Όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου τελειώνουν τα ψέματα για τους «αιώνιους» φοιτητές καθώς, πρόκειται να διαγραφούν οριστικά από τα ιδρύματα τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα, «πρωταθλητές» στους «αιώνιους» φοιτητές είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου περίπου 60.000 φοιτητές (50.000 προπτυχιακοί και 10.000 μεταπτυχιακοί) καταγράφονται στο περιθώριο των αρχείων του Πανεπιστημίου.
Ακολουθούν το Πάντειο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο καταγράφονται περίπου 16.500 ανενεργοί φοιτητές.
Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας οι «αιώνιοι» φοιτητές υπολογίζονται περίπου σε 3.000, ενώ περίπου 2.500 υπολογίζεται ότι είναι οι «αιώνιοι» φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το πρόβλημα διαφέρει από τμήμα σε τμήμα, καθώς όσα είναι καινούργια (με χρόνο ζωής περί τα 10 έτη) έχουν ελάχιστους «αιώνιους» φοιτητές, ενώ επίσης δεν επιβαρύνονται με αντίστοιχα προβλήματα και τα τμήματα που έχουν εργαστήρια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τους 596.000 φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, καθώς έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους.
Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε πάντως ότι ο νόμος για τους «αιώνιους φοιτητές» θα εφαρμοστεί κανονικά από το νέο ακαδημαϊκό έτος.