Mετά και το χθεσινό διάγγελμα Σαμαρά για συναίνεση στην προεδρική εκλογή, αναμένεται αύριο με μεγάλο ενδιαφέρον η πρώτη ψηφοφορία.
Μια ανάσα πριν απτη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή που θα γίνει αύριο, Τρίτη, το αριθμητικό παζλ για την προεδρική εκλογή εξακολουθεί να διαμορφώνεται.
Ήδη από χθες κάποιοι βουλευτές εκφράστηκαν θετικά ως προς τον δρόμο που θα ακολουθήσουν.
Την αρχή έκανε ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά και έκανε γνωστό ότι στην αυριανή, ψηφοφορία θα πει «ναι».
Δηλώνει άλλωστε ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου τόσο οι οκτώ υπογράφοντες την επιστολή που αξίωνε εκλογή Προέδρου, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, όσο και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές να κινηθούν στην κατεύθυνση της υπερψήφισης του Σταύρου Δήμα.
Μάλιστα ο κ. Οικονόμου προχωρά, σύμφωνα με Τα Νέα, σε μία υπεραισιόδοξη εκτίμηση, ότι δηλαδή στη δεύτερη ψηφοφορία το νούμερο «17» θα γραφτεί στα δύο πρώτα ψηφία του αποτελέσματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιάννης Κουράκος υποστηρίζει ότι το διάγγελμα του πρωθυπουργού ανταποκρίνεται στο σύνολο των προϋποθέσεων που ο ίδιος είχε θέσει το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο.
Σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι με αυτόν τον τρόπο «μου επιτρέπεται να ψηφίσω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, με τον οποίον συνδέομαι από παλιά με βαθιά φιλία».
Η πρόταση του πρωθυπουργού, πάντως, αναμένεται να έχει περισσότερους από δύο αποδέκτες, καθώς υπήρξαν κι άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι στον προϋπολογισμό είχαν επισημάνει την ανάγκη να διαμορφωθούν άμεσα συνθήκες επίτευξης εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης ώστε να αντιμετωπιστούν τα ανοιχτά ζητήματα της χώρας. Υπέρ της εθνικής συνεννόησης έχουν ταχθεί στο πρόσφατο παρελθόν οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Γιώργος Κασαπίδης και Πάρις Μουτσινάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι «ναι» στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Νταβρής.
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η στάση των τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη, Νίκης Φούντα και Θωμά Ψύρρα, οι οποίοι είχαν συνυπογράψει την επιστολή των οκτώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις βουλευτές δεν αποσύρουν τη στήριξή τους από τις προτάσεις της επιστολής, φέρεται όμως ότι διαφωνούν με οποιαδήποτε κίνηση αν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και αναμένεται να ψηφίσουν «παρών».
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Νίκου Τσούκαλη, ο οποίος υποστήριξε ότι η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά θα είχε ουσία αν γινόταν αποδεκτή και από τον αντίπαλο πόλο, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος άλλωστε υπενθύμισε ότι τον συγκεκριμένο όρο είχαν θέσει σε διευκρινιστική ανακοίνωσή τους και οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διαφορετικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι δεσμεύεται από τα συλλογικά όργανα του κόμματος που έχουν ήδη ταχθεί κατά της ψήφισης Προέδρου από την παρούσα Βουλή.
Με ανάρτησή του στο Facebook και ο Πέτρος Τατσόπουλος ξεκαθάρισε την Κυριακή πως δεν πρόκειται να αλλάξει την ψήφο του και να ψηφίσει τον Σταύρο Δήμα όσο δεν αλλάζει και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.