Μόνο η ίδια η Βουλή είναι εκείνη που μπορεί να αναλάβει τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ένταξή της στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης.
Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θωμά Ψύρρα, για την ανάγκη να εφαρμόσει και η Βουλή το Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» ή πρόγραμμα ισοδύναμο με στόχο τη διαφάνεια στο σύνολο της λειτουργίας της.
Στο έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφέρονται οι φορείς που είναι υπόχρεοι δημοσίευσης των πράξεων που εκδίδουν καθώς και των νόμων και των Προεδρικών Διαταγμάτων. Η Βουλή δεν περιλαμβάνεται στους υπόχρεους του Ν. 3861/2010 περί «Ενίσχυσης της διαφάνειας και Ανάρτησης νόμων πράξεων στο διαδίκτυο». Όπως σπεύδει, ωστόσο, να επισημάνει ο κ. Μανιτάκης, «στο πλαίσιο της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, όπως αυτή έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά, η νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την ένταξη της Βουλής των Ελλήνων στην κατηγορία των υπόχρεων προς εφαρμογή του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ φορέων, ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων».
Ο υπουργός υπογραμμίζει επίσης ότι «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δύναται, εάν απαιτηθεί, να υποστηρίξει σε αμιγώς τεχνικό επίπεδο την όποια σχετική προσπάθεια/πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων να ενταχθεί στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3861/2010 περί Ενίσχυσης της διαφάνειας και Ανάρτησης-νόμων πράξεων στο διαδίκτυο».
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θωμάς Ψύρρας, με την ερώτησή του έχει διατυπώσει τη θέση ότι «η Βουλή πρέπει πρώτη να εφαρμόζει τις όποιες αλλαγές, που τυπικά και ουσιαστικά, συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της διαφάνειας».
Ο κ. Ψύρρας δεν είναι ο μόνος βουλευτής που αξιοποιεί τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων της Βουλής. Πριν από λίγες ημέρες, ένας ακόμη βουλευτής, ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ), κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών ζητώντας να ενημερωθεί για ποιο λόγο οι δαπάνες της Βουλής δεν δημοσιεύονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε θέσει μάλιστα ειδικότερο θέμα για τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το έλλειμμα δημοσιοποίησης των δαπανών του.
Στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ έχει απαντήσει εγγράφως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να γνωρίζει στοιχεία σχετικά με την επιχορήγηση του συγκεκριμένου Ιδρύματος, διότι την αρμοδιότητα για την κατάρτιση, έγκριση και εκτέλεση του προϋπολογισμού της ασκεί η ίδια η Βουλή (άρθρο 120 του Κανονισμού της Βουλής).
Στον κ. Τριαντάφυλλο διαβίβασε ανάλογη απάντηση και ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, με την οποία τον ενημέρωσε ότι το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αθήνα, του οποίου η οργάνωση και λειτουργία διέπεται από τις διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής. Ως εκ τούτου, απαντά ο κ. Στυλιανίδης, τα ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου Ιδρύματος εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων της Βουλής.
Μόλις χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας με την οποία καταγγέλλει ότι «παρατύπως» δεν έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ οι διορισμοί δημοσιογράφων στο Κανάλι της Βουλής. Ο βουλευτής έχει ζητήσει στοιχεία και για τη λίστα των αποσπασμένων από την ΕΡΤ στη Βουλή. Με βάση, πάντως, τις ανωτέρω απαντήσεις που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, αναμένεται και στην περίπτωση του κ. Καραγιαννίδη να δηλώσουν αναρμοδιότητα και οι δύο ερωτώμενοι υπουργοί.
ΠΗΓΗ.ΑΜΠΕ