπωση ότι θα ήταν πλουσιότερος ο Νότος και φτωχότερος ο Βοράς; Μέσα στην Ευρώπη πρέπει να κοιτάξουμε τα δικά μας λάθη, τον τρόπο που εμείς πολιτευόμαστε, τις δικές μας διεκδικήσεις και εκεί είναι που προσπαθώ εγώ να πείσω ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά.
Πιστεύετε ότι αυτή η δυσαρέσκεια του κόσμου ενισχύεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ή οφείλετε και σε άλλους παράγοντες;

Οφείλεται και σε πολλούς άλλους παράγοντες, όπως είναι τα δημοκρατικά ελλείμματα, όπως είναι η αξιοπιστία των πολιτικών που έχουν ασχοληθεί περισσότερο με τις δημόσιες σχέσεις και τα επικοινωνιακά, παρά με την ουσία. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τα λόγια να είναι συμβατά με τις πράξεις μας. Λιγότερα λόγια και περισσότερο αποτέλεσμα.

Πολλά και αλληλένδετα γεγονότα δείχνουν ότι επίκεινται τριγμοί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το δημοψήφισμα της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ε.Ε., οι δηλώσεις Ολάντ περί αποχώρησης από το ενιαίο νόμισμα, τα σενάρια περί επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το αύριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η Ευρώπη για μένα δεν έχει επιστροφή. Δεν μπορεί να διαλυθεί η Ευρώπη. Η Ευρώπη απλώς είναι υποχρεωμένη, είναι καταδικασμένη να καλυτερεύσει. Όλα αυτά μπορεί να προκαλούν προβληματισμούς από αντίδραση για κάποιο χρονικό στάδιο. Πιστεύω όμως ότι θα βρεθούν σοφοί άνθρωποι στην Ευρώπη, άνθρωποι που πιστεύουν στην Ευρώπη. Τότε οι προβληματισμοί θα μετατραπούν σε μια συζήτηση για τη βελτίωση της Ευρώπης για να ικανοποιηθούν και οι λαοί και οι πολίτες.

Ξέρετε κάνουμε πολλή κριτική για την Ευρώπη, απλώς ξεχνούμε ένα πράγμα ότι με όλα τα προβλήματα μας είμαστε καλοπερασάκηδες της Ευρώπης. Φανταστείτε να μην είμαστε στην Ευρώπη και να είμασταν στην Ασία, στην Αφρική κλπ.

Αν φύγουμε από την Ευρώπη πιστεύετε ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα; Η διάκριση θα ήταν χειρότερη για δύο λόγους. Πρώτον αν φύγουμε από την Ευρώπη η γενικότερη οικονομική κατάσταση θα είναι χειρότερη και δεύτερον θα υπάρχουν ακόμα περισσότερες αδικίες σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Αυτή η προσέγγιση να φορτώνουμε στην Ευρώπη τα δικά μας τα λάθη, πρέπει επιτέλους να τελειώσει. Δεν μας είπε η Ευρώπη να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα σε αυτά τα επίπεδα και δεν μας είπε όταν έγινε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων να μην κάνουμε τις ανάλογες ενέργειες για να γλιτώσουμε από την χρεωκοπία. Μόνοι μας κάναμε αυτά τα λάθη.
Όποτε είναι πολιτική ευθύνη;

Βεβαίως, πολιτική ευθύνη των Κυπραίων πολιτικών και όχι της Ευρώπης.
Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Υπάρχουν και στην Ευρώπη και χρειάζεται το ευρωπαϊκό σύστημα στο σύνολό του να βελτιωθεί. Αλλά πρώτα πρέπει να δούμε το δικό μας σύστημα πως βελτιώνεται, ταυτόχρονα να δούμε πως και αυτοί που βρίσκονται στην Ευρώπη και έχουν ευθύνη θα λογοδοτήσουν και επίσης πρέπει να συμβάλουμε ως ισότιμοι για τη βελτίωση της λειτουργίας της Ευρώπης.

