Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου στη Λάρνακα, η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά, με την κατάθεση εγγράφων που αφορούν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA Νικόλα Γεωργιάδη.
Κατά τον επίδικο χρόνο ο Γεωργιάδης ήταν μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων της CYTA και τέως Πρόεδρος της Επιτροπής της CYTAVISION, κλήθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή να καταθέσει κάρτες επιβίβασης και αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία θα αποδείκνυαν τις μέρες κατά τις οποίες απουσίαζε από την Κύπρο τον Νοέμβριο του 2011.
Ο μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση Νίκος Λίλλης είχε αναφέρει στην κατάθεση του ότι μεταξύ 4 – 21 Νοεμβρίου του 2011 είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία, στην οποία παρευρίσκονταν ο Βενιζέλος Ζαννέττος, ο Νικόλας Γεωργιάδης και ο Γιώργος Τσακκιστός, μέλος του Δ. Σ. της CYTA κατά τον επίδικο χρόνο.
Ο κ. Λίλλης είχε επίσης αναφέρει ότι στη συνάντηση εκείνη ο Βενιζέλος Ζαννέττος τον είχε εκβιάσει – απειλήσει προκειμένου να δώσει χρήματα για να εξοφληθούν παλαιά χρέη του αθλητικού σωματείου ΑΛΚΗ, της οποίας ήταν Πρόεδρος.
Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε σήμερα κάρτες επιβίβασης, επιστολές από αεροπορικές εταιρείες και άλλα στοιχεία – τεκμήρια τα οποία αποδεικνύουν ότι όντως τις μισές περίπου μέρες του Νοεμβρίου του 2011 απουσίαζε στο εξωτερικό.
Αντεξεταζόμενος από την Ελλη Παπαγαπίου, εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας είπε ότι από τα αποδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε στο Κακουργιοδικείο φαίνεται ότι βρισκόταν στην Κύπρο περίπου 12 μέρες του Νοεμβρίου του 2011.
Σε υποβολή της κυρίας Παπαγαπίου ότι το Νοέμβριο του 2011 είχε χρόνο να παραστεί στη συνάντηση με τους Λίλλη, Τσακκιστό και Ζαννέττο στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο μάρτυρας απάντησε πως «δεν ήμουν σ’ αυτή τη συνάντηση. Θέλω να βοηθήσω το Δικαστήριο να καταλάβει την όλη αλήθεια δείχνοντας με αποδείξεις που βρισκόμουν τον Νοέμβριο» είπε. Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι ουσιαστικά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του Κακουργιοδικείου ύστερα από αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αντώνη Ιωακείμ Γιαννάκης Θωμά, ανέφερε χθες στο Δικαστήριο ότι θα καλέσει ως μάρτυρες υπεράσπισης του πελάτη του τους Πρωτοκολλητές των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λάρνακας, Λεμεσού και Λευκωσίας για να καταθέσουν ποινικές και αστικές υποθέσεις οι οποίες αφορούν τους μάρτυρες κατηγορίας Νίκο Λίλλη, Μίμη Φαντούση και Βάσο Κυριάκου άλλως Κοτσινή.
Ανέφερε ακόμα ότι θα καλέσει τον Έφορο Εταιρειών, το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Τμήμα του ΦΠΑ για να καταθέσουν αναφορικά με την κατάσταση των οικονομικών των Λίλλη, Φαντούση και Κοκκινή καθώς και για εταιρείες τους. Επίσης θα κληθούν να καταθέσουν για την κατάσταση των φορολογικών δηλώσεων και άλλων υποχρεώσεων του πελάτη του, δηλαδή τουΑντώνη Ιωακείμ.
Σημείωσε επίσης ότι θα καλέσει και άτομα που σχετίζονται με την ΑΛΚΗ οι οποίοι είναι μάρτυρες για την κατάσταση που επικρατούσε στις σχέσεις μεταξύ Αντώνη Ιωακείμ και Μίμη Φαντούση.
Ο Γιαννάκης Θωμά ζήτησε χθες και εξασφάλισε από τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου, άδεια προκειμένου να επιθεωρήσει τα 500 και πλέον τεκμήρια της υπόθεσης, δεδομένου ότι ανέλαβε την υπεράσπιση του 8ου κατηγορούμενου πριν από λίγες μέρες.
Κατά την επιθεώρηση των τεκμηρίων ο κ. Θωμά υπαγόρευε σημειώσεις τις οποίες κρατούσε ο δικηγόρος Χρήστος Πουτζιουρής, το γραφείο του οποίου είναι το γραφείο επιδόσεως του Γιαννάκη Θωμά στη Λάρνακα.
Ωστόσο το Κακουργιοδικείο ενημερώθηκε για τη παρουσία του κ. Πουτζιουρή στην αίθουσα των τεκμηρίων και σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Σώματος Νικόλαος Σάντης, ζήτησε επιτατικά εξηγήσεις «από πού και ως που ο Χρήστος Πουτζιουρής να παρευρίσκεται με τον Γιαννάκη Θωμά στην αίθουσα και να αγγίζει τα τεκμήρια».
Ο κ. Θωμά εξήγησε ότι «ο κ. Πουτζιουρής κρατούσε σημειώσεις τις οποίες του υπαγόρευε ο ίδιος εξετάζοντας τα τεκμήρια. Ο Χρήστος Πουτζιουρής δεν άγγιξε κανένα τεκμήριο» είπε. Αναφέρθηκε επίσης στην άδεια που έλαβε από το Κακουργιοδικείο για επιθεώρηση των τεκμηρίων και απολογήθηκε για το όλο θέμα εξηγώντας ότι ήταν δική του «παρανόηση».
Ο Νικόλαος Σάντης ανέφερε ότι «το όνομα του Πουτζιουρή πηγαίνει και έρχεται στην υπόθεση αυτή», προσθέτοντας πως «είναι απαράδεκτο να βρίσκεται κατά την επιθεώρηση των τεκμηρίων άτομο μη εξουσιοδοτημένο. Ως θέμα αρχής, κανένας μα κανένας, δεν πλησιάζει τα τεκμήρια» σημείωσε.
Ο Χρήστος Πουτζιουρής εξήγησε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ότι ορισμένες φορές παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία «ως οικογενειακός δικηγόρος του 8ου κατηγορούμενου στην υπόθεση Αντώνη Ιωακείμ και όχι με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα».
Από την πλευρά της η Ελλη Παπαγαπίου ανέφερε ότι «υπάρχει θέμα με τον κ. Πουτζιουρή» και θα δει πως θα επιληφθεί του θέματος.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη 7 Οκτωβρίου με την ένορκη γραπτή μαρτυρία του 8ου κατηγορούμενου στην υπόθεση Αντώνη Ιωακείμ.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.