“Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη όπως αναμενόταν. Πολιτικοί όροι που υποβάλλονται από την Τρόικα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί”, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στον χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA).
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «σε αυτή τη διαπραγμάτευση ο παράγοντας χρόνος είναι σημαντικός. Θα πρέπει όλοι όμως, να απαντήσουμε το ερώτημα κατά πόσο ο παράγοντας χρόνος αποτελεί τη μοναδική σημαντική παράμετρο».
«Στη δική μας αντίληψη η ουσία, το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι καθοριστικότερη παράμετρος αφού θα καθορίσει το μέλλον του τόπου και του λαού για τα επόμενα χρόνια», υποστήριξε.
Όπως δήλωσε ο κ Χριστόφιας ο παράγοντας χρόνος δεν εξαρτάται από την κυπριακή κυβέρνηση καθώς η Τρόικα συνεχίζει την μελέτη διαφόρων στοιχείων, την ώρα που η Κύπρος περιμένει να διαφανεί μια βασική συνιστώσα των συζητήσεων, που αφορά τις τράπεζες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν την Κύπρο να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, λέγοντας ότι «προσφύγαμε στο Μηχανισμό για να καλύψουμε τα δισεκατομμύρια των αναγκών του τραπεζικού συστήματος», λέγοντας ότι δεν τονίζει το γεγονός για να αποδώσει ευθύνες αλλά «για να πούμε την αλήθεια και να στείλουμε το μήνυμα παντού, ότι η κυπριακή οικονομία έχει γερές βάσεις και με σωστές κινήσεις μπορεί να ανακάμψει» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «σε αυτή την διαπραγμάτευση έχουμε με σοβαρότητα και εκδικητικότητα προτάξει τις θέσεις τις οποίες συμφωνήσαμε με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και τους κοινωνικούς εταίρους».
Αυτές, εξήγησε, «αφορούν την διαφύλαξη σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων και θεσμών των εργαζομένων έτσι ώστε αφενός να διαφυλαχθεί η ποιότητα ζωής και αφετέρου να διατηρηθεί η προοπτική ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαντική παράμετρος είναι επίσης η διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας σε κρίσιμους τομείς.
«Έχουμε προτείνει επίσης μέτρα για την διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και του κοινωνικού πλούτου του λαού μας ο οποίος, έχει διαχρονικά επενδυθεί στους ημικρατικούς οργανισμούς του τόπου», ανέφερε.
Ταυτόχρονα αναφορά έκανε και στις προοπτικές από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι «εξακολουθούμε με σοβαρότητα να εμμένουμε στη θέση ότι η Κύπρος με το μέγεθος της οικονομίας της και με τις προοπτικές που έχουμε διανοίξει στο τομέα των υδρογονανθράκων μπορεί με ισορροπημένα μέτρα, που θα εξυγιάνουν τον τραπεζικό τομέα και τα δημόσια οικονομικά να βγει δυνατή μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία».
«Η προοπτική του φυσικού αερίου αποτελεί τη σημαντικότερη προοπτική για τον τόπο τα τελευταία πενήντα χρόνια», είπε, καλώντας «όλους να σταματήσουν την παραφιλολογία και τις αχρείαστες αντιπαραθέσεις γύρω από το κορυφαίο αυτό
εθνικό κεφάλαιο, γιατί μόνο ζημιά δημιουργούν».
Στο μεταξύ η τρόικα παρουσίασε νέες αξιώσεις που αφορούν την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων όπως των δικηγόρων, ορκωτών ελεγκτών, αρχιτεκτόνων, μηχανολόγων και φαρμακοποιών και καλύτερη οργάνωση του δημόσιου τομέα.