Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την εκδήλωση φωτιάς στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάφο, βρισκόταν σε συνεχή επαφή με την Αστυνομία, από την οποία ζήτησε επίσης να διερευνήσει όλες τις χθεσινές πολύ σοβαρές αναφορές του Δημάρχου Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, και κυρίως για ενδεχόμενα εγκλήματα εναντίον παιδιών που αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευσή τους.
Πρόκειται για αναφορές, στις οποίες ο Δήμαρχος Πάφου είχε προβεί και στο παρελθόν, και που διερευνήθηκαν από την Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το οτιδήποτε. Παρόλα αυτά, ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας δεν μπορούμε παρά να ζητούμε τη διερεύνησή τους κάθε φορά που αυτές επαναλαμβάνονται.
Σε σχέση με το περιστατικό που αποτέλεσε την αφορμή, για να ανοίξει εκ νέου δημόσια συζήτηση, θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Αστυνομία, από επιτόπιες εξετάσεις που διενήργησε, διαφάνηκε πως δεν συνδέεται με εγκληματική ενέργεια ή παραβατική συμπεριφορά. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πρόκληση πυρκαγιάς από αποτσίγαρο.
Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δομή στην Πάφο, επισημαίνεται πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία κλεισίματός της, η οποία ολοκληρώνεται σταδιακά πάντοτε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών. Ειδικότερα, τα παιδιά που διαμένουν στην εν λόγω δομή μεταφέρονται σταδιακά σε μικρές κατοικίες, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα ατομικά και ομαδικά προγράμματα. Απόφαση για την οποία ο Δήμος Πάφου είναι ενήμερος.
Από την ημέρα δημιουργίας της το 2022, πράγματι, η δομή φιλοξένησε εκατοντάδες ασυνόδευτους ανηλίκους. Η σταδιακή μείωση του αριθμού που ξεκίνησε φέτος, εφόσον τα δεδομένα της ύφεσης στις μεταναστευτικές ροές το επέτρεψαν, και με στόχο το κλείσιμό της, είχε ως αποτέλεσμα από τα 163 παιδιά που φιλοξενούνταν το 2024 στη δομή, σήμερα να φιλοξενούνται 61, με τη διαδικασία να βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο.
Επαναλαμβάνουμε ότι στην Κύπρο φιλοξενείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, ο οποίος ξεπερνά τους 1000. Ο στόχος είναι, αφενός, να προωθείται η επανασύνδεσή τους με τις οικογένειες τους στην Ευρώπη μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου, καθώς και η μετεγκατάστασή τους σε άλλα κράτη μέλη, όπως έγινε πρόσφατα, και, αφετέρου, όσοι παραμένουν στην Κύπρο, να φιλοξενούνται σε μικρές κατοικίες σε όλη την Κύπρο, γεγονός που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη ενσωμάτωσή τους.