Η συνέχιση της Δίκης του Ντίνου Μιχαηλίδη στην Αθήνα έπειτα από πρόταση της Εισαγγελέως διεκόπη για τις 9 Σεπτεμβρίου, που έγινε αποδεκτή από το 3μελές Εφετείο, να της δοθεί χρόνος να μελετήσει προσεκτικά το αίτημα των τριών συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην Υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, και του γιού του Μιχάλη:
1.Να κηρυχθούν άκυρες όλες οι μέχρι τώρα δικαστικές πράξεις.
2.Να διορίσει το δικαστήριο αυτεπάγγελτα δικηγόρο για τον κατηγορούμενο Σύρο έμπορο όπλων Φουάντ αλ Ζαγιάντ, εφ’ όσον ο πληρεξούσιος συνήγορός του συνεχίσει να απέχει της διαδικασίας.
3. Να κηρυχθεί αναβολή της δίκης για ένα μήνα με την υπάρχουσα πρόεδρο, Μαρία Λεπενιώτη, ως διευθύνουσα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντίνου Μιχαηλίδη, Γιάννης Μαντζουράνης, και οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης του Μιχάλη Μιχαηλίδη, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Χρήστος Στάθης, αναγκάστηκαν, όπως είπαν, να παραβιάσουν τις αποφάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, και να δηλώσουν ότι δεν απέχουν πια και παρίστανται στην δίκη.
Ισχυρίστηκαν και οι 3 ότι το κάνουν αυτό, με κίνδυνο τυχόν κυρώσεων από τον ΔΣΑ, διότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την ένταση που έχει δημιουργηθεί, πρωτίστως με την ευθύνη της δικαστού», και αποφάσισαν να διατυπώσουν μια πρόταση, αυτή της «διά ολίγον αναβολής, και της ακύρωσης όλων των μέχρι τώρα πράξεων», ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να αρχίσει μετά πάλι η δίκη «σε ρητή δικάσιμο και σύντομα».
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό στο οποίο βασίζεται το αίτημά τους, οι κύριοι Μαντζουράνης και Αναγνωστόπουλος απευθύνθηκαν προσωπικά στην δικαστή κ. Λεπενιώτη, εγκαλώντας την για «μία σωρεία παραβάσεις», στην μέχρι τώρα ακροαματική διαδικασία.
Ο κ. Μαντζουράνης, είπε ότι «μερικοί θεωρούν τους δικηγόρους όργανα του δικαστή», και τόνισε ότι αυτή «η φεουδαρχική αντίληψη, που ίσχυε πριν την Διαφώτιση, δυστυχώς κυριαρχεί και σε αυτήν την αίθουσα».
Αναφερόμενος στην αποπομπή του δικηγόρου Θέμη Σοφού, συνηγόρου του αλ Ζαγιάντ, από το δικαστήριο σε προηγούμενη συνεδρία επειδή εκρίθη ότι «ως μη παράγων της δίκης», έχοντας δηλώσει ότι απέχει λόγω της αποχής δικηγόρων που αποφάσισε ο ΔΣΑ, εκείνος συνέχισε «να θορυβεί και να παίρνει τον λόγο ενώ του είχε αφαιρεθεί», ο κ. Μαντζουράνης είπε ότι το δικαστήριο «δεν του επέτρεψε να ασκήσει το συνταγματικά νόμιμο δικαίωμά του, παρά μόνον κατόπιν δήλωσης μετανοίας, που μόνο στη Μακρόνησο γινόταν τον καιρό που η Ελλάδα δεν είχε δημοκρατία».
Ακόμα, απευθυνόμενος στην δικαστή, και παρακαλώντας την «χωρίς μορφασμούς και διακοπές να με ακούσετε», έκρινε σκόπιμο να θυμίσει την φράση του Ναπολέοντα που έλεγε: «Θάθελα όλοι οι δικηγόροι να είχαν μία γλώσσα για να τους την ξεριζώσω μεμιάς».
Υπενθυμίζεται ότι, μετά την 2η διακοπή της δίκης, που άρχισε στις 2 Μαϊού, ο Δικηγορικός Σύλλογος ζήτησε από τα μέλη του να απέχουν της δίκης επειδή η δικαστής, αντί να πάει σε αναβολή, «ως όφειλε» λένε, κήρυξε «διακοπή» της και την συνέχισε.
