Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι κάποια πρώτα σημεία που έχουν εγερθεί από τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις έχουν διαβιβαστεί σήμερα προς την Τρόικα, εκφράζοντας παράλληλα, την πρόθεση της Κυβέρνησης για συνέχιση του διαλόγου με στόχο την κατάληξη σε ένα αποδεκτό νομοσχέδιο.
Μετά τη συνάντηση του με την ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ, στην παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια “πολύ χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση”, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση του θέματος θα πρέπει να γίνει με “συγκεκριμένες εισηγήσεις και προβληματισμούς και όχι βεβαίως με αχρείαστους λαϊκισμούς και συνθήματα”.
“Έχουμε ήδη διαβιβάσει κάποια πρώτα σημεία τα οποία έχουν εγερθεί από τις πολιτικές δυνάμεις όπως τα έχουμε καταγράψει μέσα από τις επαφές μας που έχουν σήμερα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση με το ΕΥΡΩΚΟ”, είπε και πρόσθεσε : “Προσβλέπουμε ως Κυβέρνηση στη συνέχιση αυτού του διαλόγου, στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, με στόχο τη συμφωνία σε ένα αποδεκτό νομοσχέδιο το οποίο θα εξισορροπεί σωστά τα δικαιώματα και των δανειοληπτών αλλά και των τραπεζών”.
“Με εξαίρεση το ΕΥΡΩΚΟ”, συνέχισε, “ δεν έχουμε λάβει τις γραπτές ή τις τελικές εισηγήσεις των Κομμάτων. Έχουν επιφυλαχθεί να το πράξουν, αλλά απ` όσα έχουμε συγκεντρώσει, απ` όσα έχουν λεχθεί, είτε δημοσίως είτε στις συναντήσεις μας, έχουμε ήδη στείλει προς την Τρόικα κάποια πρώτα σημεία τα οποία έχουν εγερθεί, είτε μέσα από το δημόσιο διάλογο είτε μέσα από τις επαφές που είχαμε”.
Ανέφερε ότι “είμαστε στη διάθεση των πολιτικών δυνάμεων, εάν και γραπτώς μας αποστείλουν ή καταθέσουν συγκεκριμένες εισηγήσεις – κάποια κόμματα μας έχουν ενημερώσει ότι θα το πράξουν – βεβαίως και αυτές τις απόψεις να τις διαβιβάσουμε για τα σχόλια της Τρόικας”.
Ερωτηθείς ποία είναι αυτά τα σημεία που στάλθηκαν προς την Τρόικα, είπε ότι “όλα αυτά που έχετε ακούσει το τελευταίο διάστημα να εκφράζονται από τις πολιτικές δυνάμεις”, προσθέτοντας ότι “μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία θα συγκεκριμενοποιηθούν αυτές οι απόψεις”.
Εξέφρασε τη διάθεση “και να ακούσουμε και να συζητήσουμε, αλλά και προς την Τρόικα να διαβιβάσουμε την κάθε άποψη. Δεν προσερχόμαστε ως Κυβέρνηση σ` αυτό το διάλογο με απόλυτες ή δογματικές θέσεις. Εκτιμώ ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν θα ήταν χρήσιμη”.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που έγιναν σήμερα από πλευράς ΔΗΚΟ σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ανακοίνωσε χθες κατά τη συνάντηση του με την ηγεσία του ΔΗΚΟ ότι Κυβέρνηση, Κεντρική Τράπεζα και Τρόικα έχουν πεισθεί ότι οι οδηγίες για τα ΜΕΔ πρέπει να αλλάξουν, κάτι που ζητούσε το ΔΗΚΟ, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για “πανηγυρική και για αχρείαστο ύφος ανακοίνωση” του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι “οφείλω όμως να πω πως μάλλον πρόκειται για παρανόηση εκ μέρους τους”.
