Συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, με την κατάθεση του Ορέστη Βασιλείου, τρίτου κατηγορουμένου στην υπόθεση για την αγορά από το Ταμείο συντάξεων της CYTA, τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά.
Ο Ορέστης Βασιλείου, που κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, κατηγορείται ότι έλαβε από την εταιρεία του Νίκου Λίλλη συνολικό ποσό 250 χιλιάδων ευρώ προς όφελος του ιδίου, των Γιάννη και Γρηγόρη Σουρουλλά και της εταιρείας Polleson Holdings ως αντάλλαγμα για να μην υποκινήσουν τους υπαλλήλους της CYTA να εναντιωθούν στην επένδυση.
Κατηγορείται επίσης ότι ενώ κατείχε υψηλόβαθμη θέση στη CYTA, απαίτησε και έλαβε το ποσό των 200 χιλιάδων ευρώ ως αντάλλαγμα για να μην υποκινήσει τη συντεχνία ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, της οποίας ήταν Γραμματέας, να εναντιωθεί στην επένδυση.
Στην πολύωρη κυρίως εξέταση του από τον Μιχάλη Πική, συνήγορο υπεράσπισης του, ο κατηγορούμενος είπε μεταξύ άλλων ότι δεν παραδέχεται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι από το 1993 που εργάζεται στην CYTA δεν κατηγορήθηκε για κανένα πειθαρχικό παράπτωμα.
Πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι ως συνδικαλιστής είχε το δικαίωμα να μην εκτελεί τα υπηρεσιακά του καθήκοντα και να ασχολείται αποκλειστικά με τα συνδικαλιστικά, εντούτοις επέλεξε συνειδητά να ασκεί και τα δύο καθήκοντα του. Πράττοντας αυτό είχε ένα κέρδος ύψους 300 ευρώ μηνιαίως, τα οποία, όπως είπε, διέθετε σε συναδέλφους του που είχαν ανάγκη. Είπε ακόμα ότι αγαπούσε τη CYTA εξ ου και εργαζόταν πολλές ώρες καθημερινά ακόμα και Σαββατοκύριακα χωρίς επιπλέον πληρωμή.
Σε ερωτήσεις του κ. Πική, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι η ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ – ΣΕΚ δεν τύγχανε οποιασδήποτε ενημέρωσης για τις επενδύσεις του Ταμείου Συντάξεων της CYTA, δεν είχε καμία ενημέρωση για την επένδυση στο Aero Centre στη Δρομολαξιά και πως η πρώτη φορά που πληροφορήθηκε (η συντεχνία) για την συγκεκριμένη επένδυση ήταν, στα πλαίσια συνάντησης που έγινε στις 24/1/2011, από τον αναπληρωτή ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας Γιώργο Κουφάρη.
Ανέφερε επίσης ότι η ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ –ΣΕΚ δεν είχε καμία γνώση ή ενημέρωση για επιπλέον πληρωμή για επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που ζητούσε η εταιρεία Wadnick Trading Ltd από τη CYTA, όπως δεν είχε καμία γνώση ή ενημέρωση για την υπογραφή της 2ης συμπληρωματικής συμφωνίας μεταξύ της Wadnick Trading Ltd και του Ταμείου Συντάξεων της CYTA. Είπε ακόμα ότι «σε καμία περίπτωση ποτέ δεν τύχαμε της οποιασδήποτε ενημέρωσης για τα θέματα επένδυσης του Ταμείου στο έργο Aero Centre» στη Δρομολαξιά.
Ερωτηθείς για τη σχέσεις που είχε με τους συγκατηγορούμενους του Γιάννη και Γρηγόρη Σουρουλλά, ο Ορέστης Βασιλείου απάντησε πως είναι συνάδελφοι και οικογενειακοί φίλοι με τον Γιάννη Σουρουλλά και μέσω αυτού γνώρισε και τον Γρηγόρη.
Σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Βασιλείου απάντησε πως συμμετείχε ως silent partner (κατά το 1/3) στην εταιρεία Pollesson (στην οποία μέτοχοι ήταν κατά τα 2/3 οι Γιάννης και Γρηγόρης Σουρουλλά), ότι δεν υποθήκευσε οτιδήποτε περιουσιακό του στοιχείο για την εταιρεία και πως δεν είχε οποιαδήποτε τραπεζική υποχρέωση για αυτή.
Ανέφερε επίσης ότι ο Γρηγόρης Σουρουλλάς του είχε αναφέρει ότι ο Νίκος Λίλλης (μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση) ετοίμασε τη συμφωνία μεταξύ των εταιρειών Pollesson – Wadnick (για πώληση του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά) και πως ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση ούτε με την ετοιμασία της συμφωνίας ούτε και με την υπογραφή της.
Στην κυρίως εξέταση του ο Ορέστης Βασιλείου ερωτήθηκε από το συνήγορο υπεράσπισης του, για τους ισχυρισμούς εναντίον του από τον Πρόεδρο της Συντεχνίας ΣΕΠ – ΑΤΗΚ Χάρη Παφίτη σχετικά με τη γνωριμία του με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη, ότι δηλαδή «η προσέγγιση τους έδειχνε ότι μεταξύ τους υπήρχε οικειότητα και προσωπική γνωριμία».