Στην απόφαση εκείνη πειθάρχησαν οι συνήγοροι της πλευράς Μιχαηλίδη, και εκείνος του μη παρόντος αλ Ζαγιάντ, αλλά όχι ο συνήγορος των άλλων δυο κατηγορουμένων Αναστασίου και Μαρίας Σοφού, ούτε και οι συνήγοροι κατηγορίας και οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής.
Η διένεξη με τους δικηγόρους πήρε ακόμα χειρότερη διάσταση την εβδομάδα αυτή, όταν ο δικηγορικός Σύλλογος εξέδωσε νέα ανακοίνωση προτρέποντας τα μέλη του να μην δηλώνουν παράσταση σε καμία δίκη, στην σύνθεση της οποίας θα είναι η κ. Λεπενιώτη.
Κατά ορισμένους νομικούς παράγοντες η κατάσταση έφτασε «σαφώς σε επίπεδο βεντέτας», και μάλιστα με «ουσιαστικά θύματα» τους κατηγορούμενους που, και βρέθηκαν χωρίς υπεράσπιση (αφού και όλοι, πλην ενός, εκ των αυτεπάγγελτα διορισμένων από το δικαστήριο, αρνήθηκαν να παραστούν, και οι επιλεγέντες από αυτούς πειθάρχησαν στις αποφάσεις του συνδικαλιστικού τους οργάνου), και υπόκεινται «στην ψυχολογική ταλαιπωρία που προκαλεί όλη αυτή η αναστάτωση».
Την έγνοιά του για τους κατηγορουμένους επέλεξε να προτάξει στην δική του παρέμβαση ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, εκ των υπερασπιστών του Μιχάλη Μιχαηλίδη, που λόγω της ως τώρα αποχής του βρισκόταν στο δικαστήριο μόνο ως παρατηρητής, ενώ οι διορισθέντες αυτεπάγγελτα δικηγόροι για τον υιό Μιχαηλίδη, κατόπιν πιέσεων κυρίως, αναγκάστηκαν να δηλώσουν αδυναμία.
«Για αυτούς, τους κατηγορουμένους, γίνεται η δίκη, αλλά μέχρι τώρα παίζουν μόνο τον ρόλο του κομπάρσου», είπε, ανεβάζοντας στη συνέχεια τους τόνους, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να προχωρήσει αυτή η δίκη και να μην έχουν την υπεράσπιση.
«Δεν τόλμησε ούτε ο Στάλιν να διεξάγει δίκη χωρίς δικηγόρους. Ούτε και στο Γκουαντανάμο, όπου οι κρατούμενοι δικάζονταν από έκτακτες δικαστικές επιτροπές που διορίζονταν για αυτούς δικηγόρους υπεράσπισης».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος, μίλησε στη συνέχεια για «παρωδία δίκης στα παγκόσμια δικαστικά χρονικά», και αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν αυτή η παρωδία να συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα;».
Αναφερόμενος στην αποχή των δικηγόρων, που όπως επισημάναμε αποφασίστηκε λόγω συνέχισης της δίκης μετά την δεύτερη διακοπή ενώ έπρεπε, λένε, να πάει σε αναβολή, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος διατύπωσε την νομική άποψη, στηρίζοντάς την σε συγκεκριμένα άρθρα νόμων, ότι «δεν ενδιαφέρει η αιτιολόγηση της απόφασης του Συλλόγου, αλλά από την στιγμή που αποφασίζει αποχή, ο δικαστής οφείλει να αναβάλει τη δίκη».
Τόσο ο κ. Μαντζουράνης, όσο και ο κ. Αναγνωστόπουλος, που για πρώτη φορά ουσιαστικά συμμετείχαν σήμερα στην ακροαματική διαδικασία, είπαν ότι εξαρχής δεν υπήρξε «ούτε τυπική έναρξη της δίκης αυτής», αφού η Πολιτική Αγωγή «νομιμοποιήθηκε προχθές, 24 Ιουλίου, με την δήλωση παράστασής της».
