Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε απόψε τη διαβεβαίωση του ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό είναι τεθεί σε κίνδυνο ο Ελληνισμός της Κύπρου.
Στην εκδήλωση του Διγενή Ακρίτα Μόρφου, σε συνεργασία με το Δήμο, τα οργανωμένα σύνολα και 12 κοινότητες της Μόρφου για τα 40 χρόνια της τουρκικής κατοχής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στη λύση που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσω συνομιλιών, και επεσήμανε τη μη υποβοηθητική στάση της τουρκικής πλευράς.
Δεν θα πρέπει να καταλαμβάνει τους Ελληνοκύπριους απελπισία για την τουρκική αδιαλλαξία, αφού δεν είναι κάτι το καινούργιο, και σημείωσε ότι είναι σε αυτήν την αδιαλλαξία που προσέκρουαν οι προσπάθειες όλων όλα αυτά τα χρόνια για λύση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης της ευρωπαϊκής ταυτότητας της Κύπρου, τη γεωστρατηγική θέση του νησιού και την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας, και σημείωσε τη σημασία της συνεργασίας με την Ελλάδα.
Επίσης, αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού και επεσήμανε την ανάγκη ενότητας.
Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων αποτείνεται στην ούτω καλούμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, και σημείωσε ότι, αν και αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, το ξεπούλημα των περιουσιών τους στα κατεχόμενα αποδυνανώμει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυρπιακής πλευράς για επιστροφή και εδαφικές αναπροσαρμογές.
Απευθυνόμενος προς τους Μορφίτες, διαβεβαίωσε για τη σταθερή συστράτευση της Κυβέρνησης στον αγώνα για διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαίων και των δικαιωμάτων των Μορφιτών και όλων των προσφύγων.
Αναφέρθηκε, επίσης, στη δράση του Διγενή Ακρίτα Μόρφου, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 83 χρόνια ζωής, λέγοντας ότι ξεκίνησε την ιστορική πορεία του ως αθλητικός και πολιτιστικός σύλλογος και κατάφερε να αναπτυχθεί και να προοδεύσει με αξιοζήλευτους ρυθμούς, παράλληλα με τη ραγδαία πρόοδο και ανάπτυξη της ίδιας της Μόρφου.
Πρόσθεσε ότι η ανοδική πορεία του Διγενή Ακρίτα ανακόπηκε από την τουρκική εισβολή που τον οδήγησε στην προσφυγιά, και επεσήμανε τις προσπάθειες και τους αγώνες που οι Μορφίτες δίνουν στην προσφυγιά, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, για να κρατηθεί το σωματείο ψηλά και να συνεχίσει την αποστολή του.