Σε ανακοίνωσή τους, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Δασών, οι υπάλληλοι του τμήματος κρούουν τον κώδωνα κινδύνου.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Τιμάται σήμερα η Διεθνής Μέρα Δασών. Η μέρα που συμπίπτει με τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Μέρα Δασοπονίας και που έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στην ανάδειξη και προβολή της προσφοράς του δασικού πλούτου στην ύπαρξη και διατήρηση της ζωής στον πλανήτη, στην οικολογική ισορροπία και στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Τονίζεται μέσω αυτής της μέρας, η άμεση ανάγκη προστασίας των δασικών μας οικοσυστημάτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την δική μας επιβίωση.
Στην παγκόσμια δίνη της οικονομικής και οικολογικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, επιβάλλεται να εκτιμήσουμε εκ νέου τα τεράστια οφέλη της αειφόρου διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και τις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Η ανάγκη διατήρησης, σωστής διαχείρισης και ανάπτυξης τους, όπως και όλων των δασικών εκτάσεων και χώρων πρασίνου του νησιού μας, πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την πολιτεία. Αυτό σημαίνει ένα δυνατό και ενισχυμένο δασικό τομέα και μια δασική υπηρεσία σωστά στημένη και εξοπλισμένη για να μπορεί να φέρνει σε πέρας αυτή την αποστολή. Παράλληλα, σημαίνει και σωστά ενημερωμένη κοινωνία, η οποία με ενδιαφέρον, γνώση, αγάπη και φροντίδα θα υποστηρίζει αυτό το έργο, θα συμβάλλει με τον τρόπο της και θα κρίνει εποικοδομητικά τις αποφάσεις και τα έργα της πολιτείας.
Ο Κλάδος Υπαλλήλων του Τμήματος Δασών, επισημαίνει για ακόμα μια φορά ότι, παρά τη γενική διαπίστωση πως τα δάση της Κύπρου βρίσκονται κάτω από αειφόρο διαχείριση, και παρά τις επιμέρους βελτιώσεις που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν ακόμα πολλά, σοβαρά και ουσιαστικά βήματα που πρέπει να γίνουν για να ανατραπεί η παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια υποβάθμιση του δασικού τομέα της Κύπρου. Κάθε χρόνο εκφράζουμε την ανησυχία μας αυτή, καταγγέλλουμε, προτείνουμε, αλλά δεν παύουμε να ελπίζουμε.
Έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι, πέραν των μειωμένων προϋπολογισμών, η υποβάθμιση του δασικού τομέα αποτυπώνεται ουσιαστικά μέσα από την αποψίλωση των οργανικών θέσεων και την υποστελέχωση του Τμήματος, την ίδια ώρα που οι αρμοδιότητες και ο γεωγραφικός τομέας ευθύνης του έχουν διευρυνθεί δραματικά. Η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνει το έργο του Τμήματος, με σοβαρότατους κινδύνους για τα δάση, την κοινωνία και την οικονομία. Σημειώνεται εμφαντικά ότι, η σημερινή στελέχωση του Τμήματος Δασών είναι χειρότερη από αυτή που υπήρχε το Καλοκαίρι του 2016, όταν είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές της Σολέας και της Αργάκας. Το υφιστάμενο προσωπικό εργάζεται εξοντωτικά και όπως έχει καταδείξει και το περσινό καλοκαίρι, έχει φτάσει στα όρια του. Το Τμήμα χρειάζεται να επανέλθει σε συνθήκες ανεκτής στελέχωσης ως προς την εκπλήρωση της διευρυμένης αποστολής του, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Αποτυπώνεται και μέσα από την υποβάθμιση της δασικής εκπαίδευσης στην Κύπρο – τόσο μέσα από τον τερματισμό των προσπαθειών ίδρυσης σχετικού Τμήματος στο ΤΕΠΑΚ, όσο και μέσα από την αδρανοποίηση του Δασικού Κολεγίου αλλά και τις αδιέξοδες προτάσεις που προωθούνται για επαναπροσφορά του Διπλώματος στη δασοπονία. Χωρίς αναβαθμισμένη δασική εκπαίδευση και έρευνα στην Κύπρο, η πατρίδα μας θα στερηθεί σοβαρής υποστήριξης στη εφαρμογή σύγχρονων και αποτελεσματικών προσεγγίσεων στη διαχείριση και προστασία των δασών μας. Σημειώνουμε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν καταρτίζονται επαγγελματίες δασικοί στις ειδικές περιβαλλοντικές συνθήκες του νησιού μας. Θυμίζουμε επίσης ότι η πρόταση για ίδρυση σχετικού Τμήματος στο ΤΕΠΑΚ βρίσκεται στα συρτάρια εδώ και πέντε χρόνια.