Ζήτησαν από την δικαστή να ανακαλέσει την απόφασή της ότι η δίκη άρχισε, και είπαν ότι οι, στην συνέχεια, αποφάσεις της για τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων, «δεν είναι σύννομες».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας, παρίσταντο στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών 5 μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του Βασίλη Αλεξανδρή.
Αυτός, πριν πάρουν τον λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης, μίλησε «ως θεσμικός παράγων». Εξήγησε γιατί ο ΔΣΑ πήρε την απόφαση να μην επιτρέψει στους δικηγόρους να συμμετάσχουν στη δίκη μετά και τη 2η διακοπή της, και ζήτησε από την δικαστή, για λόγους εκτόνωσης της κατάστασης όπως και αυτός είπε, να δεχτεί μία διακοπή 40-50 ημερών, και επανέναρξη της δίκης «με εσάς στην σύνθεσή της».
Η Πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε ότι «αυτό είναι ανέφικτο», χωρίς να εξηγήσει το γιατί.
Τόσο ο κ. Αλεξανδρής όμως, όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης, τονίζουν ότι το αίτημά τους για αναβολή κακώς ερμηνεύεται ως επιθυμία τους να αλλάξει η σύνθεση της έδρας, και ιδίως να φύγει η συγκεκριμένη Πρόεδρος που φέρεται να μην θέλουν.
Υπάρχει, λένε, το Άρθρο 2 του νόμου 4022 του 2011 που ορίζει ότι η δική μπορεί να αναβληθεί και «προσδιορίζεται σε μέρα που δεν απέχει περισσότερο από 2 μήνες, και σε αυτήν προεδρεύει ο ίδιος δικαστής που είχε αρχικά κληρωθεί ή ορισθεί».
Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ φαινόταν ικανοποιημένος από την διακοπή που αποφασίστηκε στο τέλος της διαδικασίας σήμερα, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε στους συνομιλητές του, ο δικός του πονοκέφαλος είναι να αποφασίσει τι να κάνει με τους δικηγόρους που πλέον «έσπασαν» την αποχή.
Ο Συνήγορος κατηγορίας σκωπτικά σχολίασε ότι «όλα αυτά μοιάζουν με κωμωδία», επισημαίνοντας το γεγονός ότι τελικά οι δικηγόροι υπεράσπισης, «τώρα που ήρθαν τα δύσκολα, αποφάσισαν να μην πειθαρχήσουν στον ΔΣΑ και να υπερασπιστούν τους πελάτες τους – προς τι λοιπόν τόση φασαρία όλον αυτόν τον καιρό;».
Η άποψη εκείνων που εξαρχής ισχυρίζονται ότι η πλευρά Μιχαηλίδη «επιδιώκει εκμεταλλευόμενη όσα παράθυρα μπορεί να βρει ανοικτά στον νόμο να καθυστερήσει η διαδικασία, να φτάσουμε με διακοπές, αναβολές και ενστάσεις, στον επόμενο Απρίλιο, να αποφυλακιστούν οι πελάτες τους και βλέπουμε», θα φέρουν προσκόμματα “και όταν επιστρέψουμε τον Σεπτέμβριο”.
Έγκυροι νομικοί, ωστόσο, λένε στο ΚΥΠΕ, ότι «περίπτωση παραγραφής αυτής της δίκης δεν υπάρχει», οπότε «δεν συμφέρει κανέναν η κωλυσιεργία της».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης συμπληρώνουν εδώ, ότι εάν επαναρχίσει η δίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου «χωρίς άλλα προβλήματα», μπορεί να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από τη λήξη της προφυλάκισης, αφού υπάρχουν μόνο 4 μάρτυρες να εξεταστούν.
«Δεν είναι μια δύσκολη δίκη», είπε ο κ. Μαντζουράνης.
«Δεν αντιλαμβάνομαι που υπάρχει δυσκολία να αλλάξετε γνώμη και να λάβετε απόφαση αναβολής της», είπε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ, συμπληρώνοντας, «μόνο οι πολύ σοφοί και οι πολύ κουτοί δεν αλλάζουν γνώμη».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, οι κατηγορούμενοι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης δεν ζήτησαν και δεν πήραν ούτε μία φορά τον λόγο. Ηταν η πρώτη ημέρα, των συνηγόρων τους.