Διαφωνίες εκφράστηκαν σήμερα στη Βουλή με αφορμή πρόταση νόμου όσον αφορά τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας την οποία κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Συλλούρης και Γιώργος Περδίκης.
Σκοπός της πρότασης νόμου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση των τεσσάρων βουλευτών, είναι η καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, λόγω και των αυξημένων αρμοδιοτήτων που προκύπτουν από την εξυγίανση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού μας συστήματος, κρίνεται αναγκαίο όπως τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας αυξηθούν από 5 σε 7, εκ των οποίων τα 2 να είναι εκτελεστικοί σύμβουλοι.
Σκοπός, σημειώνεται, είναι να βοηθούν τον εκάστοτε Διοικητή της ΚΤ να επιτελεί πιο αποτελεσματικά τον εποπτικό του ρόλο ένεκα και των αυξημένων αρμοδιοτήτων και του αυξημένου όγκου εργασίας.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σύμφωνα με την πρόταση ο Διοικητής της ΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις, ωστόσο, αυτό θα γίνεται, όπως είπε, «με τη σύμφωνο γνώμη της πλειοψηφίας του ΔΣ».
«Αυτό το μοντέλο», είπε, «αποτελεί μικρογραφία του τί ισχύει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και διευκρίνισε ότι «δεν αλλοιώνεται καθόλου ο ρόλος του Διοικητή γιατί η πρόταση νόμου αφορά την εποπτεία, τη διοίκηση και τη διεύθυνση της Κεντρικής Τράπεζας και δεν αφορά καθόλου θέματα νομισματικής πολιτικής που θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του εκάστοτε Κεντρικού Τραπεζίτη».
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας κατέθεσε στην επιτροπή σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του Διοικητή επί τους θέματος, στο οποίο εκφράζει προβληματισμό «για το πεδίο των αρμοδιοτήτων και για την ευρύτητα των καθηκόντων που δύναται να έχουν το ΔΣ και οι εκτελεστικοί σύμβουλοι».
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΚΤ, «φαίνεται από το νομοσχέδιο που έχουμε πάρει ότι ίσως να περιλαμβάνει και εκτελεστικές αρμοδιότητες και αρμοδιότητες επί καθηκόντων του ευρωπαϊκού συστήματος κεντρικών τραπεζών».
Στο υπόμνημα του , πρόσθεσε, ο Διοικητής καλεί την επιτροπή να ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα επί του θέματος όσον αφορά τις πρόνοιες του άρθρου 119.1 του Συντάγματος «όπου εκεί αναφέρεται ρητά ότι ο Διοικητής είναι επιφορτισμένος με τη διοίκηση της Τράπεζας και έχει αρμοδιότητα να ασκεί οποιαδήποτε άλλη εξουσία και να εκτελεί οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή καθήκον που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της τράπεζας».
Είπε, επίσης, ότι σύμφωνα με το υπόμνημα του Διοικητή «το άρθρο 20/1 του Νόμου αντικατοπτρίζει ότι ο Διοικητής είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Τράπεζας», σημειώνοντας ότι «οι γνωματεύσεις που είχαμε πάρει σε ανύποπτο χρόνο το 2008 και 2009 είναι προς την κατεύθυνση ότι εκτελεστικές εξουσίες μπορεί να ασκεί μόνο ο Διοικητής και οι υπάλληλοι που διορίζονται στην Τράπεζα υπό τις οδηγίες του Διοικητή και κανέναν άλλο πρόσωπο».
Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου τοποθετούμενος επί της πρότασης νόμου αφού υπενθύμισε ότι ο ΔΗΣΥ με άλλες πολιτικές δυνάμεις έδωσαν κάλυψη στον τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα Αθανάσιο Ορφανίδη ώστε να αποφασίζει ως ο ένας και μόνος με αποτέλεσμα τα προβλήματα που προκλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, είπε ότι τώρα επιχειρούν μέσω της πρότασης νόμου να καταργήσουν την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας.
Λέγοντας ότι ενώ η κατάσταση που δημιουργήθηκε απαιτεί τη συνεργασία όλων, διατύπωσε τη θέση ότι η μοναδική έγνοια του ΔΗΣΥ είναι το παιγνίδι της πολιτικής επικράτησης και του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος μέσω του ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας.
«Αν περάσει αυτή η πρόταση νόμου η Κεντρική Τράπεζα καθίσταται έρμαιο των πολιτικών παρεμβάσεων και πολιτικών σκοπιμοτήτων», ανέφερε προσθέτοντας ότι «έδιωξαν τον υποδιοικητή και προτείνουν υποδιοικητή για να βολέψουν κάποιους συγκεκριμένους και με νόμο επιχειρούν να τοποθετήσουν άλλους δύο εκτελεστικούς συμβούλους ώστε να περιορίσουν τις εξουσίες του σημερινού διοικητή».
Ο κ. Ευαγόρου είπε πως με λύπη θα δηλώσει ότι «αν περάσει αυτή η πρόταση νόμου η Κεντρική Τράπεζα καθίσταται υποκατάστημα του ΔΗΣΥ με νέο Διοικητή τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως η πρόταση νόμου αποσκοπεί να δώσει λύση σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα θεσμικής τάξης. Πρόσθεσε ότι στην Κεντρική Τράπεζας ισχύει η αρχή του ενός ανδρός. Πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι ανεξάρτητη, όμως μέσα από σύγχρονες αρχές εταιρικής διακυβέρνησης.
Ανέφερε ότι η πρόταση ενισχύει το ΔΣ της Κεντρικής και πρόσθεσε ότι πρώτη φορά λέγεται όταν ενισχύεται το ΔΣ ότι υπονομεύεται η υπόσταση της Κεντρικής Τράπεζας.
Διευκρίνισε ότι η επιλογή να υπάρχουν εκτελεστικοί σύμβουλοι στο ΔΣ ενισχύει τη λειτουργία του ΔΣ που αποφασίζει μαζί με τον Διοικητή.
Χαρακτηρίζοντας μυθιστορίες τη δήλωση του κ. Ευαγόρου είπε ότι η παρουσία εκτελε