Οι λαοί των μνημονιακών χωρών του Νότου επιρρίπτουν ευθύνες και στην πολιτική που επιβάλει η Γερμανία. Θεωρείται ότι αυτή η στοχοποίηση της Μέρκελ είναι δίκαιη;

Είναι εύκολο να επιρρίψεις την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Το εύκολο είναι να λες ότι φταίνε άλλοι και όχι εσύ. Το δύσκολο είναι να βρίσκεις τα δικά σου λάθη. Εγώ προτιμώ να ξεκινήσουμε από τα δικά μας τα λάθη, τα δικά μου προσωπικά λάθη, τα λάθη της πολιτικής ηγεσία, τα λάθη της λειτουργίας των τραπεζών μας, τα λάθη λειτουργίας των εποπτικών αρχών, τα λάθη της λειτουργίας των θεσμών μας και της κρατικής μηχανής, τα λάθη της νοοτροπίας του κάθε πολίτη ή και όλων μαζί και μετά να τα φορτώνουμε στους άλλους. Είναι και άνανδρο πιστεύω.

Υπάρχει βέβαια και τεράστια ευθύνη από την πολιτική αυτή, αλλά αν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει εμείς να βελτιώσουμε τα λάθη μας και όχι σαν μικρά μωρά να κάνουμε παράπονα για άλλους.

Με την ιδιότητα του Προέδρου της Επ. Θεσμών της Βουλής παραδώσατε πρόσφατα την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για την κατάρρευση της οικονομίας στο Γενικό Εισαγγελέα. Για την κίνηση σας αυτή μάλιστα βρεθήκατε στο μάτι του κύκλωνα και δεχθήκατε πολλές επικρίσεις. Γιατί πιστεύετε ότι δεχθήκατε αυτές τις επικρίσεις, ενώ σας κατηγόρησαν ακόμα ότι δώσατε την έκθεση για προεκλογικούς σκοπούς;

Δεν είναι αστείο όλο αυτό; Εγώ ελέγχω την Επιτροπή Θεσμών; Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε τα χρονικά στάδια. Εγώ μάλιστα είχα πει να τελειώσει η έκθεση στις 2 Απριλίου και μου είπαν 6 Μαΐου να γίνει η συζήτηση. Δηλαδή καθυστέρησα 5 εβδομάδες για βοηθήσω τον προεκλογικό μου αγώνα; Αυτό είναι αστειότητα. Από την άλλη ήταν αναμενόμενο ότι τα κατεστημένα θίχτηκαν και θα έπρεπε να αντιδράσουν και έπρεπε να πουν πράγματα τα οποία παρασύρουν κόσμο.
Ωστόσο, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν πιστεύεται ότι θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η έκθεσή σας;

Βεβαίως και θα φτάσει και νομίζω ότι ξεκινήσαμε καλά. Ήδη έχουμε υποθέσεις που έχουν πάει στα δικαστήρια. Είναι τόσο οφθαλμοφανή αυτά που υπάρχουν στην έκθεση, τα οποία δεν μπορεί να μην φτάσουν στα δικαστήρια. Μάλιστα, κάποιοι που από την αρχή ήθελαν να προτάξουν ότι κανένα αποτέλεσμα δεν θα έχει η έκθεση, έχουν διαψευστεί από το ξεκίνημα.
Έχετε δηλώσει ότι «ο κατάλογος που έδωσε η Επιτροπή ήταν για να κλείσει τα στόματα όσων έλεγαν ότι κρύβετε τα ονόματα”, ο κόσμος όμως δεν θέλει απλά να μάθει ποιοι είναι οι υπαίτιοι, θέλει οι υπαίτιοι αυτοί να οδηγηθούν στη φυλακή. Θα γίνει αυτό, και σε τι χρονικό περιθώριο;

