Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 171 εκατομμύρια άνθρωποι ή αλλιώς το 2,8% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει Σακχαρώδη Διαβήτη.
Ο διαβήτης όμως μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος.
Είναι σημαντικό να κρατήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο μέσω υγιεινής διατροφής και άσκησης ή αν είναι απαραίτητο και με λήψη φαρμάκων για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών.
Είσοδοι και έξοδοι
Το σώμα μετατρέπει το φαγητό που τρώμε σε γλυκόζη, ένα σάκχαρο που χρησιμοποιείται απλά ως ενέργεια. Το πάγκρεας, ένα από τα βοηθητικά όργανα του πεπτικού συστήματος, παράγει την ινσουλίνη, μια ορμόνη που συνδέεται με τη γλυκόζη και τη μεταφέρει στα κύτταρά σας. Σε άτομα με διαβήτη τύπου Ι, το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη. Σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, αλλά ο οργανισμός δεν τη χρησιμοποιεί σωστά. Χωρίς την ινσουλίνη, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη αποτελεσματικά και η ζάχαρη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή υπεργλυκαιμία. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πως όλα τα κύτταρά σας αρχίζουν να «πεινάνε» για ενέργεια.
Εάν η υπεργλυκαιμία δεν διορθωθεί και ελεγχθεί, τότε μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, την καρδιά, τα μάτια και τα νεύρα.
Αποτυχία φιλτραρίσματος
Ο διαβήτης είναι η πιο συχνή αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νεφρικής νόσου. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή πίεση του αίματος και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν βλάβες στους μηχανισμούς φιλτραρίσματος των νεφρών. Αυτό προκαλεί μικρές ποσότητες λευκωματίνης, μιας πρωτεΐνης του αίματος, που διαρρέει στα ούρα και προκαλεί περαιτέρω βλάβη στα νεφρά. Τελικά, τα νεφρά είναι ανίκανα να φιλτράρουν τα απόβλητα από το σώμα.
Συνήθως χρειάζονται 15 με 25 χρόνια για τα άτομα που ζουν με διαβήτη χωρίς έλεγχο, για να επηρεαστούν σημαντικά τα νεφρά.
Πληγώνει την καρδιά
Οι ενήλικες με διαβήτη έχουν δύο με τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο απ’ ό,τι οι ενήλικες χωρίς διαβήτη, γεγονός που καθιστά τις καρδιακές παθήσεις κύρια αιτία πρόωρου θανάτου για τους διαβητικούς. Δεν είναι η ίδια η πάθηση που προκαλεί καρδιακές παθήσεις, αλλά οι παράγοντες κινδύνου που συχνά έρχονται μαζί με τον διαβήτη. Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου ΙΙ έχουν επίσης υψηλή χοληστερόλη, υψηλά τριγλυκερίδια και υψηλή πίεση του αίματος και είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.
Θέματα ματιών
Ο συνδυασμός υψηλής γλυκόζης στο αίμα και υψηλής πίεσης του αίματος σε διαβητικούς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον οφθαλμό. Οταν τα αιμοφόρα αγγεία είναι κατεστραμμένα, διογκώνονται και επιτρέπουν στο υγρό να διαρρεύσει στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκαλεί θολή όραση και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε τύφλωση. Επίσης, οι διαβητικοί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καταρράκτη και γλαύκωμα.
Συνέπειες της νευρικής βλάβης
Η νευρική βλάβη που προέρχεται από τον διαβήτη, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία να αισθανθεί κανείς πόνο, ζέστη ή κρύο. Το αποτέλεσμα είναι να μην γνωρίζει ο διαβητικός τις αλλαγές που συντελούνται στο δέρμα του ποδιού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ελκών στα πόδια ή και λοιμώξεις. Αν το πνευμονογαστρικό νεύρο, το νεύρο που ελέγχει την κυκλοφορία των τροφών μέσω της πεπτικής οδού επηρεαστεί, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροπάρεση. Η γαστροπάρεση χαρακτηρίζεται από καθυστερημένη εκκένωση του στομάχου και προκύπτουν καούρα, ναυτία, κοιλιακό φούσκωμα, απώλεια βάρους, έλλειψη όρεξης και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Μούδιασμα των νεύρων
Παρατεταμένα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να βλάψουν τις απολήξεις των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων που παρέχουν αίμα και οξυγόνο στα νεύρα. Οταν τα νεύρα υποστούν βλάβη, τα σήματά τους μπορεί να γίνουν καθυστερημένα ή ακόμα και να σταματήσουν εντελώς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, αδυναμία ή πόνο στα χέρια και τα πόδια. Η διαβητική νευρική βλάβη ή η διαβητική νευροπάθεια, επηρεάζει το 50% των ατόμων με διαβήτη.