Ξεκίνησε στο Τριμελές Κακουργιοδικείο της Αθήνας την τελική αγόρευσή του ο συνήγορος του 5ου εκ των κατηγορουμένων, Φουάντ Αλ Ζαγιάντ.
Ο Θέμης Σοφός σε έντονους τόνους είπε ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου «δεν θα γλυτώσει από την αλήθεια», τον κατηγόρησε για «ψευδολογία, έλλειψη εντιμότητας, και ατολμία να παρουσιάσει έστω την ύστατη στιγμή την αλήθεια», και τον εγκάλεσε ότι ενώ τον είχαν εμπλέξει ότι πήρε χρήματα, σε επιταγές από τον Αλ Ζαγιάντ, εκείνος δεν του ζήτησε, «τόσο φίλοι που ήταν», να τους διαψεύσει.
Ο Σύρος επιχειρηματίας κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια στη υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδος επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου.
Δικάζεται ερήμην, ευρισκόμενος φυγόδικος στην Δαμασκό, ισχυριζόμενος ότι δεν προσήλθε σε κατάθεση στις ελληνικές ανακριτικές αρχές στην Κύπρο διότι η κλήτευση του επιδόθηκε σε λανθασμένη διεύθυνση στη Λευκωσία.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η δίκη πήρε δραματική τροπή όταν ο . Αλ Ζαγιάντ, δια του δικηγόρου του, δήλωσε στο δικαστήριο ότι αυτός εξέδωσε επιταγές στο όνομα εταιρειών που του υπέδειξε ο Ντίνος Μιχαηλίδης, και ότι προς μεγάλη του έκπληξη, ενώ τα χρήματα αυτά αφορούσαν και παλιές δουλειές που έκαναν μαζί αλλά και την ενίσχυση της πολιτικής καμπάνιας του τότε υπουργού, «αυτός τα χρησιμοποίησε για άλλον σκοπό», υπονοώντας ότι τα έδωσε στον Τσοχατζόπουλο.
Η πλευρά Μιχαηλίδη απέρριψε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, που θεωρεί ότι έγιναν από την πλευρά Αλ Ζαγιάντ «για λόγους ιδιοτελείς, προκειμένου να μετριάσει την δική του, δύσκολη θέση».
Κατά τη σημερινή αγόρευσή του, ο συνήγορος του Συρου επιχειρηματία είπε ότι ο Ντίνος Μιχαηλίδης θα μπορούσε να γράψει ένα απλό σημείωμα προς τον Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, μία επιστολή, και να του πει:
«Εδώ μου καταλογίζουν κάποιοι ότι έχω πάρει από εσένα αυτούς τους αριθμούς των επιταγών” (τους είχε σε κατάλογο, συγκεκριμένες επιταγές, με συγκεκριμένο εκδότη και συγκεκριμένα ποσά, και μάλιστα σε διαταγή συγκεκριμένων εταιρειών) και σε παρακαλώ, αγαπητέ Φουάντ, που σε γνωρίζω πολλά χρόνια, βοήθησε με διότι βρίσκομαι σε δυσχερή θέση, δεν έχω, όπως ξέρεις, λάβει ποτέ αυτές τις επιταγές από σένα, επομένως στείλε μου μία επιστολή σου στην οποία να επιβεβαιώνεις ότι ουδέποτε μου παρέδωσες αυτές τις επιταγές. Και θα είμαι υπόχρεος για την ευγενική σου αυτή ενέργεια».
«Δεν το έπραξε ποτέ αυτό ο Μιχαηλίδης. Να ζητήσει από τον παλιό, καλό του φίλο να τον βοηθήσει “γιατί έχω εμπλακεί σε μία πολύ κακή υπόθεση, στην οποία με κατηγορούν ότι έχω λάβει από εσένα επιταγές σε διαταγή P&A Investments και Bluebell, με τις οποίες όπως καλώς γνωρίζεις δεν έχω καμία σχέση, και σε παρακαλώ πες μου τι είναι αυτές οι επιταγές”».
«Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό και απλό, αλλά δεν είναι καθόλου απλό για την δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκεται ο κ. Μιχαηλίδης», είπε ο κ. Σοφός, αγορεύοντας.
Σχετικά με την εταιρεία Beeston, για την οποία η Εισαγγελέας στη δική της αγόρευση είπε ότι δεν έχει αποδειχθεί στην ακροαματική διαδικασία, η μεν Πολιτική Αγωγή ισχυρίζεται ότι είναι συμφερόντων Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη, η δε υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων, λέει ότι δεν γνωρίζει, αλλά πιστεύει πως είναι του Φουάντ Αλ Ζαγιάντ.
«Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει ο Ντίνος Μιχαηλίδης; Διότι, όταν λέει δεν ξέρω ποιανού είναι η Beeston, προφανές είναι το συμπέρασμα ότι δεν ξέρει από ποιον πληρώνεται;», αναφώνησε σε υψηλούς τόνους ο συνήγορος του Σύρου επιχειρηματία κ. Σοφός.
«Και δεν πρόκειται για ασήμαντο ποσό, 300 ευρώ ας πούμε, που μπήκαν κατά λάθος για να γίνει ένας αντιλογισμός, αλλά είναι εννιακόσιες χιλιάδες δολάρια».
