Το ΔΗ.ΚΟ. επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά ότι η κάθαρση, η πλήρης διερεύνηση θεμάτων διαπλοκής και διαφθοράς, ο εντοπισμός και η απόδοση ευθυνών και η παραδειγματική τιμωρία όσων ενέχονται για τη σημερινή οικονομική τραγωδία, είναι παλλαϊκό αίτημα και επιτακτική ανάγκη.
Η Δικαιοσύνη οφείλει να ασχοληθεί με κάθε περίπτωση που ενδεχομένως να συνιστά διάπραξη ποινικού αδικήματος.
Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. όταν περιήλθαν στη γνώση του σοβαρά στοιχεία που εκ πρώτης όψεως θεωρούνται ότι συνιστούν ποινικά αδικήματα, θεώρησε υποχρέωση του να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να κινήσει τη διαδικασία της ποινικής διερεύνησης τους.
Η Δικαιοσύνη φέρει την ευθύνη της κάθαρσης.
Οι πολιτικοί φέρουν την ευθύνη να στηρίζουν το παλλαϊκό αίτημα για κάθαρση και να πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
Κοινό καθήκον και κοινή υποχρέωση και της Δικαιοσύνης και των πολιτικών, ολόκληρης της συντεταγμένης της πολιτείας, είναι: Κανένα οικονομικό έγκλημα να μην μείνει ατιμώρητο.
Με αυτή την προσέγγιση και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το ΔΗ.ΚΟ. τονίζει την ανάγκη διερεύνησης κάθε περίπτωσης που ενδεχομένως να συνιστά διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Τα αρμόδια θεσμικά όργανα της πολιτείας έχουν ευθύνη και καθήκον να πράξουν τα δέοντα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κυπριακός λαός βιώνει τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής τραγωδίας. Μια τραγωδία που δεν έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Υπάρχουν και άλλου είδους ευθύνες που βαρύνουν οικονομικούς και διοικητικούς παράγοντες, όσους με πράξεις δόλιες ή ανεύθυνες οδήγησαν σε καταβαράθρωση το τραπεζικό μας σύστημα και γενικότερα την κυπριακή οικονομία.
Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν. Αλίμονο αν επιστέγασμα αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής τραγωδίας θα είναι η ατιμωρησία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε πλήρη κατάρρευση αρχών και αξιών και πλήρη αναξιοπιστία του κράτους και των θεσμών του.
Τίθεται από κάποιους το ερώτημα: Τι έκαναν οι πολιτικές όταν συντελούνταν αυτά που σήμερα καταγγέλλουν και ζητούν την ποινική τους διερεύνηση;
Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, γιατί οι πολίτες δικαιολογημένα απαιτούν από τις πολιτικές δυνάμεις να παρεμβαίνουν έγκαιρα και να προλαμβάνουν ανεπιθύμητες εξελίξεις.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι πολιτικές δυνάμεις, στη βάση της τότε ενημέρωσης, που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι ήταν ελλιπής και παραπλανητική, δεν ήταν προφανώς σε θέση να αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά. Θεωρούσαν αξιόπιστα τα στοιχεία και γενικότερα την ενημέρωση που αντλούσαν από τους αρμόδιους φορείς. Ίσως θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να πουν ένα mea culpa για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν σε αρμόδιους και εποπτικούς θεσμούς και στους ιθύνοντες του τραπεζικού μας συστήματος.
Παράλληλα, και αυτή είναι η σταθερή θέση του ΔΗ.ΚΟ., όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πολεμήσουν με όλες τους τις δυνάμεις τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ώστε την μεγάλη οικονομική τραγωδία να ακολουθήσει η κάθαρση.