Διεθνής και Ευρωπαϊκή κοινότητα να υπερασπίσουν τη νομιμόητα

Αποτελεί καθήκον της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσουν για υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας και της παραβίασης των ρητών κανόνων του διεθνούς δικαίου στις τουρκικές προκλήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για ανάγκη αναδιαμόρφωσης της εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό.

Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια μνημείου των πεσόντων αντιστασιακών Χαράλαμπου και Αναστάση Χριστοφή στο Φικάρδου, ο κ. Ομήρου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και προσεγγίσεις των Τούρκων στο Κυπριακό προνοούν την αναγνώριση δύο κρατικών οντοτήτων με μια μορφή ισότιμης συγκυριαρχίας σε ολόκληρη την επικράτεια, πράγμα που ανοίγει το δρόμο για μελλοντική ολοκλήρωση της κατοχής.

Αυτά, όπως είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επανέλαβαν Ερτογάν και Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια των πρόσφατων παράνομων επισκέψεων τους στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ η δε ευρισκόμενη σε εξέλιξη επιδρομική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί μια κολοσσιαία πρόκληση θρασύτητας, αρπακτικότητας και ανομίας.

“Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ανάγκη πρόταξης της δικής μας αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί υπέρτατο πατριωτικό καθήκον και δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Είναι ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη. Είναι θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε ένα αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον”, είπε και τόνισε: “Εθνική λαϊκή ενότητα και αναδιαμόρφωση της στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού είναι επιτακτική αναγκαιότητα, που συνδέεται άμεσα με τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, επίσης, ότι σαράντα χρόνια μετά την τραγωδία οφείλουμε να παραμείνουμε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού, αξιοποιώντας τα νέα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα στην περιοχή μας και την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ανάπτυξη πρωτοβουλιών και κινήσεων από τη δική μας πλευρά, με πλήρη και συνεχή συντονισμό με την Ελλάδα και με σφυρηλάτηση της εθνικής ομοψυχίας, μπορούμε να προσβλέπουμε βασικά στη λύτρωση από τα δεινά που επισώρευσε η προδοσία και το έγκλημα του 1974.

Η λύση, όπως τόνισε, δεν μπορεί να είναι αντιευρωπαϊκή. “Η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, να σέβεται και να είναι εναρμονισμένη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν μπορεί η Κύπρος, μέλος ισότιμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καταστεί μέσα από τη λύση ευρωπαϊκή χώρα δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορεί να θεωρείται δήθεν μαξιμαλισμός η επιδίωξη λύσης που θα έχει τα χαρακτηριστικά και τις διασφαλίσεις που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες”.