Θα το κάνουν αυτοί που πρέπει να το κάνουν. Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δέχθηκε να γίνει μια σύσκεψη ειδικά για την επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών. Πιστεύω ότι αυτή η θέληση του Προέδρου θα μας βοηθήσει παρά πολύ.
Για την υπόθεση Βγενόπουλου και Λαϊκή Τράπεζα, πιστεύεται ότι η Εισαγγελία μπορεί να προχωρήσει την έρευνα ή τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της δεν επαρκούν;

Υπάρχουν οφθαλμοφανή στοιχεία που ο κ. Βγενόπουλος προφανώς πρέπει να λογοδοτήσει και θεωρώ ότι και η Γενική Εισαγγελία όπως εμείς τα είδαμε θα βρει περισσότερα και θα προχωρήσει.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης δηλώσατε ότι “η Κύπρος θα πρέπει να προετοιμαστεί για ανάπτυξη”, αναμένουμε ανάπτυξη κ. Συλλούρη;

Η ανάπτυξη δεν είναι όπως η βροχή που θα έρθει μόνη της. Την ανάπτυξη πρέπει να την σχεδιάσουμε. Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι ένα ακόμα ευρω-κυπριακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη, αξιοποιώντας συγκεκριμένα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωβουλή προσφέρει δυνατότητα, δικαιώματα και ευθύνη.
Θα μπορούσαν οι ευρωβουλευτές μέσω της Ευρωβουλής να είχαν αξιοποιηθεί περισσότερα προγράμματα όπως για παράδειγμα για την ανεργία;

Δεν ξέρω για προηγούμενους ευρωβουλευτές, αλλά για το μέλλον εγώ θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω πολλά προγράμματα όχι μόνο για εργασία, αλλά και για ανάπτυξη που θα φέρουν εργασία, ανάπτυξη της τεχνολογίας και της έρευνας.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις;

Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα δικά τους συμφέροντα, όμως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με πολύ προσοχή για να εξυπηρετηθούν και τα δικά μας συμφέροντα, ούτε με φοβία, ούτε και με υπερβολικό ενθουσιασμό.

Πως πιστεύετε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το ενδιαφέρον των Αμερικανών;

Θα πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος με τους Αμερικανούς. Αφού ξεκαθαρίσουμε εμείς τι θέλουμε και αφού ξεκαθαρίσουν και εκείνοι τι θέλουν και να βρούμε τρόπο, αυτά τα οποία θέλουν οι Αμερικανοί να μην είναι εναντίον των δικών μας συμφερόντων. Και δεύτερον να βρεθεί τρόπος να εξυπηρετήσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Θέλει μια έντεχνη πολιτικο-διπλωματική προσέγγιση.

Πως είδατε την ιστορική απόφαση του ΕΔΑΔ για αποζημιώσεις από την Τουρκία ύψους 90 εκατ. Ευρώ;

Στέλνει μηνύματα και πολιτικά και ηθικά. Όμως, δεν είναι ούτε το τέλος του δρόμου, ούτε αρκετό. Έχω πει ότι πρέπει να δούμε κι άλλες περιπτώσεις όπως π.χ των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών, αλλά και πολλές άλλες περιπτώσεις. Είναι ένα καλό βήμα, ένα καλό αποτέλεσμα.

Επίσης, θεωρείται ότι η απόφαση αυτή θα μπορούσε να είναι και ένα συν, ένα πλεονέκτημα για τους Κυπρίους στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτημα;

Αναχαιτίζει την εντύπωση που είχαν οι Τούρκοι ότι το περιουσιακό πλέον δεν θα είναι ζήτημα. Δεύτερον δίδει την πραγματική εικόνα προς όλους ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο υπάρχει και δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε ακόμα και με συμφωνίες που θα κάνουν. Κάποιο κράτος θα πληρώνει πληρώνει στο μέλλον αν αδικηθούν άτομα. Η Ευρώπη σημαίνει πρώτα το άτομο και μετά το κράτος.