“Αυτό που είχα ενημερώσει το ΔΗΚΟ ήταν το ίδιο που είχα εξηγήσει σε όλα τα Κόμματα, σε όλες τις συναντήσεις, ήταν το ίδιο σημείο που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στη διάσκεψη Τύπου ότι ακριβώς η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας για τη διαχείριση των ΜΕΔ και τη ρύθμιση των ζητημάτων των αναδιαρθρώσεων θα πρέπει να ενισχυθεί, να διαφοροποιηθεί, να βελτιωθεί -ως υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας πλέον -επειδή ακριβώς εξηγήσαμε, συζητήσαμε και έχει γίνει κατανοητό πως η διαδικασία των αναδιαρθρώσεων -η οποία είναι καίριας σημασίας -καθυστερεί, δεν είναι τόσο αποτελεσματική”.
“Είναι πλέον υποχρέωση της Κεντρικής Τράπεζας να επικαιροποιήσει αυτή την οδηγία στοχεύοντας την προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ένα τρόπο που θα ενισχύσει ή θα βελτιώσει τη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων”, είπε.
Ταυτόχρονα, είπε, “οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν λεπτομερέστατη αναφορά για την πρόοδο για τις αναδιαρθρώσεις που θα προβαίνουν μέσα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Γι’ αυτό το ζήτημα είχα ενημερώσει όλα τα πολιτικά κόμματα και καμία σχέση δεν έχει αυτή η πολύ σημαντική εξέλιξη με την γνωστή θέση του ΔΗΚΟ για τον ορισμό του Μη Εξυπηρετούμενου Δανείου, ένα ζήτημα το οποίο έχει εκ των πραγμάτων ρυθμιστεί από τη στιγμή που σε διάστημα 2 ή 3 μηνών οι κυπριακές τράπεζες θα ενταχθούν στην Τραπεζική Ένωση και δεν θα υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί αλλά ένας ενιαίος, πανευρωπαϊκός ορισμός”.
Εξάλλου, είπε, “και οι ασκήσεις αντοχής (stress tests) που διεξάγονται σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν βασίζονται σε διαφορετικούς ορισμούς ανά κράτος μέλος αλλά σε ένα κοινό ορισμό. Συνεπώς οφείλω να πω ότι κακώς κατάλαβαν στο ΔΗΚΟ, καταγράφω βεβαίως τη διάθεση του ΔΗΚΟ να διεκδικήσει την πατρότητα για βελτιώσεις που ενδεχομένως να προκύπτουν μέσα από το Μνημόνιο”.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι “είχαμε μια εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών. Συζητήσαμε τις προτάσεις που κατέθεσε το ΕΥΡΩΚΟ σχετικά με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις”.
“Με ικανοποίηση ο Υπουργός μας ανακοίνωσε ότι ήδη από το κείμενο που του είχαμε προσκομίσει προ ημερών κάποιες από αυτές τις προτάσεις τις έχει κωδικοποιήσει και μαζί με άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από άλλες πολιτικές δυνάμεις τις έχει αποστείλει ήδη προς την Τρόικα για ένα πρώτο σχολιασμό”, είπε.
Όπως είπε, “αυτό για μας εκλαμβάνεται ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου γι΄ αυτό καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις με καλή διάθεση και με πρόθεση να συνεισφέρουν όλοι στο επόμενο διάστημα που απομένει για να γίνει συζήτηση στη Βουλή να βοηθήσουμε όλοι ώστε να επιτύχουμε έναν αποτελεσματικό νόμο ο οποίος πρώτα και πάνω απ` όλα θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ευάλωτων πολιτών και την ίδια στιγμή θα μπορεί να βοηθήσει και τις τράπεζες του τόπου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επιδημία των ΜΕΔ”.
“Η προσπάθεια συνεχίζεται, ο διάλογος συνεχίζεται, η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες πάντα με εποικοδομητική και καλή διάθεση για να βοηθήσουμε στο να πετύχουμε το στόχο που ανέφερα προηγουμένως”, κατέληξε.