Όπως είπε ο κ. Βασιλείου, στις 25/1/2011, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία συζήτησε το θέμα της επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της CYTA στο Aero Centre, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος ως εκ της θέσεως του, ο Νίκος Κατσουρίδης κατά την έξοδο του από την αίθουσα, τον χαιρέτισε και ανταποδίδοντας τον χαιρετισμό «μιλήσαμε για 2-3 λεπτά για ποδοσφαιρικά θέματα, ειδικότερα για την Ανόρθωση».
Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς του κ. Παφίτη ότι είχε αναλάβει πρωτοβουλία για να ανακληθούν οι υπογραφές προσωπικού της CYTA στην ανακοίνωση που είχε βγάλει η ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ-ΣΕΚ αντιδρώντας στην επένδυση του Ταμείου Συντάξεων στο Aero Centre, ο Ορέστης Βασιλείου είπε ότι «ουδέποτε ανέλαβα τέτοια πρωτοβουλία και δεν ανάγκασα κανένα να πάρει πίσω την υπογραφή του».
Σε άλλους ισχυρισμούς του Χάρη Παφίτη, ότι ο Νίκος Λίλλης είχε δώσει ένα αυτοκίνητο πολυτελείας στον Ορέστη Βασιλειου, ο κατηγορούμενος παρουσίασε πιστοποιητικό του Τμήματος Οδικών Μεταφορών στο οποίο αναφέρεται ότι είχε αγοράσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο το Μάρτιο του 2011 από τον προκάτοχο του (το όνομα του οποίου αναγράφεται στο έγγραφο). Πρόσθεσε ακόμα ότι «ουδέποτε ο Νίκος Λίλλης μεταβίβασε στο όνομα μου οποιοδήποτε αυτοκίνητο».
Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς του Νίκου Λίλλη για καταθέσεις επιταγών ύψους 200 και 250 χιλιάδων ευρώ στο λογαριασμό του, ο Ορέστης Βασιλείου απάντησε πως «οι ισχυρισμοί του Λίλλη είναι ψευδείς. Ουδέποτε εκβίασα, ουδέποτε απαίτησα και ουδέποτε έλαβα οποιοδήποτε ποσό από το Νίκο Λίλλη. Επίσης ουδέποτε συναντήθηκα με τον Νίκο Λίλλη στο σπίτι μου, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, αφού δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το σπίτι μου», είπε και πρόσθεσε πως «ουδέποτε συναντήθηκα οπουδήποτε με τον Νίκο Λίλλη εκτός από τις 1-2 φορές που τον είδα στο προαύλιο της CYTA, όπως αναφέρω και στην κατάθεση μου».
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις του κ. Πική, ο Ορέστης Βασιλείου είπε ότι «ουδέποτε ζήτησα οποιοδήποτε ποσό σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ή τηλεφωνικώς, ή προσωπικώς από το Νίκο Λίλλη», ότι «ουδέποτε ζήτησα από το Λίλλη οποιαδήποτε επιταγή ύψους 250 χιλιάδων ευρώ για να μην υποκινήσω τα μέλη της συντεχνίας ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ –ΣΕΚ να εναντιωθούν στην επένδυση του έργου Aero Centre», ότι «ουδέποτε κατέθεσα επιταγή προερχόμενη από το Νίκο Λίλλη ύψους 150 χιλιάδων, 70 και 80 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα», ότι «ουδέποτε έδωσα σε οποιονδήποτε άλλο πρόσωπο να καταθέσει τέτοιες επιταγές», ότι «ουδέποτε και σε καμία περίπτωση έλαβα από το Νίκο Λίλλη οποιοδήποτε ποσό σε μετρητά ή άλλως πως» και ότι «ουδέποτε ζήτησα από το Νίκο Λίλλη οποιοδήποτε ποσό για οποιονδήποτε λόγο».
Στην πολύωρη κυρίως εξέταση του πελάτη του, ο Μιχάλης Πικής αναφέρθηκε και στη σύλληψη του Ορέστη Βασιλείου. Όπως εξήγησε ο κ. Βασιλείου στις 24/9/2013 βρισκόταν στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι στις 23/9/2013 καμία ιστοσελίδα δεν έγραφε ότι επίκεινται συλλήψεις για την υπόθεση ή έκδοση διαταγμάτων κράτησης υπόπτων όπως ανέφερε στη κατάθεση του ο μάρτυρας κατηγορίας Χριστόφορος Μαυρομμάτης, ανώτερος υπαστυνόμος και επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας της Αστυνομίας. Ο κ. Μαυρομμάτης ισχυρίστηκε ότι ο Ορέστης Βασιλείου διέφυγε στο εξωτερικό επειδή γνώριζε ότι επέκειτο η σύλληψη του για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Εξήγησε ακόμα ότι ενημερώθηκε το μεσημέρι της 24/9/13 από τη σύζυγο του για το ένταλμα σύλληψης του, η οποία ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον ίδιο τον κ. Μαυρομμάτη και ότι επέστρεψε «αυτοβούλως» στη Κύπρο στις 26/9/2013 όπου και παραδόθηκε «εθελοντικά» στον επί καθήκοντι αστυνομικό κατά τον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Λάρνακας. Είπε μάλιστα ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον αστυνομικό ότι υπήρχε ένταλμα σύλληψης του και ζήτησε να οδηγηθεί στον αστυνομικό σταθμό του αεροδρομίου, σε αντίθεση με την μαρτυρία του εν λόγω αστυνομικού ότι κατά τον έλεγχο του διαβατηρίου του Ορέστη Βασιλείου είχε δει το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον του.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.