Διαδικασία πλήρωσης θέσης μελών του ΕΟΑ: Μία ερμηνευτική προσέγγιση


Με αφορμή τους προβληματισμούς σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με την επιλογή ενός μέλους του Συμβουλίου του δήμου ανατολικής Πάφου και το οποίο μέλος θα εκπροσωπεί τον Δήμο στον επαρχιακό οργανισμό αυτοδιοίκησης, παραθέτω πιο κάτω την άποψη μου βάση τον Περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ.3) Νόμο του 2024 (Ν. 86(Ι)/2024 ο οποίος δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα σύμφωνα με το αρ. 52 του Συντάγματος την 25/06/2024.

Σύμφωνα με το άρθρο 5(2)(α) του προαναφερθέντος νομοθετήματος το οποίο παραθέτω αυτούσιο προνοείται ότι:

«(2) Τηρουμένων των διατάξεων του εδαφίου (1), η ανάδειξη των μελών του Συμβουλίου πραγματοποιείται ως ακολούθως:
(α) Τα μέλη των Συμβουλίων που προέρχονται από δήμους υποδεικνύονται από το Δημοτικό Συμβούλιο εκάστου δήμου, το οποίο λαμβάνει τέτοια απόφαση κατά την πρώτη του συνεδρία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του:

Νοείται ότι, ο δήμαρχος εκάστου δήμου καταλαμβάνει αυτόματα τη μία εκ των θέσεων των μελών που αναλογούν σε έκαστο δήμο:

Νοείται περαιτέρω ότι, ως μέλη στο Συμβούλιο υποδεικνύονται από τα Δημοτικά Συμβούλια μέλη τους τα οποία ανήκουν κατά το δυνατόν σε όλα τα αυτοτελή κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατ’ αναλογίαν και κατά σειρά ως προς τη συνολική αριθμητική τους αντιπροσώπευση σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των οικείων δήμων, εφόσον αυτό είναι δυνατό·

Όπως κρίθηκε στην υπόθεση Πολιτική Αίτηση 101/2018 ημ. 14/08/2018 (2)
 
«Είναι νομολογιακά γνωστό ότι βασικό κριτήριο για την ερμηνεία ενός νομοθετήματος αποτελεί η συνήθης σημασία των λέξεων.  Εκεί όπου οι πρόνοιες της νομοθεσίας είναι σαφείς στις λέξεις θα πρέπει να δίδεται η γραμματική τους έννοια.  Κεντρική επιδίωξη και στόχος του ερμηνευτικού έργου του Δικαστηρίου είναι η διακρίβωση της πρόθεσης του νομοθέτη που είναι και το μόνο ζητούμενο (βλ. Κωμοδρόμος ν. White Knight Holdings (2010) 1 A.Α.Δ. 1903).» 
 
Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής:
 
1)Υποδεικνύονται από το Δημοτικό Συμβούλιο μέλη τους τα οποία ανήκουν κατά το δυνατό σε όλα τα αυτοτελή κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων. Στην παρούσα περίπτωση, όπου ένα μέλος του Συμβουλίου Ανατολικής Πάφου θα συμμετάσχει στον ΕΟΑ συνεπώς και δεν είναι δυνατό να τηρηθεί η εν λόγω πρόνοια. Αν για παράδειγμα υπήρχαν περισσότερες θέσεις προς πλήρωση τότε θα ήταν δυνατό να τηρηθεί μερικώς η εν λόγω πρόνοια και να επιλέγονταν εκπρόσωποι από διάφορα κόμματα με βάση τα κρητήρια τα οποία αναλύονται πιο κάτω.

2)Κατ’ αναλογίαν και κατά σειρά ως προς τη συνολική αριθμητική τους αντιπροσώπευση σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια των οικείων δήμων, εφόσον αυτό είναι δυνατό·

Η επιλογή του μέλους γίνεται με γνώμονα την αναλογία ως προς την συνολική αριθμητική αντιπροσώπευση των κομμάτων σε όλα τα δημοτικά συμβούλια των οικείων δήμων.

Καταληκτικά, η θέση του μέλους το οποίο θα εκπροσωπεί τον Δήμο Ανατολικής Πάφου στον ΕΟΑ (μια θέση πλην του Δημάρχου)πρέπει να πληρωθεί από ένα εκπρόσωπο του κόμματος το οποίο έχει την μεγαλύτερη αριθμητική αντιπροσώπευση.

Ροδοσθένης Μ. Ροδοσθένους
Δικηγόρος

Παραπομπές
1)https://www.cylaw.org/nomoi/arith/2024_1_086.pdf
2)ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ MARIOS NICOLAOU DEVELOPERS LTD κ.α., ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΑΡ. 101/2018, 14/8/2018 (cylaw.org)