Η υποβάθμιση του δασικού τομέα αποτυπώνεται επίσης και μέσα από τις σοβαρές περικοπές στον προϋπολογισμό του Τμήματος Δασών, οι οποίες έχουν επιφέρει σημαντικές αδυναμίες στην ικανότητα αποτελεσματικής ανταπόκρισης και εκπλήρωσης της αποστολής του Τμήματος, όπως είναι η ανεπάρκεια σε οχήματα.
Συνεπώς, αν θέλουμε να μιλάμε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα για στήριξη του δασικού τομέα, τότε θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη να στηρίξουμε ορισμένα σημαντικά βήματα, όπως:
- Αποπαγοποίηση όλων των κενών θέσεων πρώτου διορισμού, άμεση επαναφορά όσων καταργήθηκαν κατά την περίοδο 2012 – 2015 και επίσπευση της διαδικασίας πλήρωσης τους. Η πραγματική στελέχωση του Τμήματος σε απόλυτους αριθμούς σήμερα ανέρχεται σε 280 υπαλλήλους, στελέχωση η οποία είναι κατά 54 άτομα λιγότερη από την προβλεπόμενη του 2011.
- Αναβάθμιση της δασικής εκπαίδευσης και έρευνας στη Κύπρο μέσα από τη δημιουργία σχετικού τμήματος στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Δασικό Κολέγιο έχει και ρόλο και έργο να προσφέρει μέσα από την αναβάθμιση του σε ένα σύγχρονο δασικό εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό κέντρο. Μέσα από τη διπλή και αλληλοσυμπληρούμενη προσέγγιση ΤΕΠΑΚ – Δασικό Κολέγιο θα μπορούν να καλύπτονται τόσο οι ανάγκες της σύγχρονης δασοπονίας όσο και ανάγκες άλλων όμορων επαγγελματικών κατευθύνσεων, όπως του περιβάλλοντος και της αγροτικής οικονομίας.
- Ενίσχυση του προϋπολογισμού του Τμήματος Δασών για άμβλυνση των προβλημάτων που παρουσιάζονται σήμερα στον τομέα της πυροπροστασίας. Το κράτος δεν πρέπει να φείδεται πόρων όταν το θέμα άπτεται της ασφάλειας του προσωπικού, των πολιτών, περιουσιών και του περιβάλλοντος.
Τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την υποβάθμιση αυτή, θα χρειαστούν πολλή προσπάθεια, κόπο και σημαντικούς πόρους για να ξεπεραστούν. Χαιρετίζουμε τα μικρά αλλά σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, παράλληλα όμως επισημαίνουμε ότι χρειάζονται πιο άμεσες και δραστικές αποφάσεις για αποκατάσταση της προστασίας των δασών μας σε ασφαλή και ικανοποιητικά επίπεδα.
Η τύχη του δασικού πλούτου διακυβεύεται και ως δασικοί υπάλληλοι και ως επαγγελματίες, καλούμαστε να την προστατεύσουμε. Από τη δική μας πλευρά, δηλώνουμε για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα, προθυμία και βούληση μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα, φιλότιμα, αλλά και με αξιοπρέπεια, να υπερασπιζόμαστε το δασικό πλούτο του τόπου μας και να τον υπηρετούμε με τις γνώσεις και εμπειρίες μας, προς όφελος των σημερινών αλλά και των μελλοντικών γενιών..
Με αυτή την ευκαιρία, καλούμε ξανά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – Κυβέρνηση, Βουλή, Κόμματα, Υπηρεσίες, Ανεξάρτητους Αξιωματούχους, ΜΜΕ, αλλά και την κοινωνία στο σύνολο της, να εγκύψουν άμεσα και με αφοσίωση – αλλά και συνέχεια και συνέπεια – στην εξέταση και επίλυση αυτών των σοβαρότατων προβλημάτων, για να διατηρηθεί ο δασικός τομέας και τα δάση μας σε αειφόρο πορεία και διαχείριση, πριν να είναι πολύ αργά. Ας μην αρκεστούμε και πάλι σε άκαρπα λόγια. Ας δράσουμε έγκαιρα για το μέλλον των παιδιών μας.
Και επειδή η εμπειρία είναι οδηγός: ας μην θυμηθούμε ξανά τα δάση και τα προβλήματα τους όταν θα ξεσπάσει η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά: όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά, ας μιλήσουν – αλλά κυρίως ας πράξουν ΤΩΡΑ, γιατί τότε, ίσως να είναι πολύ αργά!