Ο συνήγορος του Αλ Ζαγιάντ, απορεί πως οι πατέρας και υιός Μιχαηλίδης, όπως προκύπτει, λέει, από ψηφιακό δίσκο που εισφέρθηκε από τον Ανακριτή λίγο πριν το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας με την κίνηση του λογαριασμού του Ιδρύματος Platypus που ανήκει στην οικογένεια Μιχαηλίδη, στο οποίο «έπεϕταν» για μεγάλο χρονικό διάστημα επιταγές εις διαταγήν της Beeston, να μην γνωρίζουν σε ποιον ανήκει η εταιρεία αυτή;
«Αν η Beeston ήταν του Fouad γιατί να μην το πουν από την Ανάκριση, αφού ούτως ή άλλως ο φίλος του Ντίνου, ο Φουάντ είναι και εκείνος κατηγορούμενος για τις επιταγές προς Beeston;», αναρωτήθηκε ο κ. Σοφός, που πρόσθεσε ότι:
«Οι Μιχαηλίδηδες ζητούσαν την έκδοση επιταγών προς Beeston, όταν ανέκυπτε θέμα πληρωμής τους στα πλαίσια της συνεργασίας που είχαν με τον Φουάντ, τον Φουάντ δεν τον ενδιέϕερε σε ποιον άνηκε η Beeston – υπέθετε όμως ότι τους άνηκε- και οι Μιχαηλίδηδες κατέθεταν τις επιταγές αυτές στο οικογενειακό καταπίστευμα Platypus».
Και κατέληξε λέγοντας πως ο πελάτης του, «δεν έχει καμία σχέση με την Beeston».
Σχετικά, τώρα, με την κατηγορία ότι ο Αλ Ζαγιάντ, μαζί με τον Νίκο Ζήγρα, πρώτο εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου και μάρτυρα κατηγορίας σε αυτήν την υπόθεση, προσπάθησε να σταματήσει το άνοιγμα των λογαριασμών του σε τράπεζα της Ελβετίας, ο κ. Σοφός είπε ότι ο πελάτης του επιμένει ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους Ελβετούς δικηγόρους που εμφανίζονται στην αλληλογραφία με τον Ζήγρα για το μπλοκάρισμα του ανοίγματος των λογαριασμών, «δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή μαζί τους, δεν προσπάθησε να σταματήσει ποτέ το άνοιγμα των λογαριασμών του και βεβαίως δεν έχει παραχωρήσει κανένα τέτοιο πληρεξούσιο».
Ο Φουάντ Αλ Ζαγιαντ, που δικάστηκε ερήμην καθώς βρίσκεται φυγόδικος στην Δαμασκό, ισχυριζόμενος ότι η κλήτευση για να προσέλθει για κατάθεση στον ανακριτή επιδόθηκε σε λανθασμένη διεύθυνση στη Λευκωσία,
Επειδή ετέθη πολλές φορές κατά την ακροαματική διαδικασία από την υπεράσπιση των Ντίνου και Μιχάλη Μιχαηλίδη το ερώτημα της σχέσης μεταξύ Ζήγρα και Αλ Ζαγιάντ, ο συνήγορος του τελευταίου είπε χθες ότι ο Ζήγρας με αποκαλεί παντού τον πελάτη του «διακινητή του χρήματος».
«Στο μόνο που ταυτιζόμαστε με τον Ζήγρα, είναι στην αλήθεια, στο ότι δηλαδή δεν γνωριζόμαστε, δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ, ούτε με εκείνον, ούτε με τον Τσοχατζόπουλο, ότι δεν είχε οποιαδήποτε επαφή με τον Φουάντ, στο ότι είχε δώσει τα ονόματα των εταιρειών στον Ντίνο Μιχαηλίδη (γιατί και στον Φουάντ τα ονόματα των εταιρειών τα πήρε από τον Ντίνο Μηχαηλίδη), και στο ότι τις επιταγές που εξέδιδε ο Fouad τις έπαιρνε ο Ζήγρας από τον Ντίνο Μιχαηλίδη. Ο ίδιος ο Ντίνος Μιχαηλίδης είπε κατά την απολογία του, ότι έβλεπε τον Ζήγρα στον προθάλαμο του γραφείου Τσοχατζόπουλου», πρόσθεσε ο κ. Σοφός.
Η αγόρευσή του διεκόπη για αύριο, οπότε και θα την ολοκληρώσει. Έτσι, τερματίζεται ακροαματική διαδικασία αυτής της πολύκροτης υπόθεσης.
Το δικαστήριο θα ανακοινώσει πότε θα επανέλθει για να ανακοινώσει την απόφασή του για τους 5 κατηγορουμένους.
Νωρίτερα, αγόρευσε ο Μιχάλης Βαρώτος, συνήγορος υπεράσπισης των Αναστασίου Σοφού και της συζύγου του Μαρίας, που κατηγορούνται ο πρώτος για δωροδοκία και ξέπλυμα, και η δεύτερη μόνο για ξέπλυμα, στην ίδια υπόθεση.
Το ποσό, που σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή, νομιμοποίησαν οι δυο τους από παράνομη δραστηριότητα, είναι 297.000 δολάρια και 53.000 ευρώ.
Ο Αναστάσιος Σοφός ήταν νομικός σύμβουλος του κράτους και κατηγορείται ότι αναρμοδίως υπέγραψε τα Φύλλα Ενημερωτικής Εισήγησης (ΦΕΕ) για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος TOR M1. H γυναίκα του, επιχειρηματίας με πολύπλευρη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατηγορείται ότι συνέδραμε στο ξέπλυμα μαύρο χρήματος.
Στην αγόρευσή του ο κ. Βαρώτσος είπε ότι κατά την ακροαματική διαδικασία «δεν προέκυψε ούτε ένδειξη για τις κατηγορίες αυτές», και ζήτησε την απαλλαγή και των δύο.