Την «αριστεροσύνη» της κυβέρνησης δοκιμάζουν το προσφυγικό και οι πλειστηριασμοί, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί το ταχύτερο δυνατό να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για να άρει ένα ακόμα εμπόδιο προς την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Το προσφυγικό -που συζητήθηκε εκτενώς στο Πολιτικό Συμβούλιο του περασμένου Σαββάτου- χωρίζει στα δύο το κόμμα (κι όχι μόνο), καθώς αρκετά στελέχη του ανώτατου οργάνου δε βλέπουν με καλό μάτι τους σχεδιασμούς για συντόμευση των διαδικασιών έγκρισης ή απόρριψης των αιτήσεων ασύλου. Πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το μέτρο της κράτησης πολλών από τους αιτούντες, μέχρι την εκδίκαση της αίτησής τους. Στελέχη των 53 εκφράζουν τη σθεναρή αντίθεσή τους και θα υψώσουν εμπόδια σε επιλογές τέτοιες από το Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση του οργάνου (ενδεχομένως για να μην ανάψουν τα αίματα) στην Κουμουνδούρου, αν και την Πέμπτη θα μεταβεί στην Τουρκία αναζητώντας και προτείνοντας λύσεις που θα βοηθούσαν στην ταχύτερη αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Την ίδια ώρα που πολλά στελέχη του κόμματος λένε «όχι» στη μετατροπή του θέματος του προσφυγικού σε θέμα ασφάλειας και αντιτίθενται στο μέτρο της κράτησης σε προαναχωρησιακά κέντρα, φουντώνει η εσωκομματική συζήτηση για το ζήτημα των πλειστηριασμών, το οποίο και αυτό τέθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς για την επόμενη διετία, αρκετά στελέχη κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει το να βγουν φθηνά (και άρα λαϊκά ακίνητα στο σφυρί).
Όπως δείχνει η εσωκομματική συζήτηση οι περισσότεροι ευελπιστούν ότι οι Τράπεζες θα κρατήσουν το λόγο τους και δε θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η Αριστερά ελάχιστη εμπιστοσύνη έχει στους τραπεζίτες, βρέθηκαν στελέχη (Σκουρλέτης, Ξυδάκης, Φίλης) που προκρίνουν την νομοθετική παρέμβαση για ακίνητα μέχρι μιας συγκεκριμένης αξίας.
Και ο Αλέξης Τσίπρας όμως, γνωρίζοντας τη «ζημιά» που μπορεί να πάθει η κυβέρνησή του από τους πλειστηριασμούς, κάλεσε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου τους Τραπεζίτες έναντι των οποίων προέβη σε δημόσιο «εξάψαλμο», προκειμένου να πείσει ότι ενδιαφέρεται ο ίδιος για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κάτι τέτοιο αναμένεται να επαναλάβει και στη σημερινή του ομιλία για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, ωστόσο σε κάποια στελέχη παραμένει η απορία: Τι απέγιναν τα περίπου 100 εκ. ευρώ που προορίζονταν για την διασφάλιση της στέγης πολύ φτωχών δανειοληπτών που αδυνατούν λόγω κρίσης να πληρώσουν το δάνειό τους, και γιατί στον νέο προϋπολογισμό το ποσό αυτό μειώθηκε;
Κάπου εκεί αρχίζει η μουρμούρα για το οικονομικό επιτελείο που:
και «ΟΧΙ» σε νόμο οριζόντιας προστασίας για την Ά κατοικία λέει, αλλά και
δείχνει να αποδέχεται χωρίς διάθεση επαναδιαπραγμάτευσης το +3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Τα όσα είπε ο Νίκος Φίλης χτες, τα είπε ενώπιον του Ευκλείδη Τσακαλτου, αλλά και στο Πολιτικό Συμβούλιο, οι φόβοι για τους πλειστηριασμούς και που μπορεί να οδηγήσουν, εκφράστηκαν ενώπιον του Αλέξης Τσίπρα.