Διαφωνούν με πρόταση νόμου για αξία ακινήτου κατά τον πλειστηριασμό, τράπεζες και κυβέρνηση

Εναντίον της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, τοποθετήθηκαν Υπουργείο Οικονομικών, Σύνδεσμος Τραπεζών και Κεντρική Τράπεζα.

Η πρόταση  διαλαμβάνει ότι σε περίπτωση διεξαγωγής διαδικασίας πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου με πλειστηριασμό, ως αξία ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη η αρχική αξία του ακινήτου, όπως έγινε αποδεκτή από το πιστωτικό ίδρυμα κατά τη σύναψη της αρχικής σύμβασης και συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε ότι σε περίπτωση ψήφισης της πρότασης σε νόμο θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα και θα λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας στις αναδιαρθρώσεις δανείων, που -όπως είπε- βρίσκονται σε καλή πορεία παρά το γεγονός ότι “δεν είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι”.

Η Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι συμμερίζεται τις απόψεις του ΥΠΟΙΚ ότι θα υπάρξει εμπόδιο στο πλειστηριασμό εκπονηθέντων ενυπόθηκων εξασφαλίσεων και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί πρόβλημα στρέβλωσης στην τιμή των ακινήτων.

Η Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Δήμητρα Βαλιαντή εξήγησε ότι σε περίπτωση πώλησης σε πλειστηριασμό ενυπόθηκου ακινήτου πέραν της εξόφλησης της οφειλής προς τον πιστωτή, εάν υπάρξει υπόλοιπο, εξοφλούνται οι κάτοχοι εμπραγμάτων βαρών και το όποιο υπόλοιπο καταλήγει στον κάτοχο του ακινήτου.

Ανέφερε πως προώθηση διαδικασίας εκποιήσεων έγινε σε επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και πρόσθεσε πως η Τράπεζα δεν μπορεί να κρατεί επ` άπειρον ακίνητο προκειμένου να αυξηθεί η αξία του.

Είπε επίσης ότι ο προτεινόμενος νόμος δυνατό να προκαλέσει προβλήματα αντί να επιλύσει, αφού τον πρώτο πλειστηριασμό, θα ακολουθεί δεύτερος και θα ακολουθεί και άλλος που θα καταλήγει χωρίς την όποια οροφή.

Είπε ακόμα πως κάποιων ενυπόθηκων ακινήτων η αξία ανέβηκε και άρα ο νόμος θα βλάψει παρά θα ωφελήσει τον κάτοχο. Εξήγησε επίσης ότι εάν η αρχική αξία είναι χαμηλότερη από τη σημερινή αξία του ακινήτου, το ακίνητο δεν θα πωλείται στον πρώτο πλειστηριασμό και οι τόκοι θα τρέχουν σε βάρος τους πρωτοφειλέτη

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα χάσει από την αποτελεσματικότητα του ο νόμος για την αναδιάρθρωση και η προτεινόμενη ρύθμιση θα αποβεί σε βάρος και των οφειλετών και των πιστωτών και κατέληξε λέγοντας ότι ήταν ξεκάθαρο στις συμβάσεις με τους δανειολήπτες ότι το ακίνητο δυνατό να εκποιηθεί σε ψηλότερη ή χαμηλότερη τιμή.

Ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών είπε στην Επιτροπή Οικονομικών, ότι οι εκτιμητές ήταν συνδεδεμένοι με την τράπεζα και ανέφερε πως το πλαίσιο ως έχει τώρα βολεύει αυτούς που κάνουν “σουάπ”, δηλαδή αυτούς που παίρνουν τις περιουσίες του κόσμου, όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις είπε πως σε περίπτωση που δανειολήπτης υποβάλει αίτηση για αναδιάρθρωση και αποτύχει θεωρείται ότι τελεί υπό πτώχευση και ουδείς θέλει να βρεθεί υπό πτώχευση, πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να δοθεί εξουσία στο δικαστήριο να διαγράφει οφειλές και καταλήγοντας εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα λυθούν τα προβλήματα των ΜΕΔ αν δεν αποδεχθούμε ότι οι τράπεζες έκαναν δάνεια ανεξέλεγκτα.