Δύο εκθέσεις φωτιά του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Βολές κατά ριπάς εξαπολύει σε βάρος των Ευρωπαίων, και πρωτίστως της αδιάλλακτης Γερμανίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με δύο εκθέσεις του για την Ελλάδα, οι οποίες απηχούν και την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη μετά την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.

Η μία έκθεση αποτιμά το 2ο Μνημόνιο, ενώ η άλλη αναλύει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και, εξετάζοντας το δημόσιο χρέος, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», ακόμα και αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ επί μια δεκαετία, όπως ζητάει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα, προβλέπεται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2020 και θα εκτοξευθεί στο 275% του ΑΕΠ το 2060!

Οι επίμαχες εκθέσεις παραδόθηκαν στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την περασμένη Τρίτη, ώστε να συζητηθούν στις 6 Φεβρουαρίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι διατυπώνοντας τις θέσεις αυτές το Ταμείο κορυφώνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο, ώστε να προχωρήσει σε συμφωνία για γενναία μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε διαφορετική περίπτωση, τίθενται οι βάσεις για να μη συμμετάσχει χρηματοδοτικά το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μέλος της διοίκησης του Ταμείου χαρακτήρισε «καταθλιπτικές για την Ελλάδα» τις εκθέσεις, που, σύμφωνα με πληροφορίες, αμφισβητούν ότι μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ενώ προσγειώνουν και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη μισή μονάδα του ΑΕΠ χαμηλότερα απ’ ό,τι οι Ευρωπαίοι.

Στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ζητούν επέκταση της περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων έως το 2040, επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων στο 2ο και το 3ο ευρωπαϊκό δάνειο προς τη χώρα μας σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,5% επί μια 30ετία. Ωστόσο, προσθέτουν ότι ακόμα και αν εφαρμοστούν όλα αυτά και η Ελλάδα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, η δυναμική του χρέους θα παραμείνει εξαιρετικά ευαίσθητη σε σοκ.