Τη δυνατότητα δωρεάν παρακολούθησης μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε φοιτητές που «παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά ακαδημαϊκού περιεχομένου» στο Ίδρυμα δίνει το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση τίθεται από τις 25 Μαΐου. Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις που φέρνουν σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που εκπονούν τα πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη θέσπιση κατώτατου ποσοστού διδασκόντων του μεταπτυχιακού που προέρχονται από το Τμήμα που διοργανώνει το πρόγραμμα.
Επιπλέον, βασική προϋπόθεση για την επιβολή διδάκτρων θα είναι η αυστηρή κοστολόγηση των προτεινόμενων μεταπτυχιακών. Ως εκ τούτου, «σε περίπτωση που ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας διαπιστώσει πρόδηλη δυσαναλογία μεταξύ των τελών φοίτησης και των παροχών προς τους φοιτητές ή ότι το ύψος των τελών είναι τέτοιο που καθιστά αδύνατη ή δυσχερή τη συμμετοχή στο πρόγραμμα φοιτητών περιορισμένης εισοδηματικής ικανότητας ή ότι δεν είναι επαρκώς δικαιολογημένο το λειτουργικό κόστος του προγράμματος, έχει τη δυνατότητα να αναπέμψει την απόφαση ίδρυσης του μεταπτυχιακού στην Σύγκλητο».
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θεσμοθετείται η δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα για φοιτητές που προέρχονται από εισοδηματικά ασθενείς κατηγορίες. Επιπροσθέτως, κάθε Ίδρυμα μπορεί να απαλλάσσει φοιτητές, μερικώς ή ολικώς από τα δίδακτρα, αν αυτοί παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά ακαδημαϊκού περιεχομένου που δεν υπερβαίνουν τις έξι ώρες την εβδομάδα και μόνο κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που διδάσκονται τα μαθήματα. Τέλος, το υπουργείο Παιδείας προτίθεται να «πριμοδοτήσει» τον τακτικό προϋπολογισμό όσων πανεπιστημίων εκπονούν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε η Σύνοδος των Πρυτάνεων, τα μέλη της οποίας δηλώνουν σύμφωνα με την ανάγκη εφαρμογής γενικών αρχών. Ωστόσο, τονίζουν πως ο προσδιορισμός των διδάκτρων θα πρέπει να υπόκειται στην αρχή της ανταποδοτικότητας κατόπιν λεπτομερούς κοστολόγησης των δαπανών που είναι αναγκαίες για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών προς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επισημαίνουν, ακόμα, πως οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις περιορισμένες δυνατότητες της Πολιτείας να χρηματοδοτήσει τα πανεπιστήμια με τους αναγκαίους πόρους για την ανάπτυξη μεταπτυχιακών